(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dit moet je echt zien, al is het maar omdat wij ons niet kunnen herinneren dat iemand ooit eerder zóveel moeite heeft gedaan om hasj of wiet te vermommen. Meer dan twintigduizend kilo hasj werd in niet eens zo grote rode bolletjes gedaan, zodat de verboden handel eruit zag als… tomaten. En al dat werk – we kunnen ons niet eens voorstellen hoe lang de smokkelaars hiermee bezig zijn geweest – is dan ook nog voor de Spaanse kat zijn k*t, aangezien het de gevreesde Guardia Civil is die ons deze bizarre beelden levert.

Operatie Califa Trucks

Zoals te doen gebruikelijk krijgt een beetje politieactie in Spanje een eigen codenaam mee en dat geldt dus zeker voor een operatie waarbij liefst 22.370 kilo hasj in beslag is genomen. Enter ‘Operation Califa Trucks’ dus, wat staat voor de ontmanteling van een enorme smokkelorganisatie tussen Spanje en Frankrijk.

Probeer je eerst eens voor te stellen hoeveel hasj dat eigenlijk is waarover we hier lullen. Eén gram fatsoenlijke Marokkaanse hasj kost je in de coffeeshop hier – of elders in Europa op straat – algauw een eurootje of acht á tien en daar draai je dan twee of op zijn best drie jointjes van. Welnu, in dit Spaanse geval praten we dus over 22,4 miljoen gram hasj!

En dat moet je dan bolletje (lees; neptomaat) na bolletje (neptomaat) gaan vermommen en verpakken… een mens zou van veel minder krankzinnig kunnen worden nietwaar?

Criminele organisatie zoals een multinational

Operatie ‘Califa Trucks’ begon in de provincie Córdoba, dicht bij de bron van alle hasj dus in het zuiden van Spanje. De criminele organisatie die van daaruit opereerde, was volgens de Guardia Civil en Nationale Politie ook actief in de provincies Málaga en Cádiz.

Uiteindelijk arresteerden de politieagenten tien personen en namen ze naast de enorme hoeveelheid neptomaten ook ’talrijke geavanceerde mobiele telefoons en zeven voertuigen’ van de organisatie in beslag. In het verslag van de Guardia Civil lezen we dat de leider – woonachtig in de hoofdstad Córdoba van de gelijknamige provincie – zijn bende als een echte multinational had opgezet.

De Guardia Civil: “Uit het verloop van het onderzoek bleek dat de criminele organisatie een complexe structuur had, rijk aan personele, technische en materiële middelen en met een sterke economische capaciteit. Dit, samen met een uitgebreide logistiek, verborgen achter een schijnbare zakelijke legaliteit, maakte het operationele en analytische werk aan de verschillende entiteiten waaruit de organisatie bestond zeer moeilijk. Daartoe maakten zij gebruik van ‘stromannen’, die geen andere verantwoordelijkheid hadden dan te verschijnen als verantwoordelijk voor de bedrijven die werden gebruikt voor de huur en/of aankoop van voertuigen, onroerend goed, enz.”

Pallet na pallet vol tomaten bollen hasj

Op 10 januari was de tijd van observeren voorbij en greep de politie in toen de bende een bestelbusje in Malaga had volgeladen met – zo bleek later – 2.600 kilo hasj, allemaal netjes vermomd als dozen tomaten op pallets. Omdat de autoriteiten vermoedden dat dit nog niet alles was, gingen ze over tot huiszoekingen in andere opslagplaatsen in de stad Malaga. En niet zonder resultaat: er werd nog eens liefst 19.700 kilo hasj gevonden.

“De drugs waren verborgen in 18 grote pallets met bolletjes hasj die eruit zagen als tomaten. Twee mensen die zich onder een vrachtwagen probeerden te verstoppen werden ook gearresteerd”, schrijft de Guardia Civil. Op 11, 12 en 17 januari werden de rest van de bende – inclusief de leider – opgepakt.

Tja, dat is allemaal het risico van het vak. Maar wat ons voor altijd zal bijblijven zijn de beelden van al die tienduizenden bolletjes hasj vermomd als tomaten. Man man, wat een werk…

(advertentie)