(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In dit derde deel van onze meststoffen miniserie leggen we het laatste van de drie hoofdmeststoffen onder de loep: Kalium. Een onstabiel stofje dat heftig met water reageert en daarom gebonden in je voeding zit. Samen met Stikstof uit deel 1 en Fosfor uit deel 2 van deze miniserie vormt Kalium de heilige drie-