(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel Malta eind 2021 als eerste EU-lidstaat cannabis legaliseerde, betekent dit niet dat de zonnige eilanden nu ineens een soort wietparadijs zijn. Integendeel. Deze week kreeg Jesmond Mary Vella liefst 10 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het bezit van 4,8 kilo hasj. En extra bizar: die hasjzaak dateert van 2008!

Geduld is een schone zaak, maar dit slaat alles

In Nederland zul je never nooit in de cel belanden voor minder dan vijf kilo cannabis, en al helemaal niet meer zestien jaar na dato. Maar de autoriteiten in Malta denken hier duidelijk anders over, zo ondervindt Jesmond Mary Vella a.k.a. Il-Bulgaru nu aan den lijve.

Eerst maar eens ver terug in de tijd en wel naar het jaar 2008. Onze ongelukkige hoofdpersoon werd op dat moment al in het snotje gehouden door de wouten, die vermoedden dat Il-Bulgaru betrokken was bij schimmige drugsactiviteiten.

Gooi oud brood niet zomaar weg

De politie kreeg al snel in de gaten dat hij vaak een garage bezocht in Triq in-Naġġar in de stad Mosta. Maar het pand en twee auto’s die daarin stonden geparkeerd bleken brandschoon. Dat gold niet voor de Bedford truck die buiten stond geparkeerd.

“In een emmerachtige container en verstopt onder een oud brood, vonden ze 20 blokken cannabishars met een totaalgewicht van ongeveer 4,8 kg. De substantie werd later onderzocht en gecertificeerd met een zuiverheid van 8,2% en een marktwaarde van €30.943”, schrijft The Times of Malta. Met die zuiverheid bedoelen ze wellicht het THC-percentage, denken we zomaar.

Foto van Il-Bulgaru in betere en lang vervlogen tijden…

Jaren later wordt Il-Bulgaru opgepakt in Libië

Omdat Il-Bulgaru zijn Maltezer pappenheimers ook wel kent, wachtte hij een en ander niet af en vluchtte. Pas in 2021 – dertien jaar na de hasjfeiten! – werd Vella gearresteerd. Niet in Malta maar in Libië, een land in anarchie sinds ze dictator Khadaffi dood knuppelden.

Desondanks wisten ze hem in Tripoli voor een rechter te slepen “wegens vermeende betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, drugs en mensenhandel”. Tegelijkertijd zorgde dit Noord-Afrikaanse uitstapje ervoor dat de rechtszaak tegen Vella in Malta zich nog maar wat langer voortsleepte…

Keiharde straffen voor stokoude hasjzaak

Soit. In december 2023, inmiddels vijftien jaar na die paar kilo hasj, werd Il-Bulgaru dan toch eens schuldig bevonden door een jury (6 stemmen voor, 3 tegen). En eindelijk kon rechter Consuelo Scerri Herrera dan vorige maand, we zitten in mei 2024, vonnissen.

Bij die uitspraak zal Vella niet relaxed achterover hebben geleund, aangezien het openbaar ministerie LEVENSLANG had geëist. Bovendien zat hij ook al sinds zijn arrestatie in Libië in voorlopige hechtenis.

Nogmaals; in Nederland zou het nooit zolang mogen duren én was Il-Bulgaru sowieso niet in de bajes belandt. Maar dit is collega-EU-land Malta en dus krijgt Jesmond Mary Vella de volgende straffen voor 4,8 kilo hasj in 2008 opgelegd:

  • Onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar
  • Geldboete van 20.000 euro
  • Betalen van de gerechtskosten à 1.820 euro en 11 cent

LEES OP CNNBS OOKDocu – Daniel zat 8 jaar in de bak op Malta voor 5 wietplanten

(advertentie)