(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Mayce Edward Christopher Webber III, beter bekend als Chris Webber (48), is een Amerikaans ex-basketballer die uitkwam voor de Detroit Pistons en de Sacramento Kings in de NBA. Het kind van Detroit geeft zijn stad nu een schitterend cadeau: een cannabiscentrum met kweekruimtes, een dispensary (coffeeshop) en een gedeelte waar ‘mensen alles kunnen leren wat ze moeten weten over de wereld van cannabis’. 

‘Detroit is home’

Webber, die ooit begon met ballen op de Detroit Country Day School en tegenwoordig commentator is bij NBA-wedstrijden in de VS, tikt liefst 50 miljoen dollar af om Detroit te verblijden met een cannabisfabriek. Afgelopen dinsdag keerde hij speciaal voor de aankondiging ervan terug naar zijn geboortegrond.

‘Our business is a lot of places, in California and everything. I love it. But Detroit is home. And I see what’s going on there and I’m like wait, Detroit is actually better’, aldus de vrolijke 2.08 meter lange oud-basketballer. Zijn wiettoko wordt gevestigd in wat nu nog een vervallen fabriekspand is aan 22nd Street in Corktown.

Zeldzame combinatie

In de media spreekt men over zijn investering als ‘een zeer zeldzame combinatie’ en daarmee wordt bedoeld dat het project niet alleen een verkooppunt voor legale cannabis wordt – een dispensary noemen ze dat in Noord-Amerika – maar ook een wietkwekerij en dus een trainingscentrum voor mensen die in de cannabusiness willen werken.

‘Het gaat over meer dan cannabis’, zegt Webber niet ten onrechte over zijn ‘Players Only Holdings’, zoals de toko gaat heten. Er komt een kweekruimte van 18.000 vierkante meter, een dispensary van 9.000 vierkante meter inclusief een privé-lounge voor cannabis consumptie. ‘Wij begrijpen wat de plant kan doen voor het lichaam’, zegt Webber.

Game changer

In voormalige automotive pakhuis dat stamt uit de 20ste eeuw, wordt ook een trainingscentrum gevestigd waar mensen worden klaargestoomd voor jobs in de legale wietbranche. ‘Cookies university, what we have there is an intensive three month program where you can learn from seed to sale’, verklaart de beroemde basketballer. En wat toch wel bijzonder is: de opleiding wordt gratis aangeboden!

Dat heeft ook veel te maken met de armoedige staat waarin de stad Detroit al jaren verkeert, nadat een groot deel van de traditionele auto-industrie die er gevestigd was vertrokken is. Mede-oprichter van de wietfaciliteit van Webber is Lavetta Willis. Zij weet zeker dat hun project een ‘game changer’ is, niet alleen voor de gemeenschap in Detroit maar voor de hele regio: ‘So, bringing jobs back, opportunities back’.

De zaak is ook ‘black owned’ zoals ze dat in de VS zeggen, ofwel eigendom van zwarte mensen. En dat is hard nodig gezien de ‘witte’ overheersing van de legale cannabisbranche (slechts 1% is in handen van minderheden). In de wietfabriek van Webber en Willis komen 100 banen beschikbaar, de opening staat gepland voor maart.

(advertentie)