(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat teveel nooit goed is blijkt maar weer uit de situatie van de legale cannabisindustrie in de Amerikaanse staat Oregon. Die staat behoorde tot de eerste vier staten die recreatieve cannabis reguleerden, maar de feestvreugde duurde niet lang. Het is al jaren kwakkelen voor wiettelers en -verkopers daar. Ligt vooral aan de enorme overschotten wiet die er gekweekt worden en waarmee men in Oregon geen kant op kan, behalve richting verbrandingsoven of illegale smokkelroutes.

Vroeg erbij maakt niet altijd blij

Wietverkoop Oregon start geweldig‘, schreef CNNBS in maart 2016 over de officiële start van de verkoop van recreatieve cannabis in deze staat met 4,2 miljoen inwoners. Al in de herfst van 2014 hadden de kiezers voor legale wiet gestemd door in meerderheid ja te zeggen tegen Ballot Measure 91.

Op 1 juli 2015 was het daadwerkelijk zover in de wettelijke praktijk, al duurde het tot januari 2016 voordat er adult-use cannabis verkocht werd in de dispensaries. Tot die tijd konden blowers terecht in medicinale cannabisapotheken, of thuis ongestraft gaan kweken met maximaal 4 wietplanten.

Hiermee was Oregon na Colorado en de bovenburen in Washington State de derde Amerikaanse staat die de war on weed vaarwel kuste. Inmiddels zijn dit er al 24 plus hoofdstad Washington D.C.

In één handig schema gegoten: de regulering van recreatieve wiet in Oregon

Een enorme onverkoopbare berg wiet

Oregon heeft (legaal) wietoverschot van 590.000 kilo‘, moest CNNBS echter schrijven, begin 2019. En: ‘Het teveel aan legale wiet bedroeg eind 2018 minimaal 590.000 kilo. En dat is een hoop als je weet dat Oregon slechts iets meer dan 4 miljoen inwoners telt en er vanwege het federale cannabisverbod geen grammetje de staatsgrens over mag!’.

Dat kun je wel zeggen ja, dat dit een hoop is. Uitgaande van de uit onderzoek voortkomende gemiddelde hoeveelheid wiet van 1/3 gram per joint, praat je in Oregon dus over een overschot van liefst 1.770.000.000 ofwel 1,77 miljard joints! En nadien is het ook niet per se beter geworden ook met die enorme wietberg waar niemand iets mee kan mag, in Oregon.

Wat heet; ‘Oregon marijuana sales fall again, prices stagnant‘ kopt de website OregonLive deze zondag. Gevolgd door de vernietigende zin: ‘De worstelende cannabisindustrie van Oregon heeft in 2023 opnieuw een moeilijk jaar achter de rug, en niets wijst erop dat de omstandigheden in de nabije toekomst zullen verbeteren.’

Cannabisoverschot houdt de prijs voor consument laag

Voor consumenten in Oregon lijkt het allemaal prima te zijn, die dikke economische crisis in de legale wietbranche. Zo liggen de prijzen al elf maanden lang onder de 4 dollar per gram, dat is op de kop af 3,69 euro voor 1 gram wiet! En niet alleen de prijs is laag, ook de verkoop van legale recreatieve cannabis daalde vorig jaar met 4 procent.

‘En de oogsten blijven hoog, wat betekent dat het aanbod waarschijnlijk groter zal blijven dan de vraag – wat het leven moeilijk maakt voor degenen die recreatieve cannabis kweken en verkopen’, rekent OregonLive dan ook voor.

“Gezien deze marktomstandigheden van overaanbod, verzadiging van de detailhandel en een stabiele consumentenvraag, maken lage prijzen het moeilijk voor bedrijven om winstgevend te zijn”, schreef ook het Oregon Office of Economic Analysis deze maand in zijn meest recente rapport.

Oregon kweekt 1 kilo wiet per inwoner (baby’s meegeteld)

In 2023 oogstten de cannabisboeren in Oregon gezamenlijk liefst 4,35 miljoen kilo wiet. ‘Dat is minder dan in 2021, maar nog steeds veel meer dan de inwoners van de staat kopen. Staatsanalisten schatten dat de vraag naar wiet een derde lager is dan wat de industrie levert’, aldus OregonLive. Wat hierin ook niet helpt is dat er vanuit de staat geen limiet wordt gehanteerd op het aantal wiettelers en cannabisondernemers.

Wanneer je de 2 belangrijkste grafieken van de cannabissector in Oregon vergelijkt – de omvang van de verkopen en van de totale oogst – zie je duidelijk dat de niet te verkopen groene wietberg niet spontaan wegsmelt zoals witte ijscollega’s in zee.

Na coronapiek wordt Oregon’s probleem goed zichtbaar

Bij de verkopen moet je ook nog eens meewegen dat mensen tijdens de coronapandemie in de jaren 2020 en 2021 en begin 2022 veel meer thuis zaten en dit joeg de consumptie van wiet extra de hoogte in.

Denk nog maar eens aan die ellenlange rijen voor de coffeeshops in ons land toen er een lockdown werd aangekondigd… Maar inmiddels is corona grotendeels uitgeraasd en zijn ook de consumptiepatronen van de mensen – cannabisvolk niet uitgezonderd – weer terug naar normaal.

Ook de hoop dat er snel een landelijke (federale) legalisering van recreatieve cannabis zou komen – en daarmee export naar de andere 49 staten voor de geplaagde wietboeren mogelijk zou worden – vervloog onder president Biden.

Ook de staat zelf is niet blij. Er komen namelijk ook minder belastinginkomsten uit legale wietteelt en -verkoop binnen immers.

Prijs 1 gram wiet van 10,50 naar 3,89 dollar in 7 jaar

Wordt het dan snel beter wellicht, net zoals met die vervloekte coronashit? Eh… dit is wat OregonLive erover schrijft: “De daling van de detailhandelsprijzen is geweldig voor consumenten, maar heeft geleid tot een hardnekkig overaanbod. En grote oogsten elk najaar betekenen dat het product wordt meegenomen naar het volgende jaar. Geaccumuleerde voorraden kunnen de prijzen voor onbepaalde tijd laag houden.’

Hóe lekker laag de prijs van legale wiet is in Oregon, dat zie je in deze laatste, afsluitende grafiek. Eentje die ons – eerlijk is eerlijk – best doet verlangen naar een volledig legale Nederlandse cannabismarkt 😉

 

[openingsbeeld en beeld wietschuur: Shutterstock AI]
(advertentie)