(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week stemt het parlement in Duitsland over de legalisatiewet van de centrum-linkse regering. Aangezien de 3 kabinetspartijen een meerderheid hebben in de Bundestag, dringen 30 gerenommeerde wetenschappers in een open brief aan op het doorzetten van het voorstel. Zien wij onze bollebozen hier niet zo snel doen, maar wij hebben dan ook helemaal niks om over te stemmen als het gaat om het reguleren van cannabis. Hoe dan ook, een heel bijzondere brief dus! Lees maar mee en keine scheisse, we hebben ‘m uit het Duits vertaald voor je. **update over uitkomst stemming onderaan artikel!**

Mag elke Duitser vanaf 1 april legaal 3 wietplanten kweken?

Eerst heel kort het plan van aanpak bij de Duitse buren. Deze week keurt het parlement hopelijk de reguleringsvoorstellen van de regering goed, die een einde maken aan de war on drugs (cannabis dan in dit geval). Vanaf 1 april 2024 aanstaande mag je dan als volwassen cannabisconsument thuis in alle vrijheid 3 wietplanten kweken. Je mag 25 gram wiet in bezit hebben zonder sancties van Oom Agent en Vrouwe Justitia.

(Dit betekent dat je teelt-wise gesproken gerust zwaar ondermaats mag presteren met die drie dames van je in de extra slaapkamer thuis – 50 gram is toegestaan voor thuistelers – per wietplant mag je dus iets minder dan 17 gram oogsten – en dan maar zeggen dat de Duitsers geen humor hebben.)

 

Als je niet kan, wil of mag thuiskweken (op zich een heerlijke keuze, die wij hier in Nederland en België ook best zouden willen mogen maken), kun je lid worden van een cannabis club. Strenge regels wel, maar dan mag je wel per maand 50 gram legaal wiet kopen. Kun je makkelijk 4 à 6 fatsoenlijke  joints per dag van draaien

Er komen vooralsnog geen winkels, apotheken of cannabis café’s waar de consument voor legale wiet terecht kan. Schijnt van de EU niet te mogen, of zo. Maar al met al natuurlijk een mooie eerste stap op weg naar de totale cannabisvrijheid in nota bene het altijd zo degelijke Duitsland! Moet die wet alleen nog even worden goedgekeurd door de Tweede Kamer daar…

Open Brief van de wetenschap aan de politiek

Vandaar dus de Open Brief van 30 Duitse wetenschappers, gericht aan de 598 leden van het Duitse parlement dat deze week stemt over de wietwet. Het epistel kreeg de volgende titel mee, waarbij CanG staat voor ‘Cannabis-Gesetz’ ofwel de wietwet.

Als je voordat je de brief leest, nog eerst ff een YouTube opfrisser nodig hebt voor het hoe & waarom en de actuele stand van zaken, dan check je deze maar:

En dan de Open Brief (in de originele Duitse Pdf-versie staan ook alle linkjes naar studies en bewijsmateriaal voor bepaalde uitspraken e.d.):

Aus Verantwortung für die Menschen – CanG jetzt unterstützen

 

Geachte leden van de Duitse Bondsdag,

Als experts en beroepsverenigingen die direct betrokken zijn bij het onderwerp cannabis, vragen wij u deze week in het parlement vóór de cannabiswet te stemmen, om zo een belangrijke stap te zetten in de richting van gezondheidsbescherming, preventie en sociale rechtvaardigheid.

Minstens vier miljoen mensen in Duitsland gebruiken af en toe of regelmatig cannabis. Ze lopen allemaal voortdurend het risico om vervolgd te worden. In de afgelopen jaren zijn ongeveer 175.000 mensen vervolgd voor het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik.

Zij zullen niet langer gestigmatiseerd worden door de wet wanneer de CanG van kracht wordt. Centrale organen van de Verenigde Naties bevestigen al jaren de mogelijkheid voor staten om drugsgebruik en -bezit te decriminaliseren binnen het kader van de verdragen.

Recentelijk heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN de noodzaak benadrukt van een fundamentele verschuiving weg van straffen en beveelt hij ook aan om de handel te reguleren.

Deze nieuwe oriëntatie van internationale organisaties wordt niet alleen verklaard door het groeiende bewijs van de negatieve effecten en dus het falen van het drugsverbod, maar ook door de toenemende praktijkervaring van sommige lidstaten.

Ervaringen uit andere landen tonen aan dat een gematigde herregulering van cannabis leidt tot een betere gezondheid en een beter draagvlak. Ervaringen uit andere landen tonen aan dat een evenwichtige gedeeltelijke legalisering (zoals voorzien in CanG) niet zal leiden tot een toename van het gebruik, zeker niet bij groepen die speciale bescherming nodig hebben, zoals jongeren.

Bovendien tonen recente studies aan dat cannabisgerelateerde gezondheidsschade lager is in landen met legalisering dan in landen met een cannabisverbod.

De vrees die soms wordt geuit dat de CanG zou kunnen leiden tot een versterking van de winstgerichte zwarte markt is ook onhoudbaar en houdt geen verband met criminologisch onderzoek naar de drugsmarkt.

Integendeel, er kan worden aangenomen dat er een aanzienlijke vermindering zal zijn door de privéteelt en de kweekverenigingen. De dreiging met straf helpt niemand – het criminaliseert zowel minderjarigen als volwassenen.

De huidige stigmatisering verergert vaak psychologische problemen en ontmoedigt mensen om hulp te zoeken. De CanG zal het werk van drugshulpcentra versterken en jongeren en ouders aanmoedigen om in de toekomst eerder professionele hulp te zoeken.

Als experts in drugs- en verslavingsbeleid en professionals die werken met druggebruikers, doen wij een beroep op u om een einde te maken aan de decennialange onrechtvaardigheid om mensen te criminaliseren voor het gebruik van een drug.

We zullen aan uw zijde blijven staan om het proces naar een doelgericht, modern drugbeleid te ondersteunen, bijvoorbeeld met betrekking tot de belangrijke, aankomende Pijler 2 van de CanG. Maar eerst is het essentieel om eindelijk Pijler 1 aan te nemen, die al lange tijd in voorbereiding is.

We vragen u daarom om vóór de wet te stemmen.

Mit freundlichen Grüßen,

...en daarna ondertekenen de 30 wetenschappers – met officiële titels + huidige werkplek – de Open Brief…

UPDATE: vrijdag 23/2/24 om 16:20 uur: de cannabiswet is zojuist aangenomen!!

Zie HIER het Duitse Journaal over deze legendarische move

[openingsbeeld van de ‘Berlijnse muur’: Shutterstock]
(advertentie)