(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Licht is een grote bepalende factor voor succes, zo niet de grootste. Zonder licht, geen leven! Toch heeft lang niet iedereen zijn lichthuishouding op orde. Kweekspecialist Mel Thomas legt uit hoe je het zonnetje binnen op de juiste manier laat schijnen.

Licht is van cruciaal belang voor een plant. Door middel van fotosynthese zetten planten koolstof dioxide om in glucose (suikers) en zuurstof. Wij mensen kunnen niet alle lichtfrequenties waarnemen die bij fotosynthese door de plant worden gebruikt; wat voor ons overkomt als wit licht, is voor de plant in feite een mix van diverse kleuren licht. Ze absorberen het rode, violet en het blauwe uit het spectrum en weerkaatsen het groene licht, waardoor wij planten als groen waarnemen. Groen licht wordt nauwelijks opgenomen door planten.

Photosynthetic Available Radiation (PAR)

De kracht van lampen wordt meestal uitgedrukt in Watts en Lumen, dit is echter niet zo nauwkeurig als de PAR-standaard. PAR staat voor Photosynthetic Available  Radiation (beschikbare straling voor fotosynthese). Het verschil tussen PAR en lumen zit hem in het feit dat PAR niet direct een uitdrukking in energie is. Het is de standaard om de hoeveelheid licht die beschikbaar is voor fotosynthese in uit te drukken en wordt uitgedrukt in fotonen. Het proces waarbij de plant fotonen opneemt heet fotosynthese.

Watt (W)

Watt is een standaard eenheid van energie. 1 Joule energie per seconde staat gelijk aan de energie van 1 Watt. Als algemene vuistregel kun je zeggen dat een kweekruimte van één vierkante meter heeft minimaal 150 Watt aan HID belichting nodig.

Lumen

Lichtintensiteit wordt uitgedrukt in Lumen. Het is wel gerelateerd aan, maar niet hetzelfde als wattage. Lumen zijn gebaseerd op het licht wat de mens kan waarnemen en niet op wat de plant gebruikt voor fotosynthese. Eén vierkante meter binnentuin heeft minimaal zo’n 20000 lumen nodig.

Lux

Lux meet de hoeveelheid belichting op de plant. Het zijn lumen per vierkante meter, maar houdt ook rekening met omstandigheden zoals de efficiëntie van de reflector, eventuele glas waar licht doorheen moet schijnen en de afstand tussen de lamp en de plant.

Kleurtemperatuur

Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe meer blauw licht. Een lagere kleurtemperatuur betekend dat er meer rood licht van een lamp afkomt. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin.

Kleurweergave index  (CRI)

CRI (Colour Rendering Index) of kleurweergave index in het Nederlands, meet hoe kleurgetrouw een lichtbron iets oplicht. Een perfecte lichtbron zou een volledige kleurgetrouwe weergave hebben van 100 CRI. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe hoger de CRI van een lamp, hoe beter hij de kleuren uitstraalt.

Het wordt al snel erg ingewikkeld maat simpel gesteld kun je zeggen dat een kweekruimte van één vierkante meter, minimaal een lichtbron van 150 Watt moet hebben. Hoe meer licht, hoe beter een plant groeit, zeker wanneer je CO2 aan je kweekruimte toevoegt. Echter kan de warmte die lampen afgeven snel een probleem worden, dus dien je goed te ventileren. Zelfs onder een 1000 Watt lamp, krijgt een plant nog maar een kwart van het licht die ze buiten op een zonnige dag zou krijgen. Hang lampen zo dicht mogelijk bij de plant, zonder dat het te heet wordt, niet boven de 27 graden celcius. Als je geen thermometer hebt kun je het testen op de bovenkant van je hand; het mag niet oncomfortabel aanvoelen.

Volgende keer zal ik verder ingaan op de verschillende soorten lampen, reflectoren en timers.

(advertenties)