(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ken je dat? Je zaailingen hebben twee mooie setjes bladeren en je besluit dat het tijd is om te verpotten. Maar wanneer je ze uit hun potjes probeert te halen, valt de aarde als los zand uit elkaar. Je zaailing had nog geen stevige wortels en je hebt te vroeg verpot. Met deze simpele truc overkomt je dat nooit meer.

Zou het niet handig zijn wanneer je de wortels van een zaailing eerst even kon bekijken voor je het plantje uit haar potje haalt? Dan kon je namelijk zien of de plant eigenlijk wel aan verpotten toe was zonder haar te storen en te stressen met een voortijdige verhuizing.

De wortels van een zaailing controleren kan met een simpele truc. In plaats van zwarte of andere potjes waar je niet doorheen kunt kijken, gebruik je gewoon transparante bekers voor zaailingen. Daar kun je namelijk wel doorheen kijken om te checken hoe het met de wortels staat.

Om te voorkomen dat er licht bij de wortels kan, doe je een lichtdicht bekertje om de transparante beker heen. Kun je geen goed passende transparante en lichtdichte bekers vinden, dan kun je de transparante beker ook simpelweg bekleden met wat aluminiumfolie. De kluit van je zaailing valt nu nooit meer uit elkaar omdat je pas verpot wanneer je zaailing daar ook echt aan toe is.

Drainage

Je moet natuurlijk wel voor drainage gaten zorgen in de plastic bekertjes. Wanneer je veel zaailingen hebt kan dat een tijdrovend karweitje zijn maar ook daar is een handig trucje voor. Neem een stapeltje bekertjes en zet die ondersteboven. Boor nu in één keer met een accuschroef boormachine door alle bodems heen. Twee gaten van ongeveer een halve centimeter doorsnee zijn voldoende om overtollig water af te voeren.

[Openingsfoto: yothinpi, Shutterstock]
(advertentie)