(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zitten middenin de sportzomer van 2024. Maar er wordt niet alleen gescoord op het voetbalveld, de Franse wegen of op het gras van Wimbledon. Ook in een loods van de Belgische douane op het vliegveld van Brussel was het raak. Dieven wisten er vandoor te gaan met onder meer 29 kilo wiet die eerder in beslag was genomen. Karma is inderdaad een bitch, haha.

Rooklustige dieven slaan hun slag op Zaventem

De Rode Duivels zijn dan redelijk roemloos uitgeschakeld op het EK Voetbal in Duitsland, in een loods op de luchthaven van Zaventem kon onlangs wel keihard gejuicht worden. Tenminste, wanneer je niet per se aan de kant van de autoriteiten staat. En dat sta je waarschijnlijk niet als je van wiet houdt.

Hoe dan ook, met het schaamrood op de kaken moesten het parket Halle-Vilvoorde en de FOD Financiën donderdag toegeven dat dieven erin geslaagd zijn om een loods van de douane op het nationale vliegveld van België vakkundig leeg te trekken.

Helemaal lachen is het feit dat in deze specifieke loods de spullen – drugs voorop – worden bewaard die zijn afgepakt bij de (grens)controles op het vliegveld. Deze inbrekers waren er duidelijk van het soort dat wel van een rokertje houdt, zo blijkt uit de verslaggeving van o.a. Het Laatste Nieuws.

Cannabis, waterpijptabak en sigaretten

De opgezette giraffenkop en krokodillenleren laarzen lieten de dakhazen (slang voor inbrekers) links liggen. Waar ze wel mee aan de haal gingen? Met leuke dingen voor de rokende en drugs liefhebbende burger. “Het gaat om 29 kilo cannabis, 75 kilo levamisole (een versnijdingsmiddel voor cocaïne), bijna 1.400 kilo waterpijptabak en 269.000 sigaretten”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën tegen de media.

Al deze teruggepakte kilo’s betekenen dat de heren bepaald niet op de fiets zijn gekomen naar dit specifieke gebouw van Brucargo op Zaventem. “Het betrokken gebouw is beveiligd en zou alleen toegankelijk zijn met een badge van de luchthaven. Hoe onbevoegden er toch in geslaagd zijn er binnen te geraken, wordt onderzocht door het gerecht”, sneert VRT Nieuws dan ook.

Pikant maar ook bekend overheidsgeblunder

Zoals wel vaker gebeurt als het eerst misgaat, buitelen luchthaven en douane nu over elkaar heen om te beloven dat de bewaking allengs een fors stuk strenger wordt. Extra camera’s bijvoorbeeld en zelfs “plannen om het magazijn te vernieuwen, zoals eerder gepland was”.

Die laatste opmerking is extra pikant. Blijkbaar lagen er dus al plannen om de zwakke punten van deze douaneloods eens aan te pakken, maar lagen ze naar goed ambtenarengebruik te verstoffen in een bureaulade.

En dát is des te vreemder omdat een jaar geleden er óók al eens een partij in beslag genomen sigaretten uit precies hetzelfde pakhuis werd ontvreemd. En dan moeten die Olympische Spelen in Parijs nog beginnen…

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)