(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de categorie kort maar krachtig klotenieuws: aan de status van Zwitserland als een vrij relaxed cannabisland komt wellicht een einde. En het zal eens niet met geld te maken hebben. Een Zwitserse rechtbank vindt het roken van wiet precies hetzelfde als het paffen van sigaretten, en daarom moet er een belasting komen van liefst 25 procent!

 

Zwitserland liberaal t.a.v. cannabis

Zwitserland kent een lange traditie van liberaal drugsbeleid. Zo was het Alpenland er net als Nederland vroeg bij om heroïnejunkies niet meer als schurftige straathonden te behandelen maar bijvoorbeeld van methadon en schone spuiten te voorzien. En ten aanzien van wiet decriminaliseerde het land bezit en gebruik en wordt er op hoog en laag niveau gediscussieerd over een beleid zoals dat van ons, inclusief een soort van coffeeshops maar mét legale teelt.

En ondertussen koop je er in de supermarkt en bij je straatkiosk al gewoon CBD-sigaretten of shag, met ook nog eens 1 procent THC erin – geen EU-lid, dan kan dat gewoon hè. Maar het geldvirus dat de illegale en vooral ook legale cannabiswereld tegenwoordig stevig in zijn greep houdt, bereikt helaas ook het altijd zo neutrale Zwitserland…

Belasting is ‘buzz killer’

‘A Swiss court has killed some of the buzz for cannabis lovers in the Alpine country’, kopte persbureau Bloomberg bijvoorbeeld al over het nieuws dat een rechtbank besloten heeft om wiet net als sigaretten te gaan belasten.

Op 11 maart oordeelde de Zwitserse Federale Administratieve Rechtbank op onnavolgbare wijze dat er voortaan 25 procent belasting moet worden geheven op de verkoop van cannabis toppen, simpelweg omdat je die op dezelfde manier rookt als dat je sigaretten rookt en daar zit ook 25% belasting op.

Een redenering zo krom als een hoepel; je kunt cannabis immers ook verdampen, eten en drinken of in concentraatvorm dabben, via capsules en tincturen binnenkrijgen et cetera. Maar krom of niet, het vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben. Immers, onder ‘cannabis bloemen’ worden ook al die CBD-producten bedoeld, en zelfs hennep.

Fabrikanten en winkeliers niet blij

Sinds 2017 zijn de max 1%THC bevattende CBD producten nauwelijks aan te slepen. Je begrijpt dat winkeliers en producenten daarom druk uitoefenden op de rechtbank om ‘slechts’ 12 procent belasting op te leggen, het percentage dat geldt voor andere tabaksproducten dan sigaretten.

Maar die redenering is door de rechters verworpen. In de Zwitserse praktijk betekent het oordeel volgens de rechtbank dat er 38 franc (33 euro) per kilo betaald moet worden, plus 25 procent van de winkelprijs.

Voordat je nu stante pede je vakantie naar Zwitserland cancelt en toch maar weer Spanje boekt… het besluit kán nog worden aangevochten bij het Hooggerechtshof.

(advertenties)