(advertentie)
(advertentie)
LIEVE MUNA Lees ook:
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb een simpele vraag waar ik geen duidelijk antwoord op kan vinden; is het zinnig om blaadjes van mijn plant weg te knippen? Bijvoorbeeld als ze teveel licht wegnemen van andere (onderliggende) bladeren. Groetjes, Andreas.

marijuana-leafHallo Andreas, bladeren zijn een vitaal orgaan van een plant, ze zorgen ervoor dat lichtenergie en CO2 omgezet wordt in glucose (suikers) en zuurstof. De suikers fungeren als brandstof voor de plant en zorgen ervoor dat de plant kan groeien. Door bladeren te knippen rem je in principe de groei van de plant af en het is dus af te raden om ze te knippen. Zeker gedurende de groeifase heeft de plant de bladeren hard nodig.

Alleen in het latere stadium van de bloeifase kun je overwegen om sommige bladeren weg te knippen. Omdat het in deze fase belangrijker is voor de toppen dan voor de bladeren, om direct licht op kunnen vangen. Je knipt alleen die bladeren weg die direct licht van toppen wegnemen. Indien je het blad ook zo kan positioneren dat ze niet meer in het licht van de onderliggende top staat, heeft dit wat mij betreft de voorkeur boven het afknippen ervan.

Tegen het einde van de bloeifase zal de plant voedingsstoffen van het blad gebruiken voor topontwikkeling. Het blad zal dan ook geel verkleuren en valt daarna meestal vanzelf van de plant. 

Veel succes Andreas!

(advertentie)