(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met een Screen Of GReen, oftewel een SCROG optimaliseer je sowieso al de opbrengst van een kweek, maar het kan nog mooier. Door je SCROG rond te maken, in de vorm van een omgekeerde parabool vergroot je namelijk niet alleen je kweekoppervlak, maar ook de efficiëntie van je HPS kweeklamp.

Scroggen is al reuze effectief, maar wordt aanzienlijk effectiever wanneer je hem rond maakt. Dat heeft met twee dingen te maken en is eigenlijk volkomen logisch. Aan de ene kant heeft een U-vormige scrog een groter oppervlak waardoor er meer ruimte voor toppen is, en aan de andere kant bevinden alle toppen zich op de optimale afstand van de kweeklamp, waardoor ze aanzienlijk meer licht krijgen. De techniek is geknipt voor de CNNBS G-Kit XL.

Bulbs only

Let wel, een U-vormige scrog werkt eigenlijk alleen met een HPS of CMH kweeklamp of een grote kweek-spaarlamp zoals deze, omdat die het licht in alle richtingen even ver stralen. Led kweeklampen zijn een stuk minder geschikt voor deze manier van scroggen omdat die hun licht voornamelijk recht naar beneden stralen. Op de tekening hieronder zie je duidelijk waarom juist een HPS of een grote kweek-spaarlamp geschikt zijn voor een ronde scrog. Let even niet op de getekende planten, we zijn geen kunstenaars.

U-scrog maken

Een U-scrog maken is niet moeilijker dan het maken van een gewoon scrogrek. Het handigste is om een vierkant frame te maken van houten latten, en daar aan twee zijden een stuk tuingaas aan vast te maken. Gebruik bijvoorbeeld tie-wraps om het tuingaas aan het frame vast te binden. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n U-scrog, in dit geval heeft de kweker simpelweg de wanden van zijn kweekruimte gebruikt om het tuingaas aan te bevestigen, dat kan natuurlijk ook. Zolang het rek maar stevig vast zit.

Belangrijker dan de manier waarop je het scrogrek maakt, is het formaat. Dat moet namelijk goed afgestemd zijn op je kweeklamp. Zoals je in de eerste tekening ziet, dient de afstand tussen de toppen en de lamp bij een HPS kweeklamp ongeveer 10 procent van het Wattage in centimeters te zijn. Een kweektent van 120 bij 120 centimeter is hierdoor bijvoorbeeld zeer geschikt voor een U-scrog met een 600 Watt lamp. Kweek-spaarlampen stralen hun licht niet ver dus die dien je op een cm of 10 van de toppen te hangen. Met welke lamp je een U-scrog ook maakt, hou altijd genoeg ruimte voor de toppen boven het scrogrek over. Afhankelijk van de lamp die je gebruikt een centimeter of 10 tot 20.

Scroggen

Behalve de vorm, werkt het scroggen met een U-scrog eigenlijk helemaal hetzelfde als een gewone scrog. Om de hogere delen ook lekker snel te kunnen vullen zou je eventueel de planten aan de zijkanten op een verhoging kunnen zetten. Maar als je wil kun je een U-scrog ook gewoon met slechts één plant maken, het duurt dan natuurlijk wel langer voor je U-scrog goed gevuld is. In de video hieronder zie je zo’n U-scrog met slechts één wietplant.

Top je wietplanten een paar keer tijdens de groeifase en laat ze zoals op de foto hierboven tegen het scrogrek aangroeien. Vervolgens bind je de toppen (takken) een voor een vast aan het rek waarbij je ervoor moet opletten dat je ze niet zo strak vastzet dat de sapstroom wordt afgekneld. Tie-wraps zijn handige binders om je takken mee vast te maken. Hieronder een mooie video waarin je ziet hoe een kweker zijn U-scrog in vorm houdt.

Nog niet genoeg inspiratie om zelf aan de gang te gaan? Dan is hier nog een hele fijne video om je op de voordelen van een U-scrog te wijzen. Zoals je ziet heeft de U-vorm ook voor de grootste legale kweekruimtes genoeg te bieden.

(advertentie)