(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Trichomen, je weet toch..? De harskristallen waar wietplanten hun werkzame stoffen in bewaren en die wiettoppen zo mooi laten shinen. Eigenlijk zijn het alleen de trichomen waar je uiteindelijk wiet voor kweekt. Focus je je dus op het formaat en de kwantiteit daarvan, dan kweek je gewoon de beste wiet.

Trichomen of harskristallen bevatten alle cannabinoïden en aroma’s van cannabis en zijn daarmee dus eigenlijk het belangrijkste van je hele oogst. Daarnaast geven ze wiet smaak en gewicht. Hoe meer van deze minuscule harskristallen je kweekt, is dus belangrijk voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je oogst. De vraag die daaruit voortvloeit is dan ook: hoe kweek je meer en dikkere trichomen?

Kies de juiste wietsoort

Niet alle wietsoorten produceren evenveel hars. Sommige soorten maken meer van deze harskristallen aan dan anderen, dus kies een wietsoort die bekend staat om zijn goede harsproductie. Witte wietsoorten zoals White Widow en Great White Shark worden zo genoemd omdat ze wit zien van de trichomen. Ook de traditionele Afghaanse soorten zoals Hashplant maken veel hars aan en zijn daarom zeer geliefd bij makers van concentraten en hasj. Vergeet ook de moderne Amerikaanse THC-knallers zoals Gorilla Glue, Girl Scout Cookies, Kush en Dawg en Diesel varianten niet, allemaal uitstekende harsproducenten.

hashplant

California Hash Plant staat bekend om haar uitmuntende trichoomproductie

De beste omstandigheden

Nadat je de juiste wietsoort hebt geselecteerd begint het echte werk, namelijk het kweken. Daarbij moet je de natuur zo goed mogelijk nabootsen. Dit betekent dat je voor veel licht moet zorgen (in plaats van de zon), de juiste temperatuur moet regelen voor je planten en voldoende voeding (aarde) en vocht (regen) en CO2 (verse lucht) moet verzorgen. Voldoende voeding betekent overigens niet dat je de plant vol moet pompen, maar net genoeg meststoffen moet toedienen. Zorg in de bloeifase voor voldoende fosfor en kalium door een PK-booster te gebruiken, want dat zijn de voedingsstoffen die de plant het hardste nodig heeft bij de trichoomproductie.

Wanneer alle factoren in balans zijn, kan een wietplant zich optimaal ontwikkelen en zal de trichoomproductie ook optimaal verlopen.

Oogst op het juiste moment

Houd tegen het einde van een kweekcyclus, de toppen nauwlettend in de gaten. De trichomen ontwikkelen zich naar mate de bloei vordert, pieken wanneer ze op hun grootst en potentst zijn en nemen daarna weer in kracht en omvang af. Wanneer je ze met een (zak)microscoop bekijkt zul je zien dat ze eerst transparant zijn, daarna troebel wit worden en vervolgens weer degraderen en amberkleurig worden. Oogsten doe je wanneer de meeste trichomen wit en troebel zijn.

UV-B licht

Ongeveer net als het pigment in onze huid, beschermt THC wietplanten tegen schadelijke UV straling van de zon. Een lamp die UV-B staling geeft kan daarmee de productie van trichomen verhogen. Een van de voordelen van LED kweeklampen heeft hiermee te maken, deze kunnen namelijk ook worden voorzien van leds die licht in het UV-B spectrum produceren.

uv

Een wietplant beschermt haar zaden tegen UV straling van de zon met… TRICHOMEN!

Led én HPS

Een andere truck om de trichoomproductie mee op te voeren is door niet alleen een HPS kweeklamp of alleen een led kweeklamp te gebruiken, maar een combinatie van de twee lichtbronnen. HPS kweeklampen zorgen over het algemeen namelijk voor dikkere trichomen terwijl led kweeklampen het aantal trichomen vergroten. Combineer HPS met led en je krijgt niet alleen veel meer maar ook veel dikkere trichomen.

[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)