(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Men nemen twee Fransen, een auto, een beetje wiet en wat geld. Vervolgens maken we hier een spectaculair verhaal van op Facebook (de politie in Utrecht), wat dan weer gegarandeerd klakkeloos door de media wordt overgenomen en soms nog wordt aangedikt (RTV Utrecht). En voila; alweer een fraai staaltje framing in de pocket van de war on drugs promoters.

Fransen in de vinex wijk

Dinsdagochtend schrijft de Politie Utrecht Stad over het voorval eerder die dag – of nacht wellicht – met twee Franse jongemannen van 18 en 19 jaar oud. Ergens in Leidsche Rijn (De Wetering) zagen agenten het tweetal rijden en blijkbaar is een Frans kenteken in de vinex wijken op zich al voldoende reden om in actie te komen.

Je raadt het al, dit is wat er toen gebeurde volgens de politie: ‘Bij controle kwam er een enorme hennepgeur van het voertuig’.

Tuurlijk, altijd weer die autodrop. Om hoeveel kilo gaat het dit keer jongens? Nou, eh… die enorme hennepgeur waarover de politie rept is afkomstig van dit:

Dagelijkse praktijk

Jazeker, je ziet het goed; dertig gripzakjes – veelal van het kleinste gangbare coffeeshopformaat – zijn de reden voor de ‘enorme hennepgeur’. Daaromheen zien we op de politiefoto nog drie voorgedraaide joints, het vakantiebaantjesgeld van de twee jonge Fransen (1.100 euro) en vijf mobiele telefoons.

Al met al de vrij typische bagage van twee jonge Fransen – wellicht op vakantie hier – die in ons land wat coffeeshops afrijden en overal de toegestane maximale hoeveelheid van 5 gram inslaan, alvorens weer naar het moederland te karren. Every day shit, inderdaad…

Maar voor de politie, blij als die kan zijn met de spreekwoordelijke dooie mus, staat nog niet vast dat we hier met eenvoudige coffeeshop toeristen van doen hebben. De beide knakkers zijn namelijk ‘aangehouden voor de handel dan wel bezit van softdrugs’, schrijft men op Facebook.

Politie overdrijft, RTV Utrecht overdrijft extra

Haha, ooit handelaren gezien die op deze manier hun geestverruimende en verboden handelswaar inkopen?! Een zakje Hawaii Cookies hier en een keuteltje Marokkaanse hasj daar… nee, dat schiet lekker op allemaal zo.

Soit. Dat is nu eenmaal de politie, zullen we maar denken, en die moeten toch iets schrijven om hun dagelijkse jacht op wiet te verantwoorden, aan zichzelf en aan het grote publiek. Maar wat te denken van de regionale publieke omroep RTV Utrecht die het Facebook-berichtje oppikt en op de website plempt onder de – mede gezien de politiefoto – nogal zwaar aangezette kop:

‘Auto van jonge Fransmannen in Utrecht vol wiet en cash’

Zucht. Nee, zo komen we er wel met z’n allen… putain!

[openingsbeeld: ChocolateShot/Shutterstock]
(advertentie)