(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste wietsoorten strekken behoorlijk wanneer je ze laat bloeien, dus daar reken je als kweker ook een beetje op. Bassie stond dan ook even perplex toen zijn OG Double Bubble helemaal niet de hoogte inging. En ja, dan valt er ineens minder te schwazzen, en blijft er meer tijd over om kweekvragen te beantwoorden. 

Jawel, ik neem je wederom mee op excursie. Het zal je misschien niet meer verrassen maar we gaan naar Bassie’s (dat ben ik dus) OG Double Bubble bos! Maar voor we vertrekken wil ik iedereen even bedanken voor de leuke reacties op het vorige verslag. Een weggeef-actie is natuurlijk altijd goed voor wat opschudding maar de reacties en vragen die ik kreeg, waren voor mij persoonlijk nog het leukste.

Bassie’s ‘dames’ in week #7…

Opsteker

Ik schrijf de verslagen altijd met veel plezier, in de hoop dat er iemand is die wat van mijn gestuntel leert, of daardoor ook de stap durft te zetten om een plantje te kweken. Door de vragen die ik hoofdzakelijk persoonlijk binnenkreeg, blijkt dat de verslagen voor veel mensen een inspiratiebron zijn om het ook eens te proberen. Dat is natuurlijk een hele mooie opsteker waar ik wel even een grote glimlach van op mn gezicht kreeg. En een mooi steuntje in de rug om trouw verder te schrijven 😉

Er waren ook wat vragen en opmerkingen die ik graag meeneem in het verslag, om er wat meer uitleg over te geven. Mocht je na dit verslag trouwens nog meer vragen of suggesties hebben, neem dan gerust contact met me op.

OG Double Bubble

We zullen nu eerst maar eens even bij Zamnesia’s OG Double Bubble dames gaan kijken hoe het er voor staat. In het laatste verslag in week 5, had ik de tijdklok voor de Spectrolight Blast 400 omgezet naar het 12/12 lichtschema. De planten gingen daarop erg snel de bloei in. Achteraf gezien een beetje té snel zelfs. Ik had de planten eigenlijk nog wel een extra groeiweek gegund, maar nu is er geen weg meer terug.

Wanneer je steeds dezelfde soort kweekt, kun je op een gegeven moment de hele groei- en bloeiperiode wel dromen, en is het makkelijk om je kweek te finetunen. Dit is voor mij echter de eerste keer dat ik de OG Double Bubble kweek, en ik heb me een beetje vergist in de snelheid waarmee ze in bloei gaan, en vooral het zo goed als ontbreken van de strekkende fase.

Voorzichtig schwazzen

Veel wietsoorten schieten flink omhoog zodra je de bloei inzet, en dat was voor het schwazzen wel waar ik op gerekend had. Nu schieten de planten niet echt door, en zien ze er eigenlijk al bijna uit alsof ze al aan de laatste loodjes begonnen zijn. Om die reden ben ik wat terughoudend geweest met het snoeien. Ik heb het gelaten bij wat blaadjes hier en daar verwijderen afgelopen week, zodat het licht beter op de toppen schijnt.

Ook heb ik de takken heel licht gebogen om eigenlijk hetzelfde te bereiken. De planten zijn wat klein en compact met toch een flink aantal toppen die hier en daar tegen elkaar aan groeien. Dat laatste kan later in de bloei mogelijk toprot veroorzaken omdat het niet lekker kan ventileren. Nu de takjes nog flexibel zijn, pak ik ze tussen duim en wijsvinger en buig ze één voor één licht naar buiten.

Ik dirigeer ze meer een bepaalde richting in dan daadwerkelijk te buigen. Het is zeker niet de bedoeling om de takken te knakken. Voorzichtigheid is hier wel op z’n plaats… je kunt een tak maar één keer breken en dan heb je hem in je hand. Ik hou ze persoonlijk liever aan de plant.

Mocht het trouwens toch zo zijn dat je ooit iets te ver drukt en er een takje knakt is het zeker geen ramp. Met een wat elektra-tape kun je de geknakte plek verstevigen. Soms is het genoeg om de tak te ondersteunen met een stok of een draad aan het plafond. Laat je het dan even een weekje met rust, dan herstelt het geknakte deel, en kan je de ondersteuning weer weghalen.

Vragen voor Bassie

Dat klinkt misschien niet allemaal heel basic, zoals de redactie in het intro van m’n laatste verslag al aanhaalde. Sommige dingen zijn echter zoals ze zijn; het enige wat ik kan doen is het zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen. Uit de reacties van de vorige keer heb ik begrepen dat dat in ieder geval wel aardig lukt. Bovendien kan ik het niet vaak genoeg herhalen: heb je een vraag stel die dan gewoon! Ik zal altijd mijn best doen je zo goed mogelijk te woord te staan. En is het echt een interessante kwestie kan ik er altijd over uitweiden in mijn verslagen. Zo waren er na de vorige keer ook wat goede vragen die ik met jullie wil doornemen.

Vraag 1: Je hebt het in je verslagen nooit over de pH-waarde. Hoe komt dat?
Dat heeft te maken met de Batmix en 100% natural voedingslijn van Plagron die ik gebruik. Met deze combinatie is het niet nodig de pH-waarde te reguleren, omdat dat op natuurlijke wijze gebeurd in de aarde. Voor de zekerheid heb ik wel Plagrons Lemon Kick maar heb het tot nu toe nog niet gebruikt.

Vraag 2: Er word veel over EC-waardes gesproken in kweekverslagen maar jij hebt het er nooit over. Is dit dan wel zo belangrijk?
Omdat ik met het schema van Plagron (zie mijn voorgaande kweekverslag) werk doe ik geen metingen van de EC-waardes. Ik hou gewoon goed bij hoeveel milliliter ik geef. Zie ik dat een plant een tekort heeft of teveel, dan pas ik de hoeveelheid daar wat op aan. De ‘basic’ manier.
De EC-waarde is wel een heel duidelijke indicator van wat je de planten geeft. Kweek je hydrologisch, dan kun je ook de EC-waarde in je reservoir meten. Zo krijg je een indicatie van wat de planten daadwerkelijk opnemen omdat kokos zelf geen voedingstoffen bevat.
Tot slot kun je biologische voeding eenvoudigweg niet meten, omdat een EC-meter de elektrische geleidbaarheid in een oplossing meet. Organisch materiaal heeft geen elektrische geleidbaarheid. Minerale plantenvoeding wel.

Bassies planten aan het ende van week #8

Vraag 3: In sommige foto’s zag ik een stekkerblok op de grond liggen in je tent… Is dat wel een goed idee?
Ik had inderdaad een stekkerblok op de grond liggen… en ik zal eerlijk toegeven dat ik me daar een beetje voor moet schamen. Ik haal meestal de tent leeg om de dames van voeding te voorzien en even te bekijken, en heb  in de tussentijd meteen maar even van de gelegenheid gebruik gemaakt om de tent even een sopje te geven. In de haast heb ik het stekkerblok niet buiten maar binnen de tent gegooid.

Daarna sta je er zo snel niet meer bij stil dan. Voor de mensen die zich zorgen maakten kan ik er nog aan toevoegen dat er nooit water in de buurt komt van het stekkerblok, omdat ik de planten buiten de tent verzorg. Dat is ook de reden dat het me niet opgevallen was eigenlijk… Mocht ik met de gieter boven zo’n blok hangen, dan valt het wel op.

Het mooiste is natuurlijk om alle elektra aansluitingen buiten je tent te maken. Hoog en droog ergens waar het geen kwaad kan. Ik denk niet dat de planten beter groeien als er 220 Volt op staat, en ikzelf helemaal niet. Bedankt dus voor die vraag/tip. Geef die ook vooral aan anderen als je zoiets ziet. Help elkaar op weg 😉

Je kunt nog steeds winnen!

Dat waren de belangrijkste vragen wel denk ik. Er waren nog wat andere vragen ook, maar die zijn al privé beantwoord. Ik denk ook dat het het beste is om dat ook maar privé te houden. Voor deze keer wil ik dan maar afsluiten. Ik wil je er alleen nog even op wijzen dat de Plagron weggeefactie uit het vorige verslag nog twee weken doorloopt. Ik zal de gelukkige winnaar trekken als mijn volgende verslag weer online staat.

Meld je aan op facebook, en tot de volgende!

Bassie

(advertentie)