- Verkiezingen 2025 – Kom ook eens langs in de CannaStemBus!
- Wat is het beste lichtschema voor autoflowers? 18/6, 20/4 of 24/0? 💡
- Kijk, op deze website kun je gewoon wietplanten kopen! 😱
- Shock Doc >> Hoe China wiet gebruikt om jou te bespioneren!
- Gebreksverschijnselen bij wietplanten herkennen, én oplossen!
- Organische of kunstmatige plantenvoeding (biologisch vs. mineraal): wat is het beste?
Wiet drogen en curen met de papieren-zak-methode 📦

Na maandenlange arbeid in de kweekruimte mag je dan eindelijk de zoet smakende vruchten ervan plukken. Echt rookbaar is de wiet alleen nog niet. Het moet eerst drogen voor een optimale smaak zul je het ook nog moeten curen. Alles bij elkaar heb je dus nog zo’n 3 weken geduld nodig na de oogst. Maar die nabehandeling maakt dus wel het verschil!
Wanneer wiet geoogst is zal het nog moeten drogen voor je het überhaupt kunt roken. Dit is de eerste en absoluut noodzakelijke stap na het kweken zelf.
Commerciële kwekers willen hun wiet meestal zo snel mogelijk verruilen voor geld. Het komt dan ook wel voor dat hun wiet wat te vroeg geoogst, en daarna even snel gedroogd wordt, zodat het verkoopbaar is.
⚠️ Grassmaak voorkomen: De grassmaak van slecht gerijpte wiet komt van vochtig chlorofyl dat nog steeds in de plantencellen zit. Een goede nabehandeling breekt dit chlorofyl af, zodat de echte wietsmaak de overhand krijgt.
Uitzweten in een papieren zak (of kartonnen doos 📦)
De grassmaak van slecht gerijpte wiet, komt van relatief nat chlorofyl dat nog steeds in de plantencellen zit. De haast-behandeling heeft de wiet geen goed gedaan. En wie zelf wiet kweekt doet er goed aan om wat geduld uit te oefenen.
Om te beginnen oogst je natuurlijk pas wanneer de wiet ook écht oogstrijp is. Daarna geef je het de tijd om goed te kunnen drogen. En daarna begint het cure-proces waarbij je jezelf – met behulp van een papieren zak of kartonnen doos – ervan kunt verzekeren dat je wiet echt goed droog is.
Waarom een papieren zak gebruiken?
Je kunt de stap met de papieren zak overslaan als je in een droog klimaat hebt kunnen drogen. Maar het is een goede methode voor als je bijvoorbeeld buitenwiet in een schuur hebt laten drogen aan het einde van de zomer.
Het idee is dat de papieren zak (of een kartonnen doos) het laatste vocht als het ware uit de toppen laat zweten, zodat het niet gaat schimmelen wanneer je het daarna in glazen weckpotten stopt om te laten curen.

In een papieren zak zal je wiet droog genoeg worden om het verder te kunnen laten rijpen in glazen potten
Langzaam drogen voor een betere smaak
Drogen doe je bij voorkeur langzaam en in het donker. Ga het proces dus niet versnellen door middel van kachels of ventilators die je op de toppen richt.
Je kunt een afzuiger met een koolstoffilter laten draaien zodat je ook bij het drogen geen last hebt van luchtjes. De afzuiger helpt ook om de lucht rond de toppen rustig te verversen.
Langzaam drogen geeft je wiet een betere smaak, maar het moet ook weer niet langer dan drie weken duren, want dan zou het wel eens te vochtig kunnen zijn in je droogruimte. Drogen zou – afhankelijk van de dikte van je toppen – een zo’n 10 tot 15 dagen moeten duren.
⏱️ Ideale droogtijd: Drogen zou afhankelijk van de dikte van je toppen zo’n 10 tot 15 dagen moeten duren. Langer dan drie weken kan duiden op te veel vocht in je droogruimte. Drogen gaat het beste bij een graad of 16, en een luchtvochtigheid van 60%. En altijd in het donker, want licht breekt wiet ook af.
Voorbereiding voor het curen
Na het drogen gaat de wiet in glazen weckpotten om te curen. Maar als je wiet toch nog niet helemaal goed droog is, zou het in de potten kunnen gaan schimmelen. Een paar dagen in papieren zakken verzekert je ervan dat de wiet echt droog genoeg is voor het cure-proces in de glazen potten.
Papieren zakken kopen
Voor deze methode moet je een aantal ongebleekte papieren zakken op de kop tikken. Misschien kun je ze ritselen bij je lokale groenteboer, en anders kun je ze misschien bij de Burger King of McDonald’s regelen.
Mocht dat allemaal niet lukken, of mocht je oogst gewoon veel te veel zijn, dan kun je online altijd nog papieren zakken kopen.
Stap voor stap: de papieren zak methode
Stop de toppen in de papieren zakken maar stop de zakken niet zo vol dat je ze niet meer heen en weer zou kunnen schudden. Vouw de zakken aan de bovenkant dicht en open de zakken elke dag even en hussel de toppen dan meteen even voorzichtig door elkaar.
Na een dag of drie vier zouden de toppen droog genoeg moeten zijn om te curen. Je kunt dit checken door een takje te buigen. Als het daarbij met een duidelijk hoorbare knak breekt is het goed, als ze buigen zonder te breken dan zijn ze nog niet droog genoeg.
✅ Droogheids knaktest! Buig een takje om te testen of je wiet droog genoeg is. Een duidelijk hoorbare knak betekent dat het goed is. Buigen zonder breken betekent dat het nog niet droog genoeg is.
Curen in weckpotten 🏺
Na de papieren zak behandeling kun je de wiet in weckpotten of Grove Bags stoppen om te curen. Bij het curen verdeelt het allerlaatste aanwezige vocht zich gelijkmatig door de wiet waardoor een optimaal vochtgehalte ontstaat. Vul de potten tot aan de rand en zet ze op een koele donkere plaats zoals in een kast.
Kwestie van burpen
Nu moet je de weckpotten om de dag nog even een kwartiertje open zetten om ze te laten ‘burpen’ (boeren). Als er eventueel toch nog wat teveel vocht in zou zitten dan kan dit tijdens het burpen ontsnappen en zo voorkom je dat het schimmel op je toppen veroorzaakt.
Laat de wiet in de weckpotten een week of twee lang om de dag burpen, daarna kun je de wiet gemakkelijk jarenlang in de potten bewaren.
💨 Burpen schema: Open je weckpotten om de dag een kwartiertje om overtollig vocht te laten ontsnappen. Na een week of twee burpen kun je de wiet jarenlang bewaren.
Lange termijn bewaren en smaakverbetering
Het is net als met een goede oude wijn, de smaak wordt alleen maar lekkerder. Mocht de wiet trouwens een beetje te droog zijn geworden, dan kun je deze door een sinaasappelschil in de weckpot te stoppen weer wat sappiger maken.
Succes met het nabehandelen, je zult zien dat je wiet er stukken beter van wordt en dat de pure wietsmaak, het aroma dat je tijdens het bloeien rook, weer helemaal terugkomt.
🍊 Tip tegen droge wiet Is je wiet te droog geworden? Stop een sinaasappelschil in de weckpot om de wiet weer wat sappiger te maken. De smaak verbetert alleen maar met de tijd, net als een goede oude wijn!