(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis is populair Nederland en dit is natuurlijk mede te danken aan het gedoogbeleid dat wij hier hebben. Zo zijn wiet en hasj technisch gezien niet verboden en kan je het onder bepaalde regels gewoon in een coffeeshop halen. Een kort, informatief artikel voor mensen met geen of weinig cannabis (koop)ervaring én iedereen die nog eens wil weten hoe het hier alweer zit.

[Dit artikel is gesponsord]

 

Je hebt in Nederland een groot aanbod aan coffeeshops – een kleine zeshonderd in totaal – en de meeste zitten vanzelfsprekend in de grote steden. Je hebt naast al die verschillende coffeeshops ook nog verschillende soorten cannabis – met elk weer zijn eigen effecten.

Hier gaan we je ook meer over vertellen, zodat je een beetje beter weet wat je nou precies kan verwachten als je een bepaalde soort cannabis gebruikt.

Gedoogbeleid in Nederland

Nederland is uniek in de wereld met  coffeeshops waar je ongestoord kunt genieten van cannabis… [foto: Unsplash/Ahmed Zayan]

Het cannabisgebruik in Nederland ligt relatief hoger dan de consumptie in veel andere landen en dit ligt voor een groot deel aan de regeling die wij hier in dit land hebben. Het is niet het geval dat cannabis legaal is in Nederland, maar het wordt gedoogd.

Dit houdt eigenlijk in dat het gebruik en de verkoop van cannabis getolereerd worden, maar daar zitten wel bepaalde strenge regels aan verbonden.

Een minderjarige (<18) mag bijvoorbeeld geen wiet roken, kopen of verkopen, wat dus ook betekent dat het betreden van een coffeeshop dan verboden is.

Een andere regel is dat je niet meer dan 5 gram op zak mag hebben en een coffeeshop mag ook niet meer dan 5 gram aan dezelfde klant per dag verkopen.

Verschillende soorten cannabis op coffeeshop menu

Bij veel coffeeshops wordt het veelal uitgebreide cannabisaanbod onderverdeeld in 4 categorieën, en deze hebben ook allemaal weer andere eigenschappen. Bij de meeste coffeeshops worden dan ook al deze 4 categorieën verkocht en op die manier kan je eigenlijk een beetje kiezen wat het beste bij je past.

Die standaardcategorieën bestaan uit sativa en indica (de wiet), hasj en edibles. Bij elke categorie is het effect ook weer net wat anders en daarom kan het goed zijn om de verschillen te weten vóórdat je iets consumeert.

Wat is wiet?

Als wij het hebben over wiet, dan bedoelen we eigenlijk de bloemen/toppen en eventueel ook de bovenste suikerblaadjes van de vrouwelijke cannabisplant. Deze toppen worden eerst goed gedroogd. Eenmaal in de handen van de consument worden ze meestal verkruimeld met een grinder, waardoor je de wiet krijgt zoals wij die kennen.

Wiet wordt soms ook wel marihuana genoemd – vooral in Noord-Amerika trouwens. Maar ook daar worden de toppen meestal eerst fijn gemaakt, om ze vervolgens op te kunnen roken.

Wat is hasj?

Hasj is weer erg verschillend van wiet, maar het komt nog steeds van dezelfde plant. Hasj is eigenlijk gewoon de hars die op de vrouwelijke cannabisplant zit. Deze wordt eraf geklopt en gezeefd om de hasj te kunnen maken. Al deze korrels worden samengeperst tot blokken of plakken hars – hasj die uiteindelijk wordt verkruimeld – al dan niet door het met een aansteker te verhitten – om vervolgens in een joint of pijpje op te roken.

Ook bij coffeeshop Fly in Den Haag bieden ze de cannabis consument een uitgebreid menu met wiet, hasj en edibles aan…

Verschillende effecten

Bij wiet zijn er zoals gezegd eigenlijk twee verschillende soorten: de sativa en de indica. Bij indica wordt vaak beschreven dat je je wat kalmer voelt en dat je slaperiger wordt, terwijl je bij het gebruik van sativa weer een energieker gevoel ervaart.

Hasj is de hars die op de wietplant zit en deze wordt eraf gehaald om de hasj van te maken. Vaak zit in hasj meer THC, omdat het een samengeperst (concentratie) product is en dit zorgt ervoor dat je het effect sterker ervaart.

Bij edibles voel je het effect vaak veel later (tot ruim een uur soms). Maar laat je niet gek maken, want deze effecten zijn vaak intenser en duren ook langer dan als je wiet of hasj hebt gerookt.

Aanbod coffeeshops

Bij coffeeshops heb je dus vaak een ontzettend ruim aanbod – ook bij de beste coffeeshop in Den Haag – en zo kan je kiezen tussen veel verschillende soorten cannabis. Als je het bijvoorbeeld niet fijn vindt om sativa te roken, kan je ervoor kiezen om een indica te nemen. Of een hasj soortje, of een smakelijke edible.

Vraag in de coffeeshop je ‘budtender’ – een fraaie naam voor de cannabisdealer van dienst – om meer informatie als je twijfelt, of nog niet goed weet wat je wil proberen!

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)