(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Records zijn er om gebroken te worden en van een beetje overdrijven is nog nooit iemand doodgegaan. Zie daar het (waarschijnlijke) motief voor Armand Delorme, een 65-jarige Canadees die liefst 1200 wietplanten eropna hield voor ‘persoonlijk medicinaal gebruik’ door hem en zijn zus!

 

1200 wietplanten, dat stinkt wel

Over naar Niagara, het fotogenieke grensgebied tussen de VS en Canada, bekend van de watervallen. Op 16 november 2016 doorzoekt de Niagara Regional Police het huis van onze dappere senior aan de Marsdale Drive in de plaats St. Catharines.

Rechercheurs hadden informatie gekregen van ‘twee betrouwbare informanten’ (wij noemen het liever twee ratten) dat er op dat adres een wietplantage op na werd gehouden. Met een huiszoekingsbevel op zak werd het de dienstdoende agenten al buiten de woning snel duidelijk: hier hangt de geur van wiet…

Wat heet! Uiteindelijk trof de politie meer dan 1200 wietplanten aan, in verschillende stadia van groei en bloei. ook werd er anderhalve kilo ‘gedroogde en bewerkte wiet’ gevonden.

Skunk of skunks?

Tot zover denk je nog: jammer maar helaas, als je betrapt wordt moet je op de blaren zitten. Maar zo simpel wil Armand Delorme het niet brengen tegenover de autoriteiten. Om te beginnen bestrijdt zijn advocaat het huiszoekingsbevel, met als krankzinnig argument dat de politie de herkomst van de geur helemaal niet heeft kunnen bevestigen.

Het zouden namelijk net zo makkelijk ‘skunks’ kunnen zijn geweest, want die stinkdiertjes wonen volgens de Canadees in het bosgebied achter zijn land. En als het deze stinkerds zijn geweest is het huiszoekingsbevel daarmee onwettig!

1200 wietplanten voor eigen gebruik, je kan het altijd proberen natuurlijk… [foto: Handatko/Shutterstock]

Alles voor persoonlijk gebruik

Nou ja, dolle boel dus in de Ontario Court of Justice in St. Catharines vorige week, waar Armand terechtstond voor zijn wietoperatie van naar schatting dik een miljoen euro. De rechter veegde maar direct de vloer aan met de stinkdier-theorie, vooral omdat de dienstdoende agent al meer dan honderd keer een wietkwekerij heeft opgerold in zijn carrière en dus heus wel het verschil weet tussen wiet en een stinkdier.

Bijzonder origineel is ook het verweer van de verdachte senior met 1200 wietplanten dat de hele mikmak uitsluitend bedoeld was voor persoonlijk gebruik. Armand heeft geen strafblad en werkte voorheen als financieel adviseur. Op een gegeven moment ontdekt hij dat edibles (eetbare cannabisproducten) de chronische pijn verlichten van hem en van zijn zus. Met de te verwachte oogst van 1200 wietplanten wil hij voor 5 jaar een voorraad wiet aanleggen, waarvan in een later stadium olie moet worden gemaakt.

Mild vonnis

Tja, je kan het altijd proberen nietwaar? Rechter Tory Colvin waarschuwde Armand echter dat hoewel de wiet voor pijnbestrijding was bedoeld en uit “medelijden met zijn zus” werd geteeld, niemand in Canada boven de wet staat. Of zoals ze dat in het Engels zo fraai kunnen stellen: “The ends — marijuana oils and edibles — do not justify the means”. 

Waarbij de edelachtbare nog toevoegde dat “een wetteloze maatschappij leidt tot anarchie”. Haha, gekker moet het toch allemaal niet worden: wietplanten die tot anarchie leiden!

Minder lachen blijkt het uiteindelijk voor Armand zelf, hoewel het in onze ogen alleszins meevalt gezien het aantal wietplanten waarover we praten. De rechter verbiedt de 65-jarige om cannabis te produceren, ‘behalve in overeenstemming met de wetten van Canada en Ontario’. Om je een idee te geven: dat betekent dat Armand zijn 1200 dames moet terugsnoeien naar een luttele vier wietplanten.

Om alvast na te denken over hoe hij daar dan genoeg olie uit kan trekken, mag hij de komende negentig dagen in de gevangenis doorbrengen…

[openingsbeeld:  Scott Maxwell LuMaxArt/Shutterstock]
(advertenties)