(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je zou misschien denken dat het allemaal niet meer zo de moeite loont om illegaal wiet te kweken in een staat waar cannabis volledig is gelegaliseerd, zoals het Amerikaanse Californië. Maar niets is minder waar, zo blijkt. In San Bernardino County rolde de politie onlangs een wietkwekerij op met een geschatte waarde van 9 miljoen dollar aan ‘handelswaar’. Die wiet werd wel op bijzondere wijze geteeld, door vijf Chinezen in een ondergrondse bunker!

Het zijn dus niet alleen de Mexicaanse drugskartels die in Californië nog stevig aan de wietboom rammelen, zoals CNNBS vorige maand nog liet zien in het artikel ‘Mexicaanse drugskartels kweken wiet in bossen Californië’. Ook de Chinezen – al dan niet in het bezit van een Amerikaans paspoort – laten zich gelden op de zwarte markt. Een illegaal circuit dat dankzij de ingewikkelde en dure reguleringseisen van de staat Californië nog altijd een factor van belang is.

De oneindige operatie Hammer Strike

De Openbaar Aanklager en de Sheriff van San Bernardino County zijn zo’n beetje fulltime bezig met het opsporen van illegale wietkwekerijen onder de noemer ‘Operation Hammer Strike’. Als we de lijst met succesvolle politieacties eens bekijken zien we opvallend veel Chinese namen tussen de gearresteerden staan, dus we kunnen stellen dat die een dikke vinger in de pap hebben in de illegale wietteelt daarginds.

In dit specifieke ondergrondse geval (letterlijk en figuurlijk dus) gaat het om Weijian Liu, Aiqing Lin, Wenren He, Lijie Lin, Bin Li en Huang Lin. En dan hebben we nog de eigenaar van de grond (en dat wat eronder verstopt zat) in de plaats Newberry Springs , ene meneer Cheng Lin. Hij werd in 2020 al eens betrapt op verboden planten; de politie nam toen “2,000 live, potted marijuana plants” en bijna 50 kilo geoogste wiettoppen in beslag. Vreemd genoeg kwam het Cheng Lin toen alleen op een waarschuwing te staan.

LEES OOKMeekijken en huilen met anti-wiet operatie ‘Hammer Strike’

Alles nóg groter in de herkansing

‘Dat kan en moeten we beter aanpakken’, moet de grondeigenaar gedacht hebben na dit mazzeltje. En zie, in maart van dit jaar keerde de politie terug bij Lin met een vers huiszoekingsbevel. De agenten troffen dezelfde woning aan, maar dit keer ook nog diverse schuurtjes en één scheepscontainer, zo meldt het OM in San Bernardino aan de media afgelopen weekend.

De cops ontdekten een toegangsdeur op de vloer van de container, en die leidde hen naar een ondergrondse bunker van liefst 1.300 vierkante meter. De bunker bleek volgeplempt met meer dan zesduizend wietplanten en kweekapparatuur. Volgens de politiedeskundige van dienst goed voor meer dan 9 miljoen dollar op de zwarte markt.

Het Amazon van de (illegale) wiet

San Bernardino County District Attorney Jason Anderson tekent voor de leukste quote van een wetshandhaver over een illegale wietkwekerij die we sinds lang gehoord hebben:

“We have a bootleg-Amazon selling illegal or counterfeit products out of a warehouse that’s buried underground. Who can compete against that? Jeff Bezos can’t compete against that”

Haha. Minder grappig is de hoeveelheid kostbaar water die het Chinese vijftal nodig had voor de ondergrondse wietplantage. Volgens het OM heeft één wietplant in de bunker bijna 4 liter water per dag nodig, wat er op neerkomt dat er dagelijks ongeveer 23.000 liter water nodig was. En dat in een Californië dat structureel geteisterd wordt door hitte, droogte en bosbranden…

(advertenties)