(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste mensen kweken het liefste een wietsoort die grote opbrengsten oplevert, met een intense oftewel terpy geur en smaak, en liefst ook nog een hoog THC-gehalte. Logisch ook, maar het zorgt er wel voor dat de meeste strains tegenwoordig erg veel op elkaar lijken. Maar gelukkig zijn er ook nog afwijkende types zoals deze zes wietsoorten, voor als je eens wat anders wil kweken. 

Kwekers zijn altijd op zoek naar de beste genetica. Wietplanten die het meeste opleveren, een intense geur en smaak hebben, en het liefst ook nog zo snel mogelijk klaar zijn. Dit zorgt er ongewild echter wel voor dat de diversiteit in cannabissoorten langzaam steeds kleiner wordt.

Gelukkig is er in cannabisland echter ook nog plaats voor afwijkende wietsoorten. Strains die misschien niet de allergrootste opbrengst leveren of heel snel klaar zijn, maar die juist gewild zijn omdat ze afwijken. Wil je nou ook weleens zo’n buitenbeentje kweken, probeer dan een van de volgende zes wietsoorten.

#6: Zwarte wiet

Er bestaan vele wietsoorten die aan het einde van de bloeifase paars worden of donkere tinten laten zien. Meestal komen zulke donkere herfstkleuren extra naar voren als het een beetje koud is tijdens de bloeifase. In sommige gevallen zit de kleur echter genetisch ingebakken.

Maar er bestaan dus ook wietsoorten die een genetische aanleg hebben om zelfs helemaal zwart te worden. Eigenlijk worden deze soorten niet echt zwart maar zo donkerpaars dat je het verschil bijna niet kunt zien.

Als je zelf ook eens zwarte toppen wil kweken, dan moet je wel een beetje geluk hebben want niet elke plant zal zwarte toppen produceren, of helemaal zwart worden. Het meeste geluk heb je in ieder geval met een van de volgende wietzaadjes: Black Haze, Black Domina of Black Widow.

Kweek zelf ook eens een zwarte wietsoort: Zacannatography, Shutterstock

#5: Pinkman Goo

Pinkman Goo is een clone only driewegkruising tussen Granddaddy Purple, Grape Ape en Northern Lights #5 van CaliCropDoc met een fascinerende mutatie. De soort, die overigens ook roze kleuren kan krijgen, dankt zijn naam namelijk aan hars-achtige druppels die rechtstreeks uit de toppen kunnen druppelen. Er wordt gezegd dat toppen door deze harsdruppels zelfs 4% meer THC hebben dan toppen zonder de druppels.

Pinkman Goo dankt zijn naam aan de harsachtige druppels op de toppen.

#4: Frisian Duck

Van de Cali clone only Pinkman Goo gaan we over naar een ‘vreemde eend in de bijt’ van het Nederlandse Dutch Passion. Frisian Duck zaden kun je dan ook gewoon bestellen en zelf kweken als je wil. Maar wat is er zo vreemd aan Frisian Duck? Nou, deze wietsoort heeft bladeren die op eendenvoeten lijken!

In plaats van de bekende wietbladeren met losse bladvingers, zijn die bij Frisian Duck met elkaar vergroeid. En dat resulteert dus in wietplanten die helemaal niet op wietplanten lijken. Ideaal om discreet buiten mee te kweken dus, en helemaal aangezien Frisian Duck ook nog eens speciaal voor onze zomers ontwikkeld is, op basis van de buitenwietsoort Frisian Dew.

Frisian Duck is de ultieme gecamoufleerde wietplant. Nietsvermoedende wandelaars lopen er straal aan voorbij.

#3: Dr. Grinspoon

Over dan naar de vreemde Dr. Grinspoon van Barney’s Farm. Ook deze wietsoort kun je gewoon bestellen en zelf kweken als je wil. Je moet dan wel even geduld hebben want Dr. Grinspoon kent een bloeifase van 90 tot 100 dagen, al maakt de heerlijke frisse smaak van citrus en tropisch fruit dat helemaal goed.

De wietsoort Dr. Grinspoon lijkt echter in niets op de wietsoorten die je gewend bent. Het is een 100% pure sativa die vernoemd werd naar de bekende cannabisactivist, arts en onderzoeker Dr. Lester Grinspoon. Planten van deze sativa worden lang, bloeien lang en hebben zelfs internodes ín de toppen die je daardoor eerder een verzameling op elkaar gestapelde calyxen lijken, dan toppen.

Afijn, een foto zegt in dit geval waarschijnlijk meer dan duizend woorden.

De 100% sativa-wietsoort Dr. Grinspoon, durf jij ‘m aan?

#2: Australian Bastard

Het wordt vreemder en vreemder want vergeleken met Australian Bastard is Dr. Grinspoon maar gewoontjes. Austrailian Bastard  lijkt namelijk meer op een buxus dan een wietplant, en smaken misschien ook wel zo. De wietsoort maakt namelijk niet bijzonder veel THC aan, en de planten blijven maar klein.

Niet echt een wietsoort om zelf thuis te kweken dus deze Australian Bastard, maar voor zadenbedrijven misschien wellicht wel interessant om nog eens een undercover wietsoort mee te maken. Australian Bastard wordt ook wel ABC strain genoemd en groeit in het wild in Australië. Zaden zijn lastig te vinden maar wellicht heb je hier, of hier geluk.

De vreemde Australian Bastard ‘from down under’. Foto: Terpyz

#1: Freakshow

Waar de bladvingers van Frisian Duck met elkaar vergroeid zijn, lijken die van Freakshow wel door een papierversnipperaar gehaald te zijn. Zo’n beetje iedere bladnerf vormt hierdoor een eigen blaadje waardoor de bladeren en gehavend uitzien. De toppen van Freakshow schijnen trouwens al net zo los en luchtig te zijn, maar als je de soort wil kweken dan kan dat.

Freakshow is namelijk een soort van Humboldt Seeds en worden in Nederland onder meer door Zamnesia verkocht. Om de strain te maken, verzamelde een breeder genaamd Shapeshifter jarenlang vreemde cannabis mutaties. Eigenlijk gewoon voor zijn eigen collectie. Na 40 jaar kweken werden gewone wietplanten volgens zijn zeggen een beetje monotoon. En wees eerlijk, dat kun je van deze wietsoort toch niet zeggen…

Je kunt van alles over Freakshow zeggen maar niet dat ie monotoon is…

(advertentie)