(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nathalia heeft voor het eerst vijf autoflowers opgekweekt, alleen hebben ze door alle regen veel achter het raam gestaan. Ze hebben al last van varenrauwmuggen gehad, en nu ze buiten staan lijken ze weer ergens last van te hebben. Is het spint? Zijn het luizen? Of toch iets anders? Wat nu? Lieve Muna geeft raad.

 

Naam
Nathalia
Onderwerp
Help, ziektes!
Bericht
Lieve Muna,

Via Google ben ik op je forum gekomen. Super nice, en dankjewel voor alle kennis die je deelt. Deze zomer ben ik voor eerst gestart met vijf plantjes in de tuin. Ik heb ze ontkiemd vanuit een zaadje, en het zijn biologische gefeminiseerde autoflowers: 2 Santa Maria’s, 2 OG Kush planten, en 1 Bubblegum.

Helaas hebben we veel slechte dagen gehad, en heb ik ze in deze periode voor het raam binnen gezet. Ik had ze eigenlijk te vroeg overgepot, waardoor ze even een kleine stilstand hadden en gelukkig weer groeiden.

Doordat ik ze binnen heb gehad, ontstond er de varenrauwmug. Deze heb ik behandelt met aaltjes. Sinds deze week staan mijn schatjes volop in de zon buiten, maar ze zijn niet gelukkig.

Volgens mij heb ik een luis of spint, en nog iets anders aan de kleur van de bladeren te zien. Ik heb gezocht maar kan niets vinden wat aansluit, waardoor ik ze niet kan ondersteunen. Ik geef nu biologische groeivoeding.

Heb jij een idee?

Dank je wel en liefs ❤️

Bijlagen

 

Hoi Nathalia, bedankt voor je vraag en je foto’s. Leuk dat je de hobby van het kweken hebt ontdekt, daar heb je tenminste wat aan. Althans, als je het tot een goed einde weet te brengen maar dat komt vast wel goed als ik het zo zie. Je hebt inderdaad meteen pech met het weer maar daar is helaas niets aan te doen. Je autoflowers staan zo te zien nog niet in bloei, dus ze hebben nog even de tijd om te groeien.

Het plaatsje op de vensterbank achter het raam heeft er inderdaad voor gezorgd dat je planten wat iel zijn geworden. Gelukkig heb je de varenrauwmuggen biologisch met aaltjes kunnen bestrijden. Hopelijk krijgen ze de komende twee maanden lekker veel zon, dan zullen ze vast snel dikker en groter worden, en lekkere toppen voor je maken.

Ik zou me niet al te druk maken over de witte stipjes op dat blaadje. Dit kunnen inderdaad sporen van spint zijn maar omdat je planten buiten staan zal het lastig worden om die te bestrijden. Je kunt met een loep aan de onderkant van het blad kijken maar waarschijnlijk vind je niets. Spint is ook niet altijd goed (met het blote oog) te zien. Maar gelukkig is de kans dat spint buiten tot een plaag uitgroeit, ook heel klein. De natuur is buiten gelukkig veel meer in balans dan binnen in een kweektent.

Spray eventueel met neemolie

Zolang het bij een paar stipjes blijft is er niets aan de hand. Je zou eventueel preventief een spray met neemolie op de bladeren kunnen spuiten maar ik denk dat je planten beter af zijn zonder. Mochten er ineens veel meer stipjes bij komen, dan kun je de neemolie spray alsnog proberen.

Neemolie is een biologische pesticide en laat een beschermend laagje op de bladeren achter. Het werkt tegen een keur aan insecten, inclusief spint en trips. Let alleen op dat je het niet op bloeiende wietplanten, en al helemaal niet op toppen spuit, want je wil het spul denk ik liever niet roken. Om neemolie te gebruiken moet je er een spray van maken. Maar omdat het een olie is en olies niet in water oplosbaar zijn, heb je een emulgator nodig.

Neem een liter warm water, 8 milliliter neemolie en zo’n 5 milliliter groene zeep om de olie op te lossen. Meng dit goed door elkaar tot de neemolie met behulp van de zeep is opgelost in het water. Als je nog olie op het water ziet drijven, gebruik dan nog wat meer zeep. Stop het mengsel in een plantenspuit en besproei het mengsel goed op en onder alle bladeren. Gebruik meteen want de werking van neemolie neemt snel af nadat je de spray gemaakt hebt. Maak dus steeds een nieuwe spray als je het nodig hebt.

Voor een preventieve behandeling gebruik je de spray elke twee weken. Als je een plaag te bestrijden hebt (en dat is volgens mij niet het geval) dan kun je je planten elke week behandelen. Ga door met de behandelingen tot de schadelijke insecten weg zijn.

Dat gezegd hebbende valt het allemaal reuze mee hoor Nathalia. Ik raad je op dit moment af om überhaupt iets aan ongediertebestrijding te doen. Je planten zijn nog het meeste gebaat bij een lekker zonnetje, en de juiste hoeveelheid water en voeding. Heel veel succes met je eerste oogst!

-xxx- Muna

(advertentie)