(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Door de nieuwe politieke werkelijkheid in de Tweede Kamer – een conservatief-rechtse meerderheid die weinig op heeft met een liberaal drugsbeleid – dreigt de deelname van het stadsdeel Amsterdam-Oost aan het ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ niet door te gaan. Amsterdam wilde graag als elfde gemeente meedoen aan de wietproef, die op 1 juli van start gaat. De PVV daarentegen wil het liefst helemaal geen proef met gereguleerde wietteelt en -verkoop meer in Nederland.

Op losse schroeven

Uitbreiding wietproef op losse schroeven: ’Serieuze bedenkingen‘, schrijft de Telegraaf woensdagavond laat, na het drugsdebat in de Tweede Kamer. Volgens de rechts-conservatieve krant – bepaald geen aanhanger van legalisatie van (soft)drugs dus – is zeker de helft van alle 150 parlementsleden tegen een aanpassing van de wet zodat Amsterdam mag meedoen aan de wietproef.

PVV, NSC, CDA, CU en SGP lieten direct weten geen voorstander te zijn van uitbreiding. ‘En dat geldt ook voor de bij het debat afwezige BBB – zo meldt partijleider Caroline van der Plas desgevraagd aan De Telegraaf’. Lekker dan.

Huichelende christenen draaien 180 graden

Zeg nou niet dat ons soort mensen niet al voor de verkiezingen van november was gewaarschuwd voor de rechtse rakkers in de politiek. Zo publiceerde CNNBS op de dag voor de parlementsverkiezingen nog 2 artikelen met de niet mis te verstane titels ‘Weet je wie echt poep praat over wiet? Geert Wilders!‘ en ‘Dilan, Geert en Pieter staan niet aan jouw kant‘.

Maar nee, niet willen luisteren hè? En dus zitten we nu mooi met de bruingebakken peren. Het nu demissionaire kabinet Rutte IV wilde graag een ‘grote stad’ bij de 10 eerder uitgezochte coffeeshopgemeenten, omdat daar ‘specifieke, grootstedelijke problematiek speelt’, aldus de Telegraaf.

Dat dit feest voor Mokum al sneuvelt in de fase van de voorpret, danken we weer eens aan de christelijke politici in Den Haag. Toen CDA en ChristenUnie nog in de regering van Rutte IV zaten waren ze akkoord met de wietproef en de uitbreiding van het experiment met Amsterdam-Oost. Maar nu dus niet meer. Lekker dan.

De NSC denkt ook niet echt mee (over beter drugsbeleid)

Ook het vermomde oud-CDA in de gedaante van NSC ziet – hoe verrassend – niks in een elfde gemeente waar men de gezondheid van cannabisconsumenten en fatsoenlijk functioneren van coffeeshops voorop stelt. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen ziet ‘geen reden om een elfde gemeente aan het experiment toe te voegen’. NSC kijkt sowieso met bezorgdheid naar het experiment, klonk het ook nog.

Aangemoedigd door zoveel domheid steun van rechts, christelijk en conservatief den Haag sloeg de slimste Telegraaf-redacteur aan het rekenen. Conclusie? ‘Als Denk – dat net als BBB niet aanwezig was bij het debat maar drugsgebruik ’stevig’ wil ontmoedigen – ook tegenstemt, is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen uitbreiding.’

A’damse shops willen niet vanwege verbod Marokkaanse hasj

Grappig (nou ja) is ook dat het tiental coffeeshops in Amsterdam-Oost er zelf ook weinig trek in heeft om mee te doen. Ze stuurden woensdag dan ook een brief naar de Tweede Kamer met daarin ‘hun teleurstelling’ over deelname aan het wietexperiment.

Een belangrijk argument voor hen is dat ze een proef zonder toevoeging van Marokkaanse hasj aan het ‘legale assortiment’ niet zien zitten. Of zoals de shops in Mokum het formuleren: ‘Het gedogen van Marokkaanse hasj is noodzakelijk, maar ook een daad van erkenning en respect voor de Marokkaanse cultuur in Nederland.’

Door import hasj uit het coffeeshopmenu te halen, wakker je de straathandel aan en bovendien zorgt het ervoor dat sommig shops dan zoveel omzet kwijtspelen dat een rendabele bedrijfsvoering onmogelijk wordt, aldus de shops.

‘Daarmee zou niet worden voldaan aan een voorwaarde voor het experiment, die stelt dat alle coffeeshops in een deelnemende gemeente meedoen’, concludeert de Telegraaf.

De PVV zet het liefste de complete wietproef ‘on hold’

En dan nog even die 36 clowns van de PVV die achter hun Grote Leider Geert als vloervulling in de Tweede Kamer zitten. Als het aan deze winnaar van de verkiezingen ligt, kappen we helemaal met het idee van regulering van cannabis.

PVV’er René Claassen kondigde aan met een motie te zullen komen om het hele experiment op pauze te zetten. Een nieuw kabinet – uiteraard eentje onder leiding van zijn eigen partij en met deelname van alle andere rechtse rakkers – zou dan ‘een definitief besluit’ kunnen nemen over wel of niet een wietproef van 4 jaar in Nederland.

Hij had het nog niet voorgesteld of de steun van de christelijke doemdenkers (CDA, CU en SGP) had ie al op zak. Nog niet genoeg voor een meerderheid nu, maar wie weet lukt dat binnenkort alsnog als er ergens aan de onderhandelingstafel van een nieuwe regering poep moet worden gepraat over wiet. Want één ding is zeker: in dat geval kun je wél altijd op Geert Wilders aan.

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)