(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zomaar een verslag van zijn laatste kweek schrijft deze CNNBS-lezer en tevreden kweker, maar wij vinden zijn Lemon Ice alles behalve gewoontjes. Checken dus, dit ingestuurde kweekverslag van Lemon Ice en Amazing Haze. Voorgegroeid onder CMH licht, en afgebloeid met een 640 Watt LED. 

Hierbij zomaar een verslag van mijn laatste kweek. Het was een mooie ronde, de wiet smaakt heerlijk en het leek me leuk om de kweek met jullie te delen. Maar ik zal even bij het begin beginnen; 3 jaar geleden ben ik wat stekjes gaan kweken onder een HPS lamp. Sindsdien zijn mijn planten niet meer uit mijn leven weg te denken. Gaandeweg heb ik volgens mij een hoop geleerd, en ik geniet ontzettend van mijn wietplanten. Je kunt mij dus gerust een tevreden kweker noemen.

Lemon Ice ontkiemen

De kweekronde waarover ik vandaag schrijf begon met 20 Lemon Ice zaden van Amsterdam Genetics; ik kreeg er ook een gratis Amazing Haze zaadje bij. Eerst heb ik de zaden laten ontkiemen door ze in natte koffiefilters in een gripzak te doen, en in een donkere ruimte te hangen, tot de zaden uitkwamen. Na 2 dagen waren ze allemaal ontkiemd en konden ze hun eerste potjes in. Kleine kanttekening: de Amazing Haze had op dat moment al 2 weken voorsprong, en stond al in een pot met aarde.

Ik begin de voorgroei altijd in Light Mix van Mills zodat ik in het begin niet hoef te voeden. Ze beginnen hun levens vaak ook onder een simpele TL-lamp die gewoon in de keuken hangt totdat ze boven de aarde zijn gekomen, en soms nog een paar dagen langer. Daarna gaan ze naar de tent van 1,5 bij 1,5 meter, en gaat mijn Hortilight CMH-lamp aan het werk. Eerst op 135 Watt en dan schroef ik hem langzaam steeds verder op tot uiteindelijk 315 Watt, naarmate de planten groter worden. CMH is wat mij betreft echt een aanrader voor de voorgroei, kijk maar hoe mooi de planten er bij staan 😉 Daar wordt je toch een tevreden kweker van, of niet soms?

Verpotten

Ik had nog een vijftal Air-Pots staan, en heb deze natuurlijk gebruikt. Verschil met de andere potten is op de foto zeker te zien! In Air-Pots worden wietplanten een stuk bossiger en ook zien ze er aanzienlijk steviger uit!

Tijd om over te potten! De wortelstructuur kan nog wat beter maar is wel voldoende. Ik heb ze dus verpot in 11-literpotten, en de aarde verruild voor kokos. Daarnaast heb ik er een tweede CHM-lamp bij gehangen om het licht mooi te kunnen verdelen. Beide CMH-lampen had ik op 215 Watt draaien maar dat zorgde er wel voor dat de temperatuur omhoog ging. Met de zomer en een derde CMH-lamp in het vooruitzicht, zouden de temperaturen waarschijnlijk weer dik boven de 30 graden uitkomen; ik heb daar eerder mee geworsteld.

Hortilight 1480 Pro

Wat te doen tegen de zomerhitte? LED! Ik kijk al ruim een jaar naar diverse modellen, en misschien moest ik nu toch maar eens overschakelen. Met zoveel nieuwe modellen is er genoeg keuze zou je zeggen, alleen toen kwam corona 🙁
Ik had een mooie LED-lamp op het oog maar door de lock-down kwamen er geen leveringen meer bij de leveranciers, en dus heb ik gekozen voor een LED die wel beschikbaar was: de Hortilight 1480 Pro. Met een dikke 640 Watt aan stroomverbruik was dat voor mij de juiste keuze, aangezien ik gewoon netjes voor mijn stroom betaal.

Oké, dus lamp besteld en inmiddels alle dames ook al getopt (de Amazing Haze uiteraard al twee weken eerder). Toppen doe ik trouwens bijna altijd en ik geef ze ook Low Stress Training (LST) met wat bindraad en bamboestokken. Dit om sommige uitschieters ook wat omlaag te halen, en voor een egaal bladerdek. Na het toppen schiet het op, omdat ze voorafgaand aan de bloeifase, op 12/12 en de strekkende fase doormaken. Tijdens het strekken stuur ik de planten continu bij, om ze zo op gelijke hoogte te houden. Daar heb ik een pittige taak aan, maar het komt uiteindelijk wel ten gunste van het eindresultaat.

