(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het ene jaar is het andere niet, zeker voor de Engelse rapper Nines. Vorig jaar nog haalde zijn derde album ‘Crabs In A Bucket’ de nr.1 in de Britse hitparade én won de 31-jarige praatzanger de MOBO Award voor beste hip-hop act. In 2021 loopt het wat minder, zeker nadat de muzikant gepakt werd met kilo’s wiet. Het kost hem 28 maanden vrijheid, zo bepaalde de rechter afgelopen week.

Chart-topping

Nines: Chart-topping rapper jailed for importing 28kg of cannabis into UK from Poland and Spain‘, kopte Sky News afgelopen vrijdag. Maar dat bestormen van de hitlijsten zal Courtney Leon Freckleton ofwel Nines voorlopig moeten uitstellen, want voor de tweede keer in zijn 31 jaar op aarde is de Londenaar veroordeeld voor wiet.

Voor we verder gaan met die wiet, eerst maar eens een moppie muziek van Nines laten horen en zien, zodat we ook weten wat we moeten missen de komende 28 maanden of zo:

Wietsmokkel en witwassen

Welja, voorlopig is Nines uitgerold boven op zijn berg. Net als zijn maatje Jason Thompson (35) uit Londen trouwens, want die kreeg eveneens 28 maanden gevangenisstraf aan zijn broek wegens de import van 28 kilo wiet vanuit Spanje en Polen naar Groot-Brittannië.

De heren bekenden 2 smokkelpogingen van de verboden Class B drug, waarvan er eentje daadwerkelijk succesvol is uitgevoerd en het bij de andere bij een poging bleef. Daarnaast bekenden beide heren ook het witwassen van 98.000 Britse pond (114.500 euro), die in verband staan ‘met de waarde van de drugs en het gebruik van Bitcoins om cannabis te kopen’.

De liefde voor muziek zat er al vroeg in bij Nines, zo blijkt uit de hoes van zijn debuut…

Wiet in boilers

Een deel van de wiet kwam de UK binnen in boilers die uit Polen werden ingevoerd, zo werd duidelijk in de rechtbank vorige week. Rapper Nines en zijn partner in crime Thompson werden in juni gearresteerd bij een grootschalige politieactie in en rondom Londen. Volgens de Britse media was die actie een gevolg van ‘infiltratie van de versleutelde berichtenservice Encrochat’.

Dat netwerk dat door duizenden criminelen wereldwijd werd gebruikt, werd in 2020 eerst gehacked door Franse onderzoekers en vervolgens geïnfiltreerd door de autoriteiten in meerdere landen. En zo weten wij dus ook dat rapper/wietsmokkelaar Nines bij zijn maten bekend stond als ‘Big Boss’. Cannabis noemde de rapper trouwens ‘Cali’ op Encrochat.

‘Verspild talent’

Tja, voorlopig is de grote baas vooral in een grote berg shit terechtgekomen, met die 28 maanden celstraf. Het is ook al de tweede keer dat de talentvolle muzikant moet brommen, nadat hij eerder 18 maanden kreeg voor ‘bezit van cannabis met de intentie om te dealen’.

Of zoals rechter Rosa Dean het treffend zei bij het voorlezen van het vonnis tegen Nines: ‘What a waste of all of that talent, to be sat in Wormwood Scrubs’. Inderdaad, zo heet de gevangenis waar Nines streepjes op de celmuur mag gaan tekenen…

[foto’s komen van YouTube]
(advertenties)