(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Toevallig schreef CNNBS deze week nog naar aanleiding van de bust van 25.000 kilo hasj dat het wellicht geen slecht idee is wanneer Marokko (en afzetmarkt Europa) ook recreatieve cannabis legaliseert. En zie; de Nederlandse site NieuwsMarokko.nl meldt dinsdag precies dat! Vertegenwoordigers van de nu wel al legale industrie voor medicinale en industriële cannabis pleit voor de laatste stap: het reguleren van de illegale, recreatieve wietteelt en hasjhandel.

Marokko is voorloper met wiet in Afrika

In het voorjaar van 2021 nam Marokko als een van de eerste Afrikaanse landen het dappere besluit om alvast cannabis voor medicinale, wetenschappelijke en industriële toepassingen te legaliseren. Die handel komt langzaam maar zeker op gang inmiddels.

LEES OP CNNBS OOKNa miljoenen kilo’s illegale hasj oogst Marokko 294 ton LEGALE wiet

Maar goed, als je weet dat ongeveer een kwart van het Marokkaanse bruto nationaal product – goed voor meer dan tien miljard euro per jaar – komt uit de ILLEGALE wietteelt en hasjproductie, dan is de oproep van de Marokkaanse Coalitie voor het Medische en Industriële Gebruik van Cannabis om nu ook recreatieve cannabis legaal te maken niet vreemd.

Gaat Marokko de miljarden van illegale hasjhandel witwassen?

Coördinator Chakib El Khiari over de huidige legalisatie van mediwiet: “Het vermindert wel het aantal boeren dat betrokken is bij de illegale drugshandel, maar het elimineert niet de bestaande consumentenbasis voor cannabis en zijn derivaten.” Het is duidelijk dat met derivaten in eerste, tweede en derde instantie de zwarte miljardenhandel in hasj wordt bedoeld.

Een volstrekt illegaal wietveld in het Rif-gebergte van Marokko, bedoeld voor de productie van hasj.

El Khiari wijst volgens NieuwsMarokko.nl op de internationale trend om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren. Dat zou de gevaren van de zwarte markt kunnen verminderen en de gezondheid van de consumenten kunnen beschermen. ‘Bovendien zou het een lucratieve markt kunnen openen voor Marokko, dat al een van de grootste producenten van cannabis ter wereld is’.

Cannabisbranche en overheidscommissies willen legale recreatieve wiet

Ofwel: de economie legaal stimuleren en tegelijkertijd de criminele zwarte markt een flinke kop kleiner maken, dat is het idee. Gelukkig staan El Khiari en zijn club niet alleen in deze visie. Tijdens een werkbezoek van reguleringsinstantie L’Agence Nationale de Réglementation des Activités relatives au Cannabis aan de regio Taounate, werd duidelijk dat volledig legale cannabis in Marokko geen utopie hoeft te zijn.

“De oproep tot diversificatie wordt gesteund door verschillende rapporten die aan koning Mohammed VI zijn voorgelegd. Zowel de Commissie voor het Ontwikkelingsmodel als de Economische, Sociale en Milieuraad pleiten voor een debat over het recreatief gebruik van cannabis. Ze benadrukken de potentiële voordelen voor de economie en de volksgezondheid”, schrijft de Nederlandstalige Marokko-site.

Meer politieke discussie, meer wetenschappelijk onderzoek en het voorbeeld van andere landen die Marokko voorgingen, moeten dit Arabische sprookje werkelijkheid maken.

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)