(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Licht is gewicht. Met de juiste verlichting alleen ben je er nog niet want een lamp heeft ook nog een reflector nodig die ervoor zorgt dat het licht de juiste kant op schijnt. Heb je de juist reflector, dan ga je het aantal lichturen automatisch regelen met een schakelklok. Maar welke?

Reflectoren

Kweeklampen worden los, maar ook als complete units verkocht. Ze zijn dan voorzien van een ballast en een reflector. Het type reflector van je lamp wordt onder andere bepaald door de prijs. Er zijn twee basistypen reflectoren: open reflectoren en reflectoren die aan de voorkant en bij de fitting gesloten zijn. Hitte van de lamp kan bij de open versies gemakkelijk ontsnappen, waardoor je ze wat dichter bij de planten kunt hangen. De standaard glanzende aluminiumafwerking is goed voor de binnenkweek maar er zijn ook meer efficiënt afgewerkte  reflectoren op de markt. Deze hebben een hamerslag (gedeukt oppervlak) en reflecteren hierdoor ongeveer 10% beter.

Luchtgekoelde reflectoren zijn ideaal voor het gebruik in kleine ruimtes waar warmte een probleem is. Het zijn afgesloten units met een glazen plaat aan de onderkant die ervoor zorgt dat de warmte vastgehouden wordt. Door hem aan te sluiten op een afzuiger kun je de hitte heel effectief wegblazen.

Schakelklokken

Bij het aanslaan van kweeklampen wordt ineens een hoop stroom getrokken waardoor goedkope schakelklokken kunnen doorbranden. Met alle vervelende gevolgen van dien natuurlijk. Het is dus belangrijk om een zware schakelklok te kiezen. Een relais verlicht de zware last van de timer en is gemakkelijk te installeren. Als je niet zeker weet hoe je een relais moet aansluiten, vraag dan een elektricien of iemand met ervaring om je te helpen. Een gekwalificeerde elektricien kan een relais op een stekkerblok aansluiten zonder dat hij hoeft te weten waar je het voor nodig hebt. Wil je het jezelf een stuk gemakkelijker maken dan kun je ook een kant en klaar schakelbord kopen.

(advertentie)