(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met legale cannabis valt de komende jaren volop geld te verdienen. En het is niet alleen de recreatieve wiet die als een tierelier draait, ook met medicinale cannabis is het prima boeren. Dat blijkt wel uit een nieuw rapport, waarin een jaarlijkse groei van liefst 21 procent wordt voorspeld voor mediwiet. De wereldwijde omzet stijgt van minder dan 10 miljard dollar dit jaar naar ongeveer 25 miljard dollar in 2027.

Stevige groeicijfers voor medicinale cannabis

De florissante marktcijfers voor de medicinale cannabisindustrie staan in een nieuw businessrapport van Research and Markets met de toepasselijke titel ‘Global Medical Cannabis Market (2022-2027)‘. Geïnteresseerden kunnen het voor 2.565 dollar op de kop tikken.

Of de prijs van het rapport samenhangt met het (voorspelde) succes van de mediwiet-branche weten we niet, wel dat deze tak van de cannabisindustrie tot 2027 jaarlijks groeit met 20,9 procent. En dat zijn groeicijfers waaraan slechts weinig andere economische sectoren zich kunnen meten, wellicht de ‘gewone’ wietindustrie – recreatieve cannabis dus – uitgezonderd.

De analisten van Research and Markets voorzien dat de wereldwijde mediwiet-omzet de komende vijf jaar stijgt van 9,61 miljard dollar nu naar 24,86 miljard dollar in 2027.

Waarom mediwiet zo lucratief is en blijft

De onderzoekers baseren zich op de data van diverse landen op meerdere continenten, waaronder ‘enkele van de grootste medicinale cannabismarkten’ zoals Duitsland, de VS, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Israël, Thailand en Nederland. Maar ook minder bekende landen die mediwiet toestaan en landen die dit nu nog verbieden – denk aan Rusland en landen in het Midden-Oosten en Afrika – zijn in de berekeningen meegenomen.

De redenen voor de zonnige zakelijke toekomst van medicinale cannabis zijn divers. Om te beginnen neemt de vraag naar cannabinoïden toe; enerzijds door de groeiende wereldbevolking en anderzijds doordat ook het aantal chronische aandoeningen/ziekten navenant stijgt.

Maar ook het toegenomen bewustzijn bij consumenten en de veel bredere kennis over medicinale cannabis en de therapeutische toepassingen ervan zorgen voor meer vraag ernaar in de komende jaren.

Mediwiet is groot maar recreatieve cannabis is nog veel groter

De punten van aandacht voor marktpartijen die een graantje willen meepikken van de groene revolutie, zijn de hoge prijs van medicinale cannabis (die de groei zou kunnen afremmen), maar zeker ook de snel stijgende energieprijzen natuurlijk. Ook is het lastig om steeds dezelfde constante kwaliteit van medicinale cannabis te waarborgen, aldus het rapport.

Tot slot; hoe verhoudt de mediwiet zich ten opzichte van de recreatieve cannabis? Volgens een in juni gepubliceerd rapport van MarketsandMarkets, bedraagt de globale omzet van de gehele cannabisindustrie in 2026 al 90,4 miljard dollar. Trek daar pak ‘m beet 20 miljard vanaf voor mediwiet en je houdt 70 miljard over aan funwiet.

Met andere woorden: de wereldwijde markt voor recreatieve cannabis is 3,5 keer zo groot als die voor medicinale cannabis.

[openingsbeeld: Poring Studio/Shutterstock]
(advertentie)