(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu wiet wereldwijd mainstream wordt is het belangrijk om je af te vragen wat voor effecten wiet heeft op alledaagse dingen, vergeleken bij alcohol dan. Bijvoorbeeld op je werk(prestaties),  je relaties en… seks. En dat laatste heeft een aantal knappe koppen van de New York-universiteit uitgezocht. Vijf evidente voordelen van ons genotsmiddel, wetenschappelijk bewezen!

Hoogleraar Joseph Palamar en zijn collega’s hebben onderzocht wat voor effecten wiet heeft op ons seksleven en in hoeverre die verschillen van de effecten van alcohol. “Nu dat cannabis steeds populairder wordt, is het belangrijk om te onderzoeken of wietconsumptie risico’s van onveilige seks vergroot of juist niet”, zegt het team.

Goed startpunt

Om dat uit te vogelen heeft het onderzoeksteam 24 heteroseksuele volwassenen – 12 mannen en 12 vrouwen – ondervraagd over hun sekservaringen die ze hebben gehad, zowel stoned als dronken. Dit is natuurlijk lang niet een maatstaf voor de hele Amerikaanse bevolking, maar het is wel een goed startpunt voor verder kwantitatief onderzoek. Bovendien kwamen er een aantal zeer interessante resultaten naar boven.

De resultaten

1. Alcohol maakt blind

shutterstock_342424598

Bij dronken seks vergeet je sneller wat en met wie je het doet, met spijt als gevolg… [Foto: megaflopp, Shutterstock.com]

Veel van de ondervraagden zeiden dat alcohol hen minder kieskeurig maakte wat betreft bedpartners. Mannen én vrouwen gaven aan dat ze onder invloed van alcohol snel geneigd waren met een onbekend iemand in bed te duiken en dat karakter en uiterlijk er niet meer toe doen. Terwijl dat veel minder voorkwam bij blowers. “Bij wiet weet ik naast wie ik wakker word. Als ik gedronken heb, weet ik dat niet. Als je eenmaal begint met drinken, ziet iedereen er lekker uit”, zei een 34-jarige vrouw. Bovendien werd blowen ook meer geassocieerd met seks hebben met mensen die de deelnemers al kenden, zoals hun vriendin of vriend. Alcohol werd daarentegen meer geassocieerd met seks hebben met onbekenden.

2. Van dronken seks kun je spijt hebben, van wietseks niet

Deelnemers van beide geslachten voelden vaak spijt en schaamte nadat ze dronken seks hadden gehad, terwijl ze daar bij wietseks nauwelijks last van hadden. “Vaak wil ik iets te eten klaarmaken voor mijn partner na de seks als ik stoned ben”, zei een man. “Als ik dronken ben geweest denk ik na de seks eerder “ik ben weg hier!” of “ga bij me vandaan!””. Die negatieve gevoelens zouden te maken kunnen hebben met de hierboven genoemde associatie tussen alcohol en seks met onbekenden.

3. Van dronken seks wordt je misselijk. Van stonede seks raak je afgeleid
Misselijkheid en plotseling in slaap vallen behoren tot de ongemakken van dronken zijn. Een man vertelde dat hij per ongeluk in slaap viel toen hij met iemand bezig was. Een andere man vertelde dat hij meerdere keren had meegemaakt dat hij zijn beurt moest onderbreken omdat hij moest kotsen. Wiet had dan weer een meer afleidend effect. Volgens een deelnemer kreeg hij toen hij stoned was minder zin in seks. Een vrouw zei dat ze afgeleid raakte van het seks hebben. “Je bent zo stoned dat je gaat denken dat seks raar is, wat is seks?”, gaf een andere vrouw aan. Dit kunnen uitzonderingen zijn, omdat THC in kleine dosissen het libido van mannen en vrouwen juist kan verhogen.

shutterstock_193975967

Bij blowen besef je daarentegen veel meer wat je doet en kun je ook meer van seks genieten! [Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com]

4. Met wiet heb je meer plezier

Volgens het onderzoek verlaagd alcohol de sensatie van seks terwijl wiet het juist versterkt. “Van alcohol wordt je slap. Alles gaat een beetje aan je voorbij, terwijl wiet het juist spannender maakt”. Dat slappe gevoel zorgt er wel voor dat je het langer kunt volhouden, maar dat is niet per se positief. Want te lang is ook niet goed, vond een vrouw. “Het is echt een stuk lekkerder als je stoned bent, ook al duurt het minder lang”. De orgasmes duren langer en zijn meer intens. Een vrouw gaf aan dat haar orgasmes vijf keer zo veel beter waren. Bij wietseks zou je volgens het onderzoek veel langzamere, sensuele en passievolle seks hebben dan bij dronken seks.

5. Dronken seks is gewoon gevaarlijker

Samenvattend heb je bij dronken seks de boel veel minder onder controle. Je beseft minder goed met wie je naar bed gaat en je beseft minder goed wat je allemaal doet tijdens de seks en belangrijker: of je het wel veilig doet. Stoners hadden hier aanzienlijk minder last van. Interessant genoeg zei een deelnemer dat hij als hij stoned was veel minder geneigd was om riskant gedrag te vertonen ‘omdat hij dan te paranoïde was om dat te doen’.

Conclusie: wiet = beter

Ook al is dit maar een onderzoek op kleine schaal, het geeft wel aan wat voor risico’s alcohol met zich meebrengt vergeleken bij wiet. Naast de link met onveilige seks zou er ook een link zijn tussen dronkenschap en huiselijk geweld. Terwijl dat laatste veel minder voorkwam bij blowende koppels. Al met al is wiet zowel voor je liefdesleven als voor de seks beter dan alcohol!

[Openingsfoto: Aleynikov Pavel, Shutterstock.com]
(advertenties)