(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je moest dit jaar maar eens niet naar Singapore op vakantie. Dat is namelijk zo’n beetje het grootste kutland op het gebied van wrede lijfstraffen voor cannabis. Wordt je er met 500 gram wiet of meer gepakt, dan hangen ze je sowieso op, en stokslagen delen ze er ook nog graag uit voor een beetje wiet. Deze week verhingen ze er een 49-jarige Maleise man, die er overigens ook al sinds 2015 voor cannabis gevangen zit!

In Nederland klagen we weleens over ons halfslachtige gedoogbeleid, maar in vergelijking met Singapore mogen we toch echt niet klagen. Nee, zelfs Russen die met wiet gepakt worden mogen in vergelijking met Singapore in hun handjes wrijven. Als je er niet voor wiet wordt opgehangen dan slaan ze je liefde voor wiet er wel met lange stok uit. Deze week hingen ze er een 49-jarige Maleise man op, die al sinds 2015 gevangen zat voor wietsmokkel. De dood is in Singapore een verplichte straf voor wie er met een halve kilo wiet of meer gepakt wordt!

Zesde executie voor drugs sinds maart

De verhanging van de man voor wiet afgelopen dinsdag 26 juli, werd op twitter bevestigd door schrijfster, onderzoeker en gemeenschapsorganisator Kokila Annamalai. De Maleis (een etnische minderheid in Singapore) werd eerder veroordeeld voor wietsmokkel, en werd opgehangen in de Changi gevangenis, waar hij ook al sinds 2015 vast zat. Het was de zesde executie voor drugs in het land sinds maart.
Maleiers zijn een etnische minderheidsgroep in Singapore en de geëxecuteerde man was ook een van 17 gevangenen die een historische zaak tegen de Singaporese staat aanspanden, wegens racistische motieven bij doodstraf veroordelingen. Die rechtszaak werd (uiteraard) in 2021 afgewezen.

Verplichte doodstraf

Op de verhanging wordt uiteraard met verbazing en woede gereageerd. Mensen vinden het onbegrijpelijk dat er nog doodstraffen worden uitgevoerd voor een plant die in grote delen van de wereld inmiddels vrij verkrijgbaar is. Anderen hopen dat het nieuws over de verhanging in het buitenland tot beleidsveranderingen in Singapore zal leiden.

Toch hoef je daar voorlopig niet op te hopen. In Singapore hebben ze ongeveer de strengste drugswetten ter wereld, en de Singaporese DEA heeft daar helemaal geen problemen mee. Voor het bezit van zelfs kleine hoeveelheden drugs kun je tot 10 jaar celstraf of een geldboete tot 20.000 dolaar krijgen, of beide. Wordt je voor het smokkelen van drugs gepakt dan word je er nog harder gestraft. Er geldt een verplichte doodstraf voor de smokkel van 15 gram of meer heroïne, 30 gram of meer cocaïne, 200 gram of meer hasj, 500 gram of meer wiet, en 1200 gram of meer opium.

Trots op harde aanpak

Dat de straffen op drugsovertredingen draconisch zijn in Singapore moge duidelijk zijn. Toch lijken ze er in het land zelf geen problemen mee te hebben. Het Singaporese Central Narcotics Bureau (CNB) stelt dat de aanpak ervoor heeft gezorgd dat het land relatief drugsvrij is. Over wiet zijn ze verder ook niet te spreken, en we quoten: “Cannabis is duidelijk verslavend en schadelijk, en er is geen wetenschappelijk bewijs voor de veiligheid en doeltreffendheid van cannabisgebruik. Dit sterkt ons in ons standpunt dat cannabis een illegale drugs moet blijven. Decriminalisatie en legalisatie zijn niet de juiste weg, temeer omdat we de situatie ten aanzien van drugs goed onder controle hebben.”

Amnesty International: “Dit moet onmiddellijk stoppen!”

Amnesty International zegt dat de golf van executies in Singapore onmiddelijk moet stoppen. Enkele dagen voor de verhanging van de 49-jarige man, liet Chiara Sangorgio, expert op doodstraffen bij de organisatie voor mensenrechten, weten dat er in Singapore vijf mensen zijn opgehangen in nog geen vier maanden tijd. “Deze genadeloze golf van verhangingen moet onmiddellijk stoppen. Het gebruik van de doodstraf in Singapore, inclusief de verplichte straffen voor drugsovertredingen, schendt het internationale mensenecht”

“We roepen alle overheden, het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit en de International Narcotics Control Board op, om de druk op te voeren op Singapore, zodat internationale beschermingen rond de doodstraf worden gerespecteerd en drugsbeleid de mensenrechten waarborgt. De strenge bestraffende aanpak van Singapore doet dat allebei niet.”

[Openingsbeeld: holwichaikawee, Shutterstock]
(advertentie)