- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Vijf praktische anti-hitte-tips voor wietplanten buiten
Wietplanten houden van de zon en groeien lekker snel als het een beetje warm is. Maar zoals met alles is ook te veel hitte zelfs voor wietplanten een probleem. Als het 29 graden of zelfs nóg warmer is, dan remt dat de groei en ontwikkeling enorm! Om nog maar te zwijgen over uitdroging van de bladeren en de wortels. Reden te meer dus voor wat praktische anti-hitte-tips voor wietplanten buiten.
Binnenkwekers hebben het in de zomer altijd een beetje moeilijk door de warmte in hun kweektent of -kast. Ze kijken dan misschien jaloers naar buitenkwekers maar ook daar kan het te warm worden voor wietplanten. Gelukkig is de hitte buiten wel wat makkelijker te beteugelen, en we zullen je uitleggen wat je allemaal kunt doen om je planten gezond te houden tijdens een hittegolf.
Als het namelijk te heet wordt dan heeft dat allemaal nare gevolgen voor je buitenwiet. De wortels kunnen oververhit raken waardoor ze niet meer goed functioneren, of zelfs helemaal uitdrogen. Hebben de bladeren het te heet dan remt dat de groei en ontwikkeling, en kunnen ze zelfs verbranden.
Vanaf 28 graden Celsius beginnen de problemen en daarboven wordt het zelfs cruciaal om de temperatuur te verlagen. Ook buiten groeien en bloeien wietplanten namelijk het beste bij een temperatuur tussen de 23 en 26 graden Celsius. Dit kun je allemaal doen om je wietplanten buiten op de juiste temperatuur te krijgen, én te houden.
Anti-hitte-tip #1: zorg voor voldoende water
Het klinkt misschien voor de hand liggend maar je moet een wietplant nooit laten uitdrogen. Maar tijdens een hittegolf hebben wietplanten helemaal voldoende vocht nodig, omdat ze dat gebruiken om zich te koelen. Net als mensen zweten wietplanten namelijk ook, en als het erg heet is hebben ze daar vaak extra water voor nodig. Let dus goed op als het erg warm is, en geef je wietplanten ook buiten wat vaker water.
Anti-hitte-tip #2: verpot wietplanten op tijd
Mocht je jonge wietplantjes hebben die nog in een klein potje staan, overweeg dan om ze alvast in een grotere pot te zetten. Een klein plantenpotje dat in de zon staat kan namelijk heel snel uitdrogen, met een dood plantje tot gevolg. Met een grote pot geef je je planten niet alleen de ruimte om verder te groeien maar ook een grotere voorraad water. Wietplanten die zonder hulp een vakantie moeten overleven kun je het beste lang voor vertrek in de volle grond zetten.
Anti-hitte-tip #3: zet je wietplanten in de schaduw
Op hele hete dagen is er geen ontkomen aan, en is het in de zon gewoon te warm voor wietplanten. Bladeren die 29 graden of warmer zijn hebben geen tijd voor fotosynthese want die moeten overleven! De warmte remt de groei en houdt bladeren en toppen veel kleiner dan mogelijk is.
Zet wietplanten bij hoge temperaturen dan ook gerust in de schaduw, want daar groeien ze een stuk beter dan in de volle zon. Heb je geen schaduw in je tuin of op je balkon, dan kun je misschien wel een schaduwdoek ophangen of een parasol opzetten. Een schaduwdoek is ook handig voor planten die in de volle grond staan en die je niet kunt verplaatsen.
Anti-hitte-tip #4: mulch!
Ook de wortels van wietplanten zijn gevoelig voor hoge temperaturen, en moeten dus koel gehouden worden. Dat niet alleen maar aarde waar de volle zon op staat, droogt ook heel snel uit. Een eenvoudige oplossing die beide problemen verhelpt is het aanbrengen van een laag mulch. Mulch is een toplaag van enkele centimeters die je op de aarde aanbrengt. Het zorgt ervoor dat de aarde minder snel uitdroogt maar houdt de temperatuur gelijk een stuk lager.
Mulch kan van alles zijn, van boomschors tot stro, hooi of houtsnippers en zelfs een levende laag mulch bestaande uit bodem bedekkende plantjes is een optie. Als extra bonus helpt een laag mulch ook om het bodemleven gezonder te houden, en voedt het je planten ook nog een beetje. Bovendien kunnen de wortels door de beschermende laag hoger in de aarde groeien, waardoor ze nóg wat meer ruimte krijgen.
Anti-hitte-tip #5: kalk potten wit
Iedereen weet wel dat je het extra warm krijgt in de zon met een zwart T-shirt aan. Zwart neemt namelijk meer lichtenergie op, waardoor het warmer wordt. Een wit T-shirt doet het omgekeerde en houdt je wat koeler omdat het het meeste licht juist weerkaatst.
De potten van je wietplanten doen hetzelfde voor de worteltemperatuur. En aangezien de meeste plantenpotten zwart zijn, staan ze de hele dag warmte op te nemen. Het scheelt dan ook enorm als plantenpotten wit zijn aan de buitenkant. Je kunt zwarte plantenpotten gemakkelijk witkalken maar nóg beter isoleert het als je twee potten gebruikt waarvan de buitenste wit is.