(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee wietplanten met elkaar kruisen en zelf je eigen wietzaadjes maken, is simpelweg een kwestie van het mannelijke stuifmeel aanbrengen op de vrouwelijke bloemen (toppen). Een kwalitatief goéde wietsoort maken is echter een stuk moeilijker, en het selecteren van de juiste moeder- en vaderplant is daarbij cruciaal. 

Zelf je eigen wietzaden maken is een fluitje van een cent. Laat een paar mannelijke en vrouwelijke wietplanten naast elkaar bloeien en je bent er. Gefeminiseerde wietzaden maken is wat lastiger, maar kán gedaan worden met zilverwater. Zelfs je eigen autoflower wietsoort maken is niet heel moeilijk.

Kwalitatief goede wietzaden maken is echter veel minder simpel. Daarvoor kun je namelijk niet zomaar even een mannelijke en een vrouwelijke wietplant bij elkaar zetten. Je moet de juiste moeder- en vaderplant selecteren, wil je kans maken op een nieuwe cannabis cupwinnaar.

Wietsoorten om te kruisen

In principe kun je het stuifmeel van iedere mannelijke wietplant gebruiken om iedere vrouwelijke wietplant mee te bevruchten, en nieuwe wietzaden te maken. Kies dus om te beginnen een wietsoort die eigenschappen bezit die jij belangrijk vindt. Kijk uit met sommige van de nieuwere (USA) wietsoorten zoals Kush, Glue, Diesel en Cookies, want die kunnen een verhoogd risico op hermafrodiet nageslacht hebben. Gebruik ze als je er zeer gepassioneerd over bent.

Kijk uit met sommige van de nieuwere (USA) wietsoorten zoals Kush, Glue, Diesel en Cookies, want die hebben een verhoogd risico op hermafrodiet nageslacht

Om je kans op stabiel wietzaad te vergroten, kun je het beste een stabiele wietsoort kiezen om mee te beginnen. Kruis je twee stabiele wietsoorten met elkaar, die genetisch geen familie van elkaar zijn, dan noem je het nageslacht een F1 kruising. Een goede F1 kruising zou bijvoorbeeld tussen een Skunk en een Haze kunnen zijn.

Kruis je twee F1 planten met elkaar, laten we zeggen een mannelijke AK-47 en een vrouwelijke AK-47 die je uit regulier aangekocht zaad hebt gekweekt, dan worden de zaden helaas niet hetzelfde als de originele F1 kruising. De nieuwe (F2) kruising zal meestal instabiel zijn maar tussen de planten kan zich wel een bijzonder goed fenotype bevinden. Op deze manier komen veel zogenaamde clone-only planten tot stand (wietplanten die alleen als stek verkrijgbaar zijn).

Een holle stam bij mannelijke wietplanten kan duiden op potent nageslacht.

Vrouwelijke wietplanten selecteren

Het selecteren van een goede vrouwelijke wietplant om mee te kruisen is een stuk makkelijker dan het selecteren van een mannelijke wietplant. Kies een exemplaar die de kwaliteiten bezit die jij belangrijk vindt. Kweek ze op uit zaad, neem stekken en bloei ze af zodat je een rooktest kunt doen. Het is belangrijk om ook op effect en smaak te selecteren. Uiteraard gebruik je alleen je beste vrouwelijke fenotypes.

Mannelijke wietplanten selecteren

Mannelijke wietplanten kun je niet roken, en dus ook niet op smaak en effect selecteren. Je kiest dan ook de exemplaren die het beste groeien en die het lekkerste ruiken. Let op de structuur van de planten en de groeisnelheid van de plant als ook die van de wortels.

Een mooie paarse mannelijke top om de kans op paars nageslacht mee te vergroten. Foto: Pong Pong, Shutterstock

Een mannelijke wietplant met een holle stam kan duiden op een hoog THC percentage. Knip een stam een paar nodes van de top af om dat te checken. Mannen die snel bloeien kun je beter weg doen, tenzij je een gokje wil wagen omwille van andere eigenschappen die je belangrijk vindt. Mannelijke wietplanten die laat en langzaam bloeien zijn meestal recessiever. Hierdoor komen de eigenschappen van de moederplant vaker/beter naar voren in het nageslacht. Dit kan een groot voordeel zijn als je een geweldige moederplant geselecteerd hebt.

Een goede tip is om je mannelijke wietplanten eerst helemaal af te bloeien, voor je ze gaat selecteren. Zo leer je ook de eigenschappen in de late bloeifase kennen. Let aan het einde van de bloeifase ook op de ‘mannelijke toppen’. Clusters van bloemknoppen die bij mannelijke planten op vrouwelijke toppen lijken (grote compacte trossen), zijn een teken van volle compacte toppen en een hoge opbrengst in hun vrouwelijke nageslacht. De bladeren rond de bloemtrossen, kunnen ook trichomen bevatten waar je naar uit kunt kijken. Dit is een teken van potentie.

Wil je nog meer weten over genetica, genotypes en fenotypes en het kruisen van een nieuwe wietsoort, lees dan ook onze serie: The ‘making of’ een nieuwe wietsoort

[Openingsfoto: mikeledray, Shutterstock]
(advertenties)