(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je kunt je afvragen of Bassie’s artikelen over het ontbladeren (schwazzen) nog wel zo ‘basic’ zijn, maar leerzaam zijn ze zeker. Want of je nou wel of niet in ontbladeren van wietplanten gelooft, dankzij Bassie zien we met eigen ogen wat het doet. Daarnaast valt er ook nog eens wat leuks te winnen met die Bassie, lezen dus!

Iets later dan gepland is dit het derde verslag van de kweek waarin ik de OG Double Bubble zal schwazzen. Schwazzen is een techniek waarbij het selectief weghalen van blad voor een betere licht- en luchtpenetratie zorgt, waardoor ook de opbrengst wordt vergroot. Mijn wietplanten zijn ondertussen zo’n 4 tot 5 weken oud, verpot naar hun grote eindpotten, en getopt. Ook heb ik enkele van de onderste schutbladeren weggehaald om zo de groei van de zijtakken extra te stimuleren.

Schwazzen & verrassen

Na deze korte samenvatting van het eerste en het tweede deel van dit schwazz-avontuur gaan we over naar de huidige stand van zaken van de OG Double Bubble. Aan het einde van deze digitale rondleiding door de OG Double Bubble jungle heb ik nog een leuke verrassing te verloten, dus het loont om mee te lezen. De kaplaarzen en de regenjassen kunnen thuisblijven want het is lekker warm. De dames hebben duidelijk minder last van de temperatuur dan ikzelf; met het water dat van mijn voorhoofd druppelt kun je ook wel een aantal wietplanten voeden!

Voeding calculator

Minstens net zo belangrijk als het water dat we de plantjes geven is de voeding. Tot nu toe heb ik het daar nog niet echt over gehad. Wel heb ik de planten verschillende soorten bladvoeding gegeven van Plagron. Deze specialisten in plantenvoeding hebben op hun website een handige kweekschema calculator. Daarop voer je in met welke kweekstijl je de planten groot brengt, welke aarde of welk medium je gebruikt, hoeveel potten en de totale inhoud van de potten samen.

Vervolgens kan je invoeren hoelang je de groeiperiode wil aanhouden en de bloeiperiode, en hoeveel voedingswater je elke voedingsbeurt wil aanmaken. Druk je daarna op de knop berekenen, dan tovert de calculator een persoonlijk kweekschema op je scherm.

In mijn geval (zie schema) geeft de calculator aan dat ik pas in week 7 (de 3e week van de bloeifase) moet beginnen met voeden met Alga Bloom. Dit komt natuurlijk omdat ik ervoor gekozen heb de rijk bemeste Batmix te gebruiken, samen met de 100% natural lijn. Voer je wat anders in dan krijg je je eigen bijpassende schema, probeer het eens uit!

12/12 lichtschema

De plantjes groeien als kool op de Batmix onder de Spectrolight Blast 400. Welgeteld zitten we op dit moment in de vijfde week van de groeiperiode dus heb ik besloten over te schakelen naar het 12/12 lichtschema om de dames in de bloei te zetten.

De planten zijn nog niet zo heel groot als je ze zo bekijkt dus het lijkt wat vroeg. Ik wil ze echter niet te groot laten worden zodat ze een beetje handelbaar blijven. Zeulen met grote planten is nooit een goed idee; de planten vinden het zelf niet fijn en er kan natuurlijk van alles beschadigen of afbreken. Zeker als er straks zware toppen aan de takken hangen.

Na vier dagen op het 12/12 lichtschema is het weer tijd voor een snoeibeurt voor de inmiddels aardig bossige OG Double Bubble planten. Opnieuw haal ik op strategische plaatsen de schutbladeren weg om andere delen van de planten meer licht te gunnen.

Schwazzen

Met duim en wijsvinger druk ik de blaadjes naar onder tegen de stam, waardoor ze eigenlijk vanzelf loskomen. Soms is er dan nog een klein rukje nodig om een hardnekkig vezeltje los te trekken. Ik kan er een heel verhaal over schrijven maar ik denk dat de volgende foto’s een stuk duidelijker zijn. Op de eerste foto zie je aan de rode kruisjes wat ik weghaal. De tweede foto is het gewenste resultaat.

Door bovenaan de planten ruimte te maken, gaat er meer licht naar de onderste delen, waardoor die delen beter zullen groeien. Een plant gebruikt zijn bladeren als een soort zonnecellen, en stuurt meer energie naar blad dat goed in het licht groeit. Met het snoeiwerk probeer ik die energie te sturen naar de delen die ik het belangrijkst vindt.

Hopelijk lukt het de delen in de rode cirkels wat meer te stimuleren, zodat daar straks ook een flinke top uit kan groeien. Het eindresultaat is een wat iel plantje maar dat komt later weer goed.

De OG Double Bubble plantjes groeiden lekker door in de week na de snoeibeurt en het lijkt erop dat ze zich weinig aantrekken van mijn gepluk. Maar als ik de foto’s thuis op de computer nog eens goed bekijk, lijkt het  of de bladeren hier en daar een beetje vergelen. Gele blaadjes zijn vaak een een eerste teken van een tekort in de voeding, of andere problemen.

Alga Bloom is het advies

Dus ik heb besloten om even contact te zoeken met Plagron met de vraag of dit zo wel goed gaat? Na wat uitleg van mijn kant hoe ik de dames tot zover behandeld had, kreeg ik het advies te beginnen met voeden met Alga Bloom. In principe heeft Batmix voldoende voeding voor de eerste 6 weken groeien, maar ik heb nogal wat van de planten gevraagd door ze steeds te snoeien. Hoog tijd voor wat extras dus!

Om het tekort wat aan te vullen en meteen goed te voeden, heb ik de dames de maximale dosis van 4 milliliter per liter gegeven. De vergeling trok daarna meteen weg dus ik vermoed dat de planten er niet te veel last van zullen hebben. Op tijd bijsturen is heel belangrijk; laat je zoiets een week sudderen dan is de kans op een achterstand heel groot. Uiteindelijk kan je natuurlijk alleen jezelf de schuld geven als planten iets te kort komen.

Giveaway!

Ik was net op tijd gelukkig en met de tip van Plagron is alles weer op z’n pootjes terecht gekomen. En over Plagron gesproken, ik mag het volgende pretpakket onder mijn lezers verloten! Het bevat een starter set, Green Sensation, Sugar Royal, een cap en een shirt en nog veel meer zoals je ziet.

Om kans te maken op dit pakket ga je even naar mijn Facebook pagina. Plaats daar een reactie met ‘Plagron 100% natural’ in je tekst. Je hebt 4 weken de tijd om te reageren. Onder alle deelnemers zal ik persoonlijk het Plagron pakket verloten. 

Als dat geen leuke afsluiter is dan weet ik het ook niet meer. Dus meld je aan, en tot de volgende!

Bassie

(advertentie)