(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Van oudsher zijn wij binnen ons wereldje gewend om cannabis soorten genetisch onder te verdelen in indica, satvia en hybride (een mengvorm van de eerste twee), eventueel nog aangevuld met ruderalis. Maar op deze categorisering van wietsoorten valt wel het een en ander af te dingen. Neem dit onderzoek van Wageningen University & Research en de Dalhousie University uit Halifax, Canada. ‘Cannabis labelling is misleading and doesn’t accurately reflect a plant’s chemical composition’, stellen de onderzoekers.

Alarmerende berichten over informatieniveau bij wietsoorten

‘Wanneer er Pinot Noir op een fles wijn staat, kan de consument erop vertrouwen dat de wijn gemaakt is van Pinot Noir druiven. Helaas kunnen cannabis consumenten dit vertrouwen niet hebben. Etiketten en soortnamen leveren slecht werk als het gaat om de consument informeren wát hij consumeert.’

Aldus Dr. Sean Myles van de Faculty of Agriculture aan de Canadese universiteit. Geen wonder dat ze daarginds deze kop boven hun bevindingen zetten op de universiteit-website: ‘BUYER BEWARE: STUDY SHOWS CANNABIS LABELLING CAN BE MISLEADING‘. Dat zijn nog eens teksten om met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen.

Ook het nieuwsbericht dat de landbouwuniversiteit van Wageningen onlangs over de studie plaatste op haar site, laat weinig aan de verbeelding over: “Cannabis-labels vaak fout en misleidend”. Wat de hel is hier aan de hand?

Misleidend

Het gaat allemaal over de resultaten van de gezamenlijke Canadees-Nederlandse studie die op 14 oktober 2021 werd gepubliceerd in het vakblad Nature Plants, een subtitel van het beroemde tijdschrift Nature.

Onder de titel ‘Cannabis labelling is associated with genetic variation in terpene synthase genes‘ wordt daar fijntjes gehakt gemaakt van de manier waarop er tot nu toe binnen de cannabiswereld wordt gecategoriseerd, namelijk met de klassieke indeling in indica, sativa, hybride (en eventueel nog ruderalis).

De klassieke indeling van cannabis soorten die eigenlijk – zoals ook in de begeleidende tekst bij deze graphic staat – hoofdzakelijk iets over de uiterlijke verschijningsvorm zegt, maar heel weinig tot niets over genetica en specifieke effecten… [illustratie: About Time/Shutterstock]

Dat zegt eigenlijk hoegenaamd niets, of het zegt zelfs het verkeerde en is dus misleidend… concluderen deze onderzoekers op basis van meer dan 100 onderzochte cannabis samples. ‘Het blijkt dat de genetische en chemische samenstelling van de geteste cannabis vaak niet overeenkomt met het label Indica of Sativa’, stelt Wageningen University.

Je kunt genetisch niet van sativa’s en indica’s spreken

Opvallend is ook dat verschillende wietmonsters die onder dezelfde naam zoals ‘Lemon Haze’ of ‘OG Kush’ worden verkocht, onderling genetisch net zo verschillend konden zijn als samples met verschillende namen. Geen wonder dat de onderzoekers de cannabisindustrie adviseren om kritischer naar de informatieverstrekking over hun producten te kijken, en liever een meer wetenschappelijke benadering hanteren dan nu het geval is.

‘In tegenstelling tot andere waardevolle plantensoorten is de labelling van cannabis erg onbetrouwbaar. Zeker voor patiënten die cannabis als medicinaal product gebruiken en die baat hebben bij een goede en constante kwaliteit is dat zeer onwenselijk’, zegt onderzoeker Robin van Velzen van de universiteit in Wageningen.

Sean Myles, zijn Canadese collega aan de overkant van de oceaan vult aan: ‘Kwekers wereldwijd labelen hun cannabissoorten nogal subjectief met de termen ‘Indica’ en ‘Sativa’. Winkeliers en consumenten kunnen daardoor helaas niet vertrouwen op de etiketten die op de potjes worden geplakt.’

Volgens deze wetenschappers valt eenvoudigweg niet genetisch aan te tonen of een wietplant een indica of een sativa is. ‘In de genen is geen verschil te zien, en de huidige Indica en Sativa labels geven dus geen betrouwbare informatie over de genetische of chemische samenstelling van de plant’, klinkt het in de studie.

Kijk naar het specifieke terpeenprofiel van een strain

In tegenstelling tot de generieke en dus weinigzeggende benamingen sativa en indica, vertellen de terpenen wel een en ander over de wietsoort. ‘Wat onze studie vooral aantoont is dat je niet enkel op die labels moet vertrouwen, maar dat je naar het specifieke terpeenprofiel moet kijken’, zegt Robin van Velzen, die als onderzoeker tevens verbonden is aan Bedrocan, dat in opdracht van de Nederlandse overheid medicinale cannabis produceert.

Terpenen zijn aromatische moleculen die in veel planten zijn terug te vinden. Van Velzen: ‘Zo bevat als Sativa gelabelde cannabis vaak hogere concentraties van enkele terpenen met thee-achtige en fruitige aroma’s, terwijl Indica-monsters over het algemeen hogere concentraties terpenen bevatten die aards ruiken zoals myrcene, guaiol, gamma-elemene en gamma-eudesmol.’

Het (ant)woord is nu aan de cannabisindustrie

Toch moeten we ook van een indeling van strains op basis van de aanwezige terpenen geen al te hoge verwachtingen koesteren. ‘Het gaat dan echt om deze specifieke, individuele terpenen die het verschil maken. Het totale chemische profiel laat – net als de genetica – geen duidelijk verschil zien tussen de labels’, weet Van Velzen.

Tja, wat moeten we hier nu mee aanvangen als kritische cannabis consument? Volgens de onderzoekers moet de industrie meer openheid geven over de chemische samenstelling. ‘Laat de terpeenprofielen echt zien in plaats van een onbetrouwbare naam zoals Indica of Sativa. Een aantal bedrijven doet dat gelukkig al wel, maar een gestandaardiseerde meet- en naamgevingsconventie ontbreekt nog. Betrouwbare informatie is van groot belang; zeker bij medicinale toepassingen’, concludeert Van Velzen.

Klein praktisch probleempje is dat Nederland cannabis nog illegaal houdt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Canada. De aanpassingen en verbeteringen die deze onderzoekers aanraden, zullen we daarom nog niet zo snel gaan zien, zeker niet op de recreatieve cannabismarkt. Hoewel onze coffeeshops en zadenbedrijven wellicht de uitdaging toch wensen op te pakken, wie zal het zeggen…

[openingsbeeld: CarlosRamos/Shutterstock]
(advertentie)