(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met de komst van legale cannabis in 2018, voeren Canadese wetenschappers van de Universiteit van Guelph voor het eerst wetenschappelijk onderzoek uit naar de meest efficiënte kweekmethode voor medicinale cannabis. Interessant onderzoek dus, niet alleen voor legale maar ook clandestine kwekers. Al weten die laatsten natuurlijk allang hoe je het beste wiet kunt kweken…

Wietkwekers die ondergronds opereren, doen dat al tientallen jaren zo efficiënt mogelijk. Waarom? Ruimte is schaars en wiet is kostbaar. Hoe langer een kweek bovendien duurt, hoe groter de kans dat een kwekerij ontdekt wordt. Het is dus zaak om zo snel mogelijk zo veel mogelijk wiet te produceren. En aangezien sterke wiet het best verkoopt, zijn THC percentages daarbij ook niet geheel onbelangrijk.

Een team van Canadese wetenschappers aan de universiteit van Guelph onderzoekt nu op een wetenschappelijke manier, wat illegale kwekers al jaren doen: zo efficiënt mogelijk wiet kweken. Onlangs publiceerden onderzoekers Youbin Zheng, Mike Dixon en Deron Caplan als eersten hun bevindingen over dit onderwerp.

Groeifase op kokos

De studie werd gedeeltelijk bekostigd door het Canadese National Sciences and Engineering Research Council, en gepubliceerd in HortScience, een op tuinbouw gericht en wetenschappelijk magazine. Het onderzoek zelf richtte zich op de optimale concentratie aan meststoffen, bij de teelt op twee soorten kokos met verschillende opname-capaciteiten. Lees dus vooral verder wanneer je zelf ook wiet op kokos kweekt.

Is kokos het beste medium voor groeiende wietplanten? Volgens Canadese onderzoekers wel.

Er zijn ontzettend veel factoren die een rol spelen bij de groeisnelheid en opbrengst van een wietplant. De concentratie aan CO2 in de lucht bijvoorbeeld, de temperatuur, het licht natuurlijk en ga zo maar door. Vandaar dat het onderzoek van de wetenschappers in stappen plaatsvindt. Het eerste deel van het onderzoek richtte zich dan ook alleen op de verhoudingen en hoeveelheden aan meststoffen in de groeifase van wietplanten.

De wetenschappers vonden geen noemenswaardige verschillen tussen de twee mediums gebaseerd op kokos. Je zou dus kunnen zeggen dat de opnamecapaciteit van water door kokos als kweekmedium, geen belangrijke invloed heeft op de opbrengst en groeisnelheid. Voor wat betreft de Canadese wetenschappers althans.

389 Milligram stikstof per liter optimaal?

Voor wat betreft de meststoffen bevestigt het onderzoek vooral wat kwekers allang weten; stikstof is enorm belangrijk voor groeiende wietplanten, maar tot een bepaalde grens. En die grens ligt volgens de onderzoekers dus op 389 milligram stikstof per liter. Het lijkt ons trouwens sterk dat je één bepaalde hoeveelheid stikstof als optimaal kunt bestempelen, aangezien de voedingsbehoefte van een wietplant toeneemt naarmate de groeifase vordert. Daarover lezen we helaas niets in de publicatie in HortScience.

389 Milligram stikstof per liter, dat is volgens het onderzoek de optimale concentratie. Foto: iamporpla, Shutterstock

Om tot de magische optimale hoeveelheid van 389 milligram stikstof per liter te komen, gebruikten de wetenschappers groeivoeding met een NPK verhouding van 4N-1,3P-1,7K. Vervolgens gaven ze de planten voeding waarbij de concentratie aan stikstof varieerde van 117 tot 585 milligram stikstof per liter. Daarbij kwam 389 milligram stikstof dus als beste uit de bus. Een hogere concentratie van 418 milligram per liter leverde aan het einde van de cyclus overigens wel meer THC op, maar dat ging ten kostte van de opbrengst en de concentratie aan andere cannabinoïden.

Bloeifase

Binnenkort verschijnt een tweede rapport van het onderzoek in HortScience dat gaat over de ideale hoeveelheid voeding en het soort medium voor wietplanten tijdens de bloeifase. Momenteel is het onderzoeksteam bezig met een onderzoek naar licht en irrigatie op de opbrengst en de kwaliteit van cannabis. Door het lichtspectrum te controleren, kunnen we bijvoorbeeld mogelijkheid creëren om de concentratie aan cannabidiol (CBD) te standaardiseren, aldus Mike Dixon, directeur van het onderzoekscentrum.

Interessant onderzoek dus vanuit Canada dat we zeker zullen blijven volgen.

[Openingsfoto: photolona, Shutterstock]
(advertentie)