(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze hebben er bijna vier jaar lang over gediscussieerd in Alaska: mogen cannabis consumenten hun net aangekochte wiet ook gezellig oproken, verdampen of eten in de dispensaries? Een beetje zoals onze coffeeshops dus, al hebben ze daar in de VS een andere term voor bedacht: sociale consumptie of on-site consumption. Vanaf 11 april mag dat in Amerika’s noordelijkste staat, die daarmee de primeur heeft.

 

Sociale cannabis consumptie

Het blijft in onze – verwende – Nederlandse coffeeshop-ogen een wat vreemde discussie: wiet is legaal en je kan het overal kopen maar je mag het nergens in het openbaar gebruiken, inclusief de plekken waar je het net legaal hebt gekocht. In de VS is dat echter gebruikelijk; openbare of sociale consumptie zoals ze het liever noemen is er praktisch overal verboden.

Pas na lang soebatten en onder bijzonder strenge voorwaarden gaven de steden Denver (Colorado) en San Francisco (Californië) recent toestemming voor sociale consumptie. En Alaska krijgt nu de eer om als eerste staat in de VS de blokkades voor on-site consumption op te heffen.

Vier jaar discussie beslecht

Die toch wel heugelijke beslissing na 4 jaar discussie werd deze week bezegeld door de handtekening van Lt. Gov Kevin Meyer onder de nieuwe regels, die zijn opgesteld door de Marijuana Control Board in Alaska. De staat legaliseerde recreatief gebruik van wiet al in 2015 en vanaf 11 april aanstaande gaat de overheid licenties verstrekken aan dispensaries die een ‘cannabis consumption lounge’ willen openen. Vanaf dan is on-site consumption dus mogelijk op plekken waar je ook je cannabisproduct gekocht hebt.

Alaska was er al vroeg bij met legale wiet (2015), maar is nu de eerste staat in de VS waar je je wiet ook mag oproken in de winkel waar je ‘m koopt… [foto: Rex Wholster/Shutterstock]

Strenge voorwaarden

Dispensaries die dit willen kunnen vanaf genoemde datum een aanvraag indienen voor een speciale zogeheten ‘on-site use endorsement’. Krijgen ze die, dan kunnen ze hun klanten dus ook laten blowen in de shop. Dat consumptiegedeelte moet echter wel afgescheiden zijn van het verkoopgedeelte door een muur of een veiligheidsdeur, of het moet een patio in de buitenlucht zijn. Ook moeten de wietwinkels de staat voorzien van een veiligheidsplan en moet er (uiteraard) gezorgd worden voor ventilatie.

Volgens de nieuwe wet mogen gemeenten overigens weigeren om on-site consumption toe te staan binnen hun grenzen, of ze mogen aanvullende regels of beperkingen stellen.

Ook goed voor toeristen en patiënten

In de praktijk zullen de eerste wietwinkels waar je daadwerkelijk ook gezellig kan blowen pas op zijn vroegst komende zomer operationeel zijn. Het maakt de vreugde bij activisten er niet minder om, want zoals gezegd heeft Alaska hiermee wel mooi de Amerikaanse primeur en is min of meer openlijk blowen een heikel discussiepunt in heel het land. Al verwacht de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) wel dat er nu snel meer staten zullen volgen die on-site consumptie zullen toestaan.

Erik Alitieri, NORML executive director: “Het toestaan van sociale consumptie is verstandig vanuit zakelijk oogpunt. Met name ook voor staten waar veel toeristen komen die anders geen plek hebben om legaal te blowen. Maar het heeft ook een belangrijke sociaal-justitiële component. Als sociale consumptie in de dispensaries niet wordt toegestaan, moeten veel patiënten kiezen tussen effectieve cannabis behandeling voor hun kwalen of uit hun sociale huurhuis worden gegooid.”

[openingsbeeld: squarelogo/Shutterstock]
(advertentie)