(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waar onwetendheid van consumenten of schaamteloos gedrag van verkopers (invullen naar gelang je voorkeur) niet toe kan leiden. Ophef in de Hongaarse media in ieder geval over tientallen toeristen die in het ziekenhuis belanden nadat ze THCJD-snoepjes hadden gekocht en opgegeten. “Horrific: 31 foreigners fall ill from cannabis gummies in Budapest”, kopt Daily News Hungary.

Het komt steeds vaker in het nieuws: mensen die al dan niet onbewust over de limiet gaan dankzij cannabis edibles. Soms zijn het kinderen die denken dat het gewone snoep is, soms zijn volwassenen die helemaal geen kaas hebben gegeten van wiet.

Hoe dan ook, het is oppassen met edibles zoveel is zeker. En helemaal als daar semi-synthetische cannabinoïden voor worden gebruikt, zoals het geval is in Hongarije. Watskeburt?

THCJD is een semi-synthetische cannabinoïde uit hennep/CBD

Volgens het Hongaarse nieuwsmedium Blikk moesten de afgelopen twee weken in totaal 31 buitenlanders in het ziekenhuis van Boedapest worden opgenomen nadat ze zeer krachtige cannabis gummies hadden geconsumeerd. De toeristen kochten de snoepjes nota bene in een CBD-winkel in de Váci-straat. Een zakje dat vijf snoepjes bevat wordt er verkocht voor 15.000 HUF oftewel 38,12 euro.

Zoals op de verpakking staat, bevat het product de stof THCJD, een psychoactieve cannabinoïde die lijkt op het bekendere THC. Omdat THCJD een relatief nieuwe cannabinoïde soort is op de CBD-markt, is er nog vrijwel geen wetenschappelijke literatuur over de effecten.

Velen zeggen echter dat het zo’n hoge potentie heeft dat het een sterk psychedelisch effect nabootst. Sommigen beweren dat het bijna twintig keer bedwelmender is dan THC! Omdat er maar een beperkt aantal onderzoeken naar de stof is gedaan, is het moeilijk om deze beweringen te verifiëren, maar desalniettemin brengt de extreme potentie van de stof consumenten in een verhoogd risico op vergiftiging en stoornissen.

De beruchte ‘cannabis snoepjes’ in Boedapest. Normaal zit er 10 mg THC in één cannabis edible portie, hier zit 25 mg THCJD in 1 snoepje en dan is die synthetische variant ook nog 20 x sterker dan echte THC…

‘Bewusteloos in Airbnb, liggend op de vloer in hun eigen uitwerpselen’

Dit zagen wij al met eigen ogen in Berlijn op de Mary Jane cannabis expo, waar meerdere ambulances moesten uitrukken om mensen te verzorgen die heftig out waren gegaan door semi-synthetische cannabinoïden (denk aan HHC met name, maar ook HHC-O, THC-O, THC-P, THC-H, Delta 8 en Delta 10 THC).

Ook in Hongarije gaat het dus weer om deze troep, die (heel eenvoudig gezegd) gemaakt wordt door een chemische behandeling van de in hennep voorkomende cannabinoïde CBD. En dan eindigt het opsmikkelen van een zogenaamd ‘cannabis snoepje’ dus op de toxicologische afdeling van het ziekenhuis.

Volgens Blikk waren verschillende van de toeristen bijna bewusteloos na het consumeren van de cannabis gummies. “Een Jordaans koppel, bijvoorbeeld, werd bewusteloos gevonden in hun Airbnb, liggend op de vloer in hun eigen uitwerpselen, na enkele dagen vermist te zijn geweest. Ze waren niet de enigen in zo’n benarde situatie: anderen lagen dagenlang in een bijna coma-achtige toestand in de kliniek.”

Coma-toestand die blijvende schade kan veroorzaken

“Helemaal buiten westen. Ze kunnen niet spreken of bewegen. Het is alsof ze in een coma liggen, dagenlang,” vertelde een familielid van een van de opgenomen patiënten aan de krant. Volgens hun informatie kwamen de eerste patiënten met deze symptomen op vrijdag 21 juni aan op de afdeling. Verschillende van hen bleken cannabis gummies bij zich te hebben, en één persoon had zelfs de rekening voor het snoepgoed bij zich. Dit leidde naar de hennepwinkel in de Vácistraat.

Verslavingsspecialist Dr. Sándor Funk benadrukte echter: “Als iets zo’n ernstige coma-achtige toestand veroorzaakt die dagen aanhoudt, dan kan er helaas permanente schade zijn, afhankelijk van wat de drug met de hersenen heeft gedaan. De vernietiging van zenuwcellen in de cortex veroorzaakt symptomen die lijken op dementie (vergeetachtigheid, dufheid), maar ook vegetatieve problemen.”

Dankzij mazen in de (hennep)wet zitten we opgescheept met semi-synthetische cannabinoïden, waarvan volstrekt onduidelijk is wat ze voor gevolgen hebben voor de gezondheid van de consument…

Gewetenloze handelaren springen in de mazen van de wet

Volgens de expert zijn (semi)synthetische cannabinoïden zoals die in deze cannabis gummies bijzonder gevaarlijk, omdat ze extreem krachtig zijn, zelfs in kleine hoeveelheden. Bijkomend probleem: zolang ze niet officieel geïdentificeerd en getest zijn, kunnen de autoriteiten niet adequaat optreden om hun verspreiding te voorkomen en circuleert troep als THCJD en HHC op de markt.

“Zolang nieuwe stoffen niet getest zijn, zolang niet precies bekend is bij welke dosis ze werken, kunnen ze overdoses veroorzaken. Ze zijn inderdaad erg gevaarlijk, ze kunnen de dood tot gevolg hebben,” voegt Dr. Funk eraan toe.

(advertentie)