(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Normaal gesproken gaan mensen wanneer ze de gezegende leeftijd van 65 jaar bereiken eens nadenken over goeie visstekken, de aanschaf van een camper of verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Zo niet deze twee krasse Canadese knarren in Ontario. Die zijn namelijk net opgepakt door de politie temidden van hun ‘massive farm’ vol met wiet – inclusief een ‘multi-million-dollar butane oil lab’. 

Niet alles kan en mag in cannabis paradijs Canada

Alle ellende, ook in Canada waar cannabis sinds oktober 2018 legaal is, begint meestal met een anonieme tip. Zo ook hier in de plaats Caledon in de Canadese provincie Ontario, waar zo’n ’tip from the public about a potential illegal cannabis grow’ leidde tot de ontmanteling van een enorme illegale cannabis productiefaciliteit.

Een mega-operatie die bovendien gerund bleek te worden door iemand van 65 jaar oud en iemand van 67 jaar oud! En denk nou niet dat de wet genadig zal zijn voor deze senioren vanwege hun leeftijd of de legale status van wiet. Er hangt het koppel namelijk een gevangenisstraf van 14 jaar boven het grijze hoofd, o.a. vanwege ‘altering the chemical and physical properties of cannabis using an organic solvent’.

Iets meer dan de toegestane 4 wietplanten hier bij de beide senioren in de tuin…

Illegaal BHO-lab in de even illegale wietkas

De laffe tip vanuit het publiek kwam in juli al binnen bij de plaatselijke afdeling van de Ontario Provincial Police in Caledon, een stad met een kleine 70.000 inwoners in de Greater Toronto Area. Op 2 september vielen de agenten met een huiszoekingsbevel de locatie binnen.

Ze ontdekten in een kas een niet-gelicenseeerd laboratorium waar BHO – dat staat voor Butane Hash/Honey Oil, een goudgeel gekleurd supergeconcentreerd cannabisextract – werd gemaakt. En dat is nou net iets wat niét is toegestaan voor gewone mensen in het Canada van na oktober 2018…

Senioren runnen een miljoenenhandel

Bij de lokale krant The Caledon Enterprise weten ze precies wat de agenten van de Caledon Community Street Crime Unit allemaal afgepakt hebben van de twee ondernemende senioren:

  • 500 volwassen wietplanten
  • 615 kilo vermalen (door de grinder gehaalde) wiet
  • 6,5 kilo gedroogde wiettoppen
  • 109 kilo ‘geraffineerde’ wiet
  • 16,5 kilo wietolie (BHO)
  • 9 kilo hasj
  • laboratorium-apparatuur

De hele handel bij elkaar is volgens de autoriteiten goed voor een waarde van bijna 4 miljoen euro.

Vier wietplanten en thuis edibles maken, dat is wel de max

Goed, zoals gezegd mag je in Canada niet zomaar alles doen wat je wilt met wiet simpelweg omdat cannabis gelegaliseerd is.  De twee krasse knarren die zo lekker bezig waren aan de Patterson Side Road worden van diverse misdrijven beschuldigd.

Denk aan ‘altering the chemical or physical property of cannabis by the use of an organic solvent’ (dat is dus het bewerken van wiet met een oplosmiddel om er zodoende concentraat/olie van te maken), het bezit van cannabis met het doel om te verkopen en het kweken en oogsten van meer dan vier wietplanten (4 planten per huishouden mag wel).

Wanneer je met kleine hoeveelheden wiet of een gering aantal ‘extra’ wietplanten gepakt wordt, kom je er in Canada meestal nog wel vanaf met een geldboete. Maar als je honderden kilo’s en 500 planten hebt, dan dreigt een maximale celstraf van 14 jaar.

Een deel van de illegale handel uitgestald op een bank (helaas wel door de politie)…

BHO maken altijd verboden en er staat ook 14 jaar cel op

En dan het illegale BHO-lab van de beide bijna-bejaarden. Volgens de wet mogen volwassenen thuis wel zelf edibles en drinkables van cannabis maken, maar is het verboden om organische oplosmiddelen te gebruiken die explosief of licht-ontvlambaar zijn. Onder deze substanties vallen ook ‘gecomprimeerde vloeibare koolwaterstoffen’ zoals butaan, isobutaan, propaan en propeen

De hoeveelheid doet er niet eens toe in dit geval. Alleen al het simpele feit dát je cannabis produceert met organische oplosmiddelen kent een maximum gevangenisstraf van 14 jaar…

(advertenties)