(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Net als mensen toeven planten ook graag in een aangenaam klimaat. Als het in de kweekruimte te koud is, zullen planten langzamer groeien en een te warm hok kan voor een te snelle verdamping en zelfs verbranding zorgen. We kunnen dus wel stellen dat het belangrijk is om voor een goede temperatuur te zorgen. 

Algemeen aan te raden temperatuur:

Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC.
In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC.
’s Nachts: ’s nachts raad ik aan de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden.
Voedingswater: 23ºC.

Een luchtgekoelde lamp kan uitkomst bieden in de zomer

Een luchtgekoelde lamp kan uitkomst bieden in de zomer

Meet de temperatuur in de kweekruimte met een min/max thermometer, zo ben je altijd op de hoogte van de hoogste en laagste temperatuur. Door de warmte die de verlichting afgeeft, is het onwaarschijnlijk dat de temperatuur overdag (zolang de lampen aan staan) te laag wordt en je moet gaan bijverwarmen. Om stress bij de planten te voorkomen kun je de temperatuur ’s Nachts op peil houden met een ventilatorkachel met therostaat.

Tijdens de zomermaanden zal de temperatuur in de kweekruimte vaak te hoog oplopen. Je kan proberen om de lampen dan alleen ’s nachts te laten branden maar alleen daarmee, kun je niet altijd voorkomen dat het toch te heet wordt voor je geliefde dames. Luchtgekoelde lampen kunnen dan een uitkomst bieden. Mocht het echt extreem heet worden kun je ook overwegen om watergekoelde lampen aan te schaffen.

Draagbare airconditioners kunnen ook gebruikt worden om de temperaruur omlaag te brengen maar ze hebben als nadeel dat ze erg veel stroom verbruiken en je moet ze goed in de gaten houden want ze hebben een water reservoir wat op tijd bijgevuld moet worden.

Als je in een kleine ruimte kweekt, zoals in een kast of tent, zuig verse lucht dan snel genoeg aan zodat je geen extra ventilatoren hoeft te plaatsen voor de luchtcirculatie. In grotere ruimtes is het belangrijk dat de lucht en ook de warmte goed circuleert, dit doe je door een of meer ventilatoren te plaatsen. Het is goed voor de ontwikkeling van de stam, als de planten lichtjes door de wind heen en weer bewogen worden maar richt ventilatoren niet rechtstreeks op de planten.

Met dank aan Mel Thomas, auteur van Shiva’s Broken Dream, Cannabis Cultivation en Cannabis Cultivation.

(advertenties)