(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoi Muna, in mijn kweekruimte heb ik drie plantjes staan die last hebben van opkrullende wietblaadjes, twee andere planten hebben geen last. Heb jij enig idee hoe dit kan? En wat ik er aan kan doen? Groetjes van Rolf.

Hoi Rolf, het ziet ernaar uit dat de drie plantjes wat last hebben van oververhitting. Gelukkig is het zo te zien nog niet zo erg.

opkrullende blaadjes

Wanneer blaadjes zo omhoog krullen is dat vaak een teken van stres door (plaatselijke) oververhitting. Ga eens na wat de temperatuur in de kweekruimte is, is het op de plaats waar de planten de opkrullende wietblaadjes laten zien wellicht extra heet door je lamp? Als dat het geval is, verplaats de lamp of de plant dan zo dat de temperatuur overal ongeveer hetzelfde is en niet hoger is dan een graad of 25. Een kleine ventilator die de warmte verspreid kan ook voorkomen dat het plaatselijk te heet wordt.

Als het in de gehele kweekruimte te heet is, zorg dan voor betere afzuiging om de temperatuur omlaag te brengen. Je kan ook denken aan een lucht- of zelfs watergekoelde lamp, maar meestal zorgt een betere afzuiging al voor een betere temperatuur. Als vuistregel kun je aannemen dat wanneer het voor jezelf oncomfortabel heet aanvoelt in de kweekruimte, dat het dan ook voor de planten te heet is.

Succes Rolf, groetjes van Muna

(advertenties)