(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zonder na te denken kun je je volgende kweekronde natuurlijk weer succesvol afronden door je planten weer in die oude vertrouwde potten met aarde te zetten. Maar vraag je eens af of het niet een goede zet zou zijn om eens over te stappen op hydro? De opbrengsten liggen per slot van rekening hoger, en je kweekkennis krijgt er een enorme boost van!

Natuurlijk is aarde, en aarde is natuurlijk en niet te vergeten erg makkelijk voor beginnende kwekers. De aarde heeft een bufferende werking waardoor veranderingen bij de wortels niet zo snel effect hebben op de plant. Je kunt je in aarde zogezegd wel een kweekfoutje veroorloven zonder dat je plant meteen het loodje legt. Het is de weg van de minste weerstand, een kwekers-comfortzone. Maar wie toch overstapt op hydro zal daar ontzettend veel van leren. De levenscyclus duurt doorgaans minder lang en de opbrengsten liggen gemiddeld hoger.

Aarde

Aarde is eigenlijk het afgebroken restproduct van organisch materiaal. Het is het natuurlijke medium voor de meeste bomen en planten. Wietplanten zijn bijzonder gek op een voedingsrijke aarde waar vocht snel uit kan wegtrekken. Het is daarom ook dat de aarde die voor wietplanten wordt gebruikt, vaak vol zit met perliet of ander materiaal dat de aarde luchtig en open houdt.

Wormenmest, beender- of bloedmeel, vleermuizenmest of kippenkorrels zijn allemaal uitermate geschikt voor de biologische teelt op aarde. De voedingsstoffen zijn niet allemaal direct opneembaar voor de plant, maar worden onder invloed van het bodemleven afgebroken tot opneembare stoffen die geleidelijk aan vrijkomen.

Semi-hydro

De beste resultaten komen vaak van de luchtigste aardemixen en een kweker die de voeding zoveel mogelijk op maat kan aanbieden zodat er geen tekorten, maar ook geen overschotten ontstaan. Een luchtige aardemix kan bijvoorbeeld voor een deel uit perliet, en de helft uit kokos bestaan. En eigenlijk kweek je daarmee al voor een deel hydroponisch, want perliet en kokos zijn hydro-mediums en bevatten zelf helemaal geen voedingsstoffen.

Luchtige aardemixen werken zo goed omdat de wietwortels er minder weerstand in ondervinden. De voeding is (als je het als kweker goed doet) voldoende aanwezig en de wortels kunnen lustig groeien en voeding en water opnemen. Je kunt je wel voorstellen dat een compleet hydroponisch medium zoals 100% kokos, steenwol of zelfs alleen maar water, nog minder weerstand biedt. En als alle voedingsstoffen dan ook nog eens voldoende aanwezig zijn, zal een wietplant pas echt uitbundig groeien!

55liter bubbler Alien 1-600x600

De Bubble Bucket: een simpel maar effectief hydrosysteem

Hydroponisch

In een hydroponische kweekopstelling staan planten met hun wortels in een inert materiaal zoals kokos, steenwol, kleikorrels of gewoon helemaal geen medium. Bij hydroponische kweekopstellingen haalt een plant alle voeding rechtstreeks uit het voedingswater. Het is de taak van de kweker om dat voedingswater zo goed en compleet mogelijk van voedingsstoffen en de juiste pH waarde (zuurtegraad) te voorzien. Gedurende de hele cyclus.

De voordelen hiervan zijn dat je heel mooi zelf kunt sturen door middel van de voedingsstoffen en zo je opbrengsten kunt optimaliseren. Een plant in een hydroponische opstelling groeit vooral in de groeifase heel explosief en veel uitbundiger dan aardeplanten.

Voordelen

  • + Je hebt volledige controle over de voedingsstoffen
  • + Je kunt eerder oogsten en de groeifase met ongeveer 2 weken korten
  • + In hydro loop je minder kans op ziektes en plagen
  • + Problemen met voeding zijn veel sneller opgelost
  • + Je hoeft geen aarde meer te kopen en je medium is vaak herbruikbaar
  • + Kokos geeft je veel van de voordelen van hydroponisch kweken maar lijkt op een aardeteelt
  • + Je kunt je kweek bijna helemaal volledig automatiseren met systemen als DWC (bubble buckets) en airoponics
  • + Uitbundige groei en vaak een betere oogst

Nadelen

  • – Voedingsfouten worden eerder afgestraft
  • – Sommige systemen zijn erg ingewikkeld
  • – Je moet zelf mineraal voeden en de pH goed in de gaten houden

 

 

 

 

(advertentie)