(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is een nieuwe LED kweeklamp in Nederland en hij heet HashCropter XXL. Dat niet alleen maar deze Duitse LED kweeklamp is bij ons weten ook de eerste die geavanceerde LED technologie combineert met digitale softwarematige technieken. Een ultramoderne LED kweeklamp die je softwarematig helemaal naar je hand kunt zetten. 

HashCropter XXL heet ie, en het lijkt erop dat het de meest geavanceerde led kweeklamp is tot nog toe. Hij is – hoe kan het ook anders –  van Duitse makelij en in meerdere opzichten helemaal op maat in te stellen.

Wanneer je de HashCropter XXL voor het eerst ziet vraag je je misschien af waar de afstandbediening is, want het apparaat lijkt meer op een drone dan op een LED kweeklamp. Dat heeft te maken met vier uitschuifbare armen waaraan elk een 195 Watt COB led bevestigd zit. Hierdoor heb je een optimale controle over de lichtspreiding in je kweekruimte. Door de vier armen uit te schuiven creëer je een even egale lichtspreiding op een kweekoppervlak van laten we zeggen 160 bij 160 centimeter, als een kweekoppervlak van 110 bij 110 centimeter.

Geavanceerd lichtsysteem

Maar we lopen wellicht op de zaken vooruit, want de HashCropter XXL behoeft meer uitleg. Hoewel je de kweeklamp gewoon stand alone kunt gebruiken, maakt hij deel uit van een geavanceerd lichtsysteem. Het geheel bestaat uit drie componenten: de HashCropter XXL zelf, de zogeheten Control Hub en de AIR Sensor.

Helaas voor je portemonnee dien je de Control Hub en de AIR sensor apart aan te schaffen, waardoor het geheel toch een flink prijskaartje heeft. Maar laten we eens kijken wat deze Control Hub en AIR Sensor je te bieden hebben.

De Control Hub is te vergelijken met een router in een computernetwerk. Het kastje dient ervoor om je computer met één of meerdere HashCropters XXL te verbinden. Hierdoor kun je zo’n beetje alles aan de kweeklamp via de computer op maat instellen. Maak je eigen lichtrecept en deel die met anderen, of download een van de door de fabrikant voorgeprogrammeerde presets. Dit maakt de kweeklamp zo veelzijdig dat je hem als groei-, bloei-, én als full spectrumlamp kunt gebruiken.

HashCropter Control Hub

Heb je overigens geen Control Hub, dan kun je de intensiteit van rood, blauw en wit licht ook op de HashCropter XXL zelf aanpassen. Zo kun je het lichtspectrum van de LED kweeklamp naar smaak aanpassen, zonder extra benodigde apparatuur.

AIR Sensor

Heb je ook de AIR sensor, dan kan de HashCropter XXL zichzelf optimaal instellen aan de hand van de gegevens die de AIR Sensor verzamelt. Licht is immers niet de enige factor in een kweek. De temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het CO2-gehalte zijn ook van belang. De AIR Sensor houdt deze variabelen constant voor je in de gaten, en zorgt ervoor dat de HashCropter XXL onder alle omstandigheden optimaal staat ingesteld.

HashCropter AIR Sensor

HashCropter XXL

Maar zoals eerder gezegd, de HashCropter XXL is ook gewoon stand alone te gebruiken. Hij levert 4 x 195 Watt (samen 780 Watt) aan kweeklicht, dat dankzij de uitschuifbare armen altijd op de juiste plaats in je kweekruimte terecht komt. De vier armen zitten bevestigd aan een centrale middenconsole waarin de elektronica en een drietal drivers zijn ondergebracht.

HashCropter XXL

Op de voorkant van de HashCropter XXL vind je tevens het bedieningspaneel. Hiermee kun je zonder de Control Hub, de intensiteit en het lichtspectrum van de kweeklamp aanpassen.

De vier LED modules zijn volledig te dimmen en verbruiken samen maximaal 780 Watt aan kweeklicht. Hiermee produceren ze maar liefst 1.570 μmol/s. En omdat de gebruikte LED’s zeer efficient zijn is dat te vergelijken met een 1200 Watt aan HPS kweeklicht. Iedere LED module wordt gekoeld met een eigen actieve ventilator, zodat ze optimaal kunnen blijven presteren.

Zoals gezegd komt al deze geavanceerde lichttechniek met een prijskaartje. De HashCropter XXL zelf is bij ledparadise.eu te bestellen voor €2149,- euro. De Control Hub kost €998,- euro. De prijs van de AIR Sensor is nog niet bekend, aangezien die pas leverbaar is, vanaf de tweede helft van 2019. 

(advertentie)