12/12

YES! Eindelijk tijd kunnen maken om de lamp op te halen. Eenmaal thuis natuurlijk alles geïnstalleerd en daarna meteen de klok op 12/12 gezet. Na twee weken op 12/12 zie ik die slungelige witte bloeihaartjes, en vraag ik me altijd weer af of het wat wordt. Het komt echter altijd goed.

Als de strekkende fase voorbij is, is het tijd om te dieven. De onderkant mag gesnoeid worden, inclusief de kleine topjes die het licht toch niet op kunnen vangen. Twee weken na het dieven, en vier weken sinds het inschakelen van het 12/12 schema, beginnen de topjes al aardig op te zwellen. Nog steeds buig ik de takken die erbovenuit komen naar beneden, onder een hoek van ongeveer 65 graden. Het leuke daarvan is dat die toppen die normaal onder de hoofdtop zitten nu ook een aardig formaat krijgen.

Na deze fase hoef ik weinig te doen. Enkel sinds ik op kokos ben overgestapt, voed ik wel bij met Canna A en B voor kokos, en nog een booster. Zelf kijk ik altijd heel erg uit met boosters; gebruik ze niet te veel is mijn tip.

Weer 2 weken verder! Nu 6 weken op 12/12 inmiddels, waarvan ik er 4 reken omdat de eerste topjes altijd pas na 2 weken zichtbaar zijn. De totale bloeitijd van de Lemon Ice is 8 weken en we zijn inmiddels op de helft. Alleen de Amazing Haze moet 10 weken, dus die zal 2 weken langer moeten staan.

Toprot!

Deze tijd van de kweekronde is er niet veel te doen voor mij, enkel wat bladeren hier en daar weghalen die licht wegnemen, en natuurlijk iedere avond genieten van al die topjes. De ene nog mooier dan de ander! weer twee weken later groeien de toppen echt hard! Heerlijke toppen zijn het …totdat ik wat aan de blaadjes voel en er zo een uittrek. Toprot!!!!! Helaas midden in de top, dus zo goed als alles weg kunnen knippen en gooien. Gelukkig was het maar bij één plant.

Spoelen en oogsten

Tijd om te spoelen nu; ik spoel de planten vanaf 2 weken voor de oogst en daar zijn de meningen over verdeeld. Ik wil natuurlijk een zo goed en gezond mogelijk eindproduct, dus spoel ik wel. Nu is het dus alleen nog maar een kwestie van water toevoegen (ik breng de pH-waarde wel op pijl) en afwachten tot we mogen knippen. Ziet er tot nu toe goed uit, en de toppen voelen behoorlijk compact aan.

Na 8 weken bloeien en totaal 10 weken op 12/12 is het tijd voor het zwaarste klusje van de kweek vind ik: knippen en opruimen. Ik heb alles geknipt, aan de stam laten zitten en ondersteboven in de droogtent gehangen. Dit alles kostte me zo’n 6 dagen en was nog niet helemaal volledig droog, maar wel droog genoeg. Na de oogst heb ik de wiet met een Bovedapak (62% luchtvochtigheid) in een roestvrijstalen pot gedaan om te curen.

Eindgewicht

En dan nu …tromgeroffel… het eindgewicht! In totaal kwam de teller op 697 gram. een eindgewicht dat helemaal niet verkeerd is, al zeg ik het zelf, en zeker niet als je je bedenkt dat de Hortilight maar 640 Watt aan stroom verbruikt. Ik zeg, top-ledlamp(!) en ga hier zeker mee verder. Maar wacht eens! hoe zat het met de Amazing Haze? Wel, die had 70 gram droge wiet, waardoor de uiteindelijke score op 767 gram. En dat vind ik helemaal een uitstekend resultaat!

Tijd voor een nieuwe ronde; de Amazing Haze daarvoor staat al in de voorbloei… Wie weet dus tot later!

Een tevreden kweker

‘Tevreden kweker’ verdient met dit kweekverslag gratis Mohammed wietzaadjes. Wil jij dat ook? Stuur dan zelf ook je eigen kweekverslag in. Insturen kan via deze pagina

(advertentie)