(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

IJsheiligen staat voor de deur, en meer en meer buitenwiet testkwekers zijn met ontkiemen begonnen. Deze week nemen we een kijkje bij Chris, KritischeMassa, Frederike, Beyond Context, Julien, Luuk, Dave en Claude Pouche. Bij die laatste testkweker schiet het al op en zien we de eerste groene dames in de groeifase. En Luuk die is eigenlijk nog niet begonnen, maar stuurde ons wel twee foto’s van de wilde buitenwiet die hij in India zag groeien. 

Chris

Update 5 mei 2023: Hallo, ik ben ook gestart en wel vandaag; op 5 mei. De zaden zitten nog in de Spongepots in de propagator, het is er 24 graden. Groeten, Chris

KritischeMassa

Update 6 mei 2023: En ik ben ook van start gegaan. Later dan anders in het jaar, enerzijds vanwege het feit dat het weer echt slecht was, en anderzijds omdat ik dit jaar voor wat kleine planten ga.

We wilden eigenlijk maar één plantje buiten dit jaar. Maar jaaaaaa… mijn liefje is inmiddels gewend aan mijn zelfoverschatting wat betreft mijn wiskundige vermogens en zelfbeheersing. Dus wel zien wel, en anders, dan kijken we, nietwaar?

Ondanks het feit dat ik een ruime tuin heb, heb ik ook te maken met een vrij doorzichtige heg inclusief zeer zichtbare buuf…. Die helaas niet om aan te zien is maar wel zo nieuwsgierig is als de pest. In principe heb ik zoiets van, ja… pfff ze kijkt maar (en dat doet ze ook!) maar ja om nou een heel woud aan wiet te kweken…

Vandaar dus ook de bijgevoegde foto van mijn propagator (een G-Tools custom kastje) vol met tomaatjes en paprika. Toch wat schutplanten in het begin…

Gegroet, KritischeMassa

Frederike

Update 7 mei 2023: En de winnaar is… Strawnana Gum!

Op 30 april ben ik begonnen met mijn kweekavontuur. Niet gehinderd door enige kennis van zaken omtrent het kweken van wiet (wel van andere kruiden), heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de kweektips. Dus ging de verwarming omhoog en gingen de zaadjes in wat water. Voor wat steun heb ik er stukken koffiefilter bij gedaan. Daar lagen ze, en sommige dreven. Ik vroeg me af of dat wel goed was?

De dag erna steeg de spanning… en ja hoor binnen 24 uur liet Double Bubble een puntje zien. Binnen 48 uur kwam daar Strawnana Gum bij, en hoe! Binnen no-time werd het worteltje langer dan die van Double Bubble!

…maar de rest bleef stil. Heel stil..

Na 2 dagen besloot ik de overige zaadjes tussen de koffiefilterblaadjes in het bekertje te doen ipv dat ze half drijvend op het koffiefilters lagen. Dat hielp, want na 3 dagen lieten ook #25 Dynamite en Dynamite Kiks activiteit zien. Alleen Jack Hulkberry doet niks. Ook op dag 4 niet, of zie ik daar toch een héél klein puntje?? Ik verplaats ik haar met de rest van de familie in het bekertje naar een zonnige plek voor het raam. Ondertussen onder water, en wacht nog even af. Ik zeg het niet tegen haar, no bad vibes maar ze ziet er ook wel een beetje iel uit….

Strawnana Gum en Double Bubble heb ik na het ontkiemen in een lekkere grote pot met biologische zaad- en strekgrond gestopt (binnen 3 dagen). En daar herhaalde zich de inhaalactie van Strawnana Gum. Eerst verscheen namelijk Double Bubble boven de grond met haar zaadje… en d’r worteltje! Das niet de bedoeling! En waar Double Bubble met ienieminie kleine rood-groene blaadjes lijkt te worstelen met wat boven en onder is, laat Strawnana Gum in ene helgroene kiemblaadjes zien. Weer stormt ze Double Bubble voorbij.

Ondertussen laat nu op dag 5 Strawnana Gum zelfs haar eerste echte wietblaadjes al zien. Kijk, dat is kiemkracht. Double Bubble help ik een handje: haar worteltje naar beneden gericht. Vingers crossed…

#25 Dynamite en Dynamite Kiks zitten sinds dag 4 in de grond. Ik zie nog niets…kom maar, kom maar 😉 Op dag 5 is #25 Dynamite zichtbaar en op dag 6 Dynamite Kiks ook. Op dag 7 laat Strawnana Gum nog steeds de grootste groeikracht zien. Double Bubble wordt waarschijnlijk ingehaald door de Dynamites als ik het zo bekijk. Jack Hulkberry probeer ik nog met de koffiefilter methode. Het helpt niet geloof ik. Ik laat haar nog even zitten op de koffiefilter methode maar heb haar eigenlijk wel opgegeven…

Op de laatste foto zie je de gekiemde plantjes op dag 7. Van dichtbij naar veraf zijn het Double Bubble, Strawnana Gum, #25 Dynamite en Dynamite Kiks.

Beyond Context

Update 7 mei 2023: Beste CNNBS-ers, hier is officieel mijn aftrap voor dit seizoen! Vier van de vijf zaadjes zijn inmiddels uitgekomen. Helaas, die eigenlijk mijn favoriet was (#25 Dynamite) lijkt er geen zin in te hebben. Evengoed is vier van de vijf een prima resultaat. De genetica van de zaden zijn van uitstekende kwaliteit. Sterk, snel en proportioneel in orde.

De dames genieten ’s middags lekker van de zon. De avonden en nachten gaan zij naar binnen voor hun rust. Deze week ga ik sporadisch de dames een tal van uren voor een stille ventilator plaatsen, om de wortels en steeltjes sterker en robuuster te maken voordat zij de volle grond in gaan.

Ook ben ik al tijdig bezig de grond voor te bereiden voor optimale diepgang en om maximaal sterke wortels in de toekomst te kunnen volbrengen. Tot zover mijn eerste beschouwing

BC

Update 10 mei 2023: Ik wilde nog even melden dat ook de #25 Dynamite boven de grond is 🙂

Julien

Update maandag 8 mei: Dinsdag 2 mei 2023 is de eerste dag van mijn eerste week. Ik ben begonnen met de zaadjes in de grond te doen. Ik gebruik kokos potgrond met voeding voor 6 maanden (die ik gebruik).

Dynamite kiks heb ik eerst in de gel van de aloë vera gedipt, en daarna in een nat gemaakt koffiefilter en in plastic zakje geplaatst, zodat het kan ontkiemen. Daarna heb ik het op het venster voor het raam neergezet waar nu het om 18.30 uur de volle zon kan opvangen. Na 2 dagen is het ontkiemd en heb ik het in de grond gedaan.

Double Bubble heb ik gewoon in vochtige aarde gedaan, dan in aloë vera gedipt en in een potje met een plastic zak eroverheen gedaan. En dan maar hopen dat het kan groeien. De aarde is wel goed vochtig en ik heb hem op 6 mei om 18.30 uur voor het raam geplaatst. Het is na 4 dagen al een klein plantje geworden; ik heb er gelijk een foto van gemaakt. Ik dacht eerst dat het niet ging lukken maar het is wel gelukt, en gelijk de grootste van alle zaadjes geworden.

Strawnana Gum heb ik in een pot gedaan maar eerst met kaneelpoeder besprenkeld, en dan het zaadje erin gedaan. Met een beetje koffieprut heb ik het in een plastic bakje van boerenyoghurt gedaan want die zijn groot. Toen heb ik deze voor het raam gezet, waar het veel licht krijgt en hopelijk kan groeien.

Jack Hulkberry heb ik een stukje wc-papier gedaan, en met wat kaneelpoeder ertussen in een zakje gedaan. Papier nat gemaakt en op 4 mei voor het raam gezet, in de volle zon om 18.45 voor het ontkiemen. Ik zag geen ontkieming dus heb ik het in wc-papier gedaan in een zakje; hopen dat het toch gaat ontkiemen. Het zaadje is op 6 mei toch opengegaan, met een heel klein worteltje. Ik heb het gelijk in een potje met aarde gedaan.

#25 Dynamite heb ik in een stukje wc-papier gedaan, nat gemaakt met aloë vera en een paar druppels water in een zakje laten ontkiemen, en ook weer voor het raam gezet. Ik hoop op resultaat. Het zaadje is na 2 dagen ontkiemd maar met een korte wortel, en heb ik in een potje gedaan.

2 mei: Vandaag is een stralende dag en de zon schijnt goed. Ik kon pas vandaag beginnen omdat ik de kokos potgrond vandaag om 17.00 binnenkreeg. Ik moest het nog even bevochtigen voor ik het kon gebruiken.
De reden waarom ik aloë vera en kaneel gebruik is omdat ik ergens heb gezien dat het wortelgroei stimuleert en of bescherming biedt. Vingers crossed en hopen op mooie ontkiemingen en op de groei naar mooie planten.

6 mei: Er zijn een paar zonnige dagen geweest gisteren was het grauwig en regenachtig. Ondanks dat ik verschillende manieren heb gebruikt voor het ontkiemen van de zaden, is er eentje heel snel gegroeid die ik in de grond heb gedaan. Deze is dan de Double Bubble.

Dynamite Kiks, die ik in een koffiefiter heb gedaan die had na 2 dagen al een worteltje. Het was de grootste van allemaal, op de Double Bubble na.

#25 Dynamite is de derde, en de tweede ik heb gezien die ontkiemde met een kort worteltje. Deze is nu een klein beetje kleiner dan Double Bubble.

Jack Hulkberry die is opengegaan maar het zaadje moet nog verder ontwikkelen om groter te worden.

Strawnana Gum is niet gegroeid, en ik weet niet of het wel heeft kunnen ontkiemen omdat ik het gewoon in de aarde heb gedaan. Ik heb het wel bedekt met een plastic zakje, zodat het zijn klimaat kan creëren. Ik hoop toch nog dat het gaat ontkiemen.

Het zonnetje schijnt weer lekker, dus ik hoop dat het lukt voor Strawnana Gum om te ontkiemen en te groeien.

Luuk

Update 8 mei 2023: Ik zit momenteel nog in India maar als ik terugkom ga ik ook beginnen. Hier zijn wat leuke foto’s, want Ganja groeit hier als onkruid 💚🇮🇳🤣

Dave

Update 10 mei 2023: Hi iedereen, hier zijn we weer. Fijn om ook dit jaar weer te mogen deelnemen met de buitenwiet test. Doordat we wat nonchalant zijn begonnen en de koffiefilters niet goed hadden opgehangen, zijn er maar twee zaadjes ontkiemd. Wat in principe niet erg is, aangezien we eigenlijk toch maar voor twee buitenplanten gingen. Het leuke is dat het juist de kruisingen zijn met de twee Deense soortjes erin; wordt tof om te vergelijken. Nu nog wat zonnestralen en het outdoor seizoen kan van start 😃. Veel succes aan iedereen 💚 Groene groeten, Dave ✌

Claude Pouche

Update 11 mei 2023: Hey hey, hier zijn we weer met een wekelijkse review. Het was een bewogen week om daar al mee te starten 🙈 Ik had zoals gezegd de plantjes in de veranda gezet om wat te wennen aan de koudere temperaturen en het licht. Maar waar ik geen rekening met had gehouden waren de slakken (terwijl ik het artikel over slakken van jullie had gelezen).

Er zaten slakken in de veranda en de tweede nacht zijn er die zich tegoed hebben gedaan aan de #25 Dynamite, met als resultaat dat er de morgen nadien niks meer overbleef van het kleine plantje. Zelfs geen stengel 🙈 Ik had al slakkenkorrels gekocht om er rond te leggen buiten, maar had niet verwacht dat ze al in de veranda waren, dus is een goeie les die ik er weer bijgeleerd heb. Ik zal hem meenemen naar volgend jaar als ik ze terug in de veranda zet. Dan laat ik ze of in een stekkenbakje staan, of ik zal er alsnog binnen al korrels rond strooien.

Vorig jaar had ik eierschalen gebruikt, omdat ze dat niet zo leuk zouden vinden om erover te kruipen, maar sommige dikke slakken kruipen er gewoon overheen; je kon de slijmsporen over de schalen zien, dus gewoon de slakkenkorrels gebruiken vroeg genoeg.

Maar dan het goeie nieuws; ik wou de Double Bubble niet opgeven en heb het potje apart gezet in zo een stekkenbakje van Royal Queen Seeds met ledje. Ik heb dat continu laten branden, met als resultaat dat het na 48 uur al kwam oppiepen 😁 Ik heb het vervolgens in een een grotere pot gestoken, en nog in de tent gelaten om wat groei in te halen. Dus de stand is nog altijd 4 van de 5 maar dan de Dubble Bubble en niet de #25 Dynamite die de met eerste slag met de slakken verloren gegaan is 😐

De strawnana gum is een mooi plantje aan het worden, mits een beetje groei achterstand. Maar als je het verschil ziet met twee weken geleden en nu, dan is het wel duidelijk dat ze gegroeid is. IJsheiligen is ook in de buurt, dus dit weekend zullen ze dan in het buitenhok komen, tot aan het einde van de zomer 😁 Zo, dit was de wekelijkse update, prettig weekend!

Groet, Claude Pouche

(advertentie)