(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is 2022 en nu al krijgt de gemeente Noordoostpolder een heuse coffeeshop. Dat is uitsluitend en alleen te danken aan het feit dat na heel veel jaren er nu eens geen christelijke partijen in de nieuwe gemeenteraad zitten, haha. Nu nog die Jezus-aanhangers uit de regering in Den Haag wippen, en we kunnen wiet(teelt) landelijk legaal gaan maken!

Noordoostpolder, beneden alle peil

De Noordoostpolder is een apart gebied en niet alleen omdat het ooit – tot 1942 – zee was. Het is namelijk een polder, een landstreek én een gemeente in de Flevopolder. De gemeente telt 48.119 inwoners op een landoppervlakte van 460 km², waarmee het qua landoppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland is. Met een wateroppervlak – de voormalige Zuiderzee en nu het IJsselmeer – van 135 km² erbij opgeteld komt de totale oppervlakte op 595 km². De grootste plaats van de gemeente is Emmeloord, waar ook het gemeentehuis staat.

Tot zover het lesje geschiedenis met dank aan Wikipedia. Wat nog meer opvalt dan die enorme omvang van de gemeente is dat ze er tot op heden nog steeds geen coffeeshop hebben voor die 48-duizend mensen. Dat heeft één glasheldere politieke oorzaak: tot 2022 zaten steevast drie christelijke partijen in de gemeenteraad, te weten de combinatie ChristenUnie & SGP en het CDA. En zoals iedereen weet, houden die niet van cannabis noch van enige andere drug.

God eruit en frisse wind erin

Maar nu hebben de overige niet direct in een opperwezen gelovende partijen in de nieuwe gemeenteraad het voor elkaar gebokst om een college van B&W te vormen ZONDER christelijke partijen. En zie, direct waait er een frisse wind door de polder, aangezien PU (Politieke Unie), ONS Noordoostpolder, VVD en PvdA zomaar bekendmaken dat er een coffeeshop komt in de gemeente.

Coffeeshop is welkom in de Noordoostpolder: ‘Maar we kijken kritisch naar de voorwaarden’, kopt het regionale dagblad De Stentor namelijk maandag. We lezen snel verder: ‘Het staat nu zwart op wit: de gemeente Noordoostpolder staat open voor de komst van een coffeeshop. Bij voorkeur in de vorm van een stichting, waarbij de randvoorwaarden goed zijn geregeld. „Er is landelijk wel een model dat we kunnen overnemen”, zegt beoogd wethouder Toon van Steen (Politieke Unie)’, aldus de krant.

Piramide in Bussum lichtend voorbeeld voor Noordoostpolder

Met dat over te nemen model bedoelt Toon ‘Cannabiswinkel Piramide’ in Bussum. Op de website staat de visie van deze stichting en die luidt: ‘Net als elke andere coffeeshop moet Piramide voldoen aan de regels die de overheid stelt. Echter Piramide gaat op eigen initiatief een aantal stapjes verder om er voor te zorgen dat de diensten van het verkooppunt optimaal benut kunnen worden.’

Denk bij die extra stapjes aan zaken als ‘vakkundig personeel’, een coffeeshop die ‘een open, sociale en veilige plek waar cannabisconsumenten terecht kunnen’, een ‘sfeerbewaker’ en een ‘luxe rooklounge’ waar je joints met tabak mag roken, in de rest van de cannabiswinkel mag alleen puur geblowd worden.

Het meest opvallende en zeer te prijzen extra stapje is echter toch het feit dat bij Piramide alle cannabis getest wordt door eerst het personeel en daarna een laboratorium! Een uitzonderlijke gang van zaken, zeker omdat coffeeshops dat volgens de letter van de Opiumwet niet eens legaal mogen doen.

Noordoostpolder ontwaakt uit zijn christelijk coma

Terug naar het eindelijk van het christenjuk verloste gemeenteraad van Noordoostpolder, waar ze dus graag een kopie van Piramide willen vestigen. Dat idee maakt deel uit van het voornemen van de nieuwe coalitie om er eindelijk eens een ‘bruisend Noordoostpolder’ van te maken, zo staat in het politieke akkoord. ‘Dat betekent bijvoorbeeld meer ruimte voor (nacht)horeca en evenementen, maar ook een coffeeshop toelaten.’, aldus De Stentor.

Driewerf hoera dus voor het nieuwe college van B&W en de nieuwe gemeenteraad. Nu nog hetzelfde geintje flikken in de landelijke politiek en we kunnen nog zo’n vrolijk positief stukje schrijven, maar dan voor gans het volk – christelijke cannabisliefhebbers uiteraard inbegrepen…

LEES OOK9 goeie redenen om aan te nemen dat Jezus wiet gebruikte

[openingsbeeld: eamesBot/Shutterstock, illustratie jointkruis: Atom mia/Shuitterstock]
(advertenties)