(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Stekken zijn doorgaans niet altijd makkelijk te krijgen. Zelf maken is weliswaar goed te doen maar niet iedere thuiskweker heeft plek en zin in een extra kweekruimte voor moederplanten. Maar door stekken in de koelkast on hold te zetten (zonder dat ze geworteld zijn!) heb je helemaal geen moederplanten meer nodig!

De groentelade van je koelkast is niet alleen goed voor kroppen sla en andijvie, je kunt er ook heel goed ongewortelde stekken in bewaren. Tot wel 8 weken lang om precies te zijn, en daarna zullen ze ook nog eens makkelijker en sneller wortelen dan verse stekken door de overgang in temperatuur. Het is met recht een toptip want het bewaren van stekken in de koelkast biedt enorm veel mogelijkheden!

Een afgesneden takje wietplant in de groentelade van je koelkast is in feite geen plant en kan door justitie dus ook niet als zodanig worden geteld

Een takje, geen plant

Een afgesneden takje wietplant in de groentelade van je koelkast is in feite geen plant en kan door justitie dus ook niet als zodanig worden geteld. Je kunt simpelweg verklaren dat je wietbladeren in je koelkast bewaart om als voedingssupplement te gebruiken, als er überhaupt al in je koelkast gekeken wordt. Maar daar houden de voordelen van deze mannier van stekken niet op. Doordat je nu een methode hebt om stekken een tijdje on hold te zetten, kun je als je wel moederplanten houdt, het ritme in je groei en bloeiruimte veranderen, experimenteren met verschillende strains om mee te kruisen en gewoon soorten bewaren om nog eens te kweken of weg te geven hier en daar. Maar het grootste voordeel is nog wel dat je op deze manier altijd stekken voor jezelf kunt maken zonder extra groeiruimte en zonder moederplant!

Kies een mooie moederplant waar je stekken van wil bewaren en knip er zoveel stekken van als je nodig hebt. Knip wel iets langere stekken dan je gewoonlijk zou doen, want er gaat later nog een stukje vanaf.

Geen moeder, wel stekken!

Stekken blijven op deze manier tot wel 8 weken goed in de groentelade van je koelkast. Hierdoor kun je zonder een moederplant in leven te houden in je eigen stekken voorzien. Door stekken van je groeiende wietplanten te snijden vlak voor je ze in de bloei zet, en deze in de koelkast te bewaren, kun je ze er precies op tijd voor een nieuwe ronde uithalen en laten wortelen. Dit werkt perfect voor kortbloeiende soorten maar kan met behulp van een bescheiden voorgroeiruimte ook met langer bloeiende sativa’s. De stekken blijven tot 8 weken goed in de koelkast, tel daar een week of twee in de propagator en voorgroei bij op en je bent precies op tijd klaar voor een nieuwe ronde. Neem van iedere plant wat stekken en kies die van je mooiste fenotype om mee door te kweken, de mogelijkheden zijn eindeloos!

De stekken blijven tot 8 weken goed in de koelkast, tel daar een week of twee in de propagator en voorgroei bij op en je bent precies op tijd klaar voor een nieuwe ronde

Zo zet je wietstekken 8 weken op pauze

De werkwijze is ontzettend simpel eigenlijk. Je hebt er een gripzak voor nodig om je stekken in te bewaren en een plantenspuit die een fijne waternevel kan sproeien. En een schaar om je stekken mee te af te knippen, dat is alles. Je knipt het aantal stekken dat je nodig hebt en een paar extra om uitval op te vangen. Zorg er daarbij wel voor dat je stekken een centimeter of drie langer zijn dan gewoonlijk. Op het moment dat je de stekken wil laten wortelen moet je de steel namelijk opnieuw een stukje inkorten en schuin afsnijden. Hierdoor kun je de stekken ook gerust recht afknippen met een schaar.

Vervolgens stop je de stekken in een gripzak, vergeet hierbij niet even op te schrijven om welke soort het gaat en wellicht ook welke plant als je later alleen je beste plant wil vermeerderen. Voor je de zak sluit is het een goed idee om er even in te ademen voor wat extra CO2 en vochtige lucht. Sproei er een fijne nevel in, maar niet teveel. Net genoeg om voor een hoge luchtvochtigheid in de zak te zorgen, maar wel zo weinig dat er geen water in de zak verzamelt. Nu kun je de zak gewoon in de groentelade van je koelkast bewaren, het is wel belangrijk om de zak één à twee keer per week even te openen en er weer even in te ademen. Op deze manier kun je ze tot acht weken latent levend houden.

20160622_195203

Zo Holy Grail Kush, ga jij maar een paar weken op pauze!

Wanneer je de stekken wil gebruiken neem je ze simpelweg uit de koelkast en behandel je ze zoals je normaal zou doen wanneer je verse stekken snijdt. Dus schuin afsnijden, stekkenpoeder aanbrengen en in stekblokken in de propagator zetten, je weet wel.

 

(advertenties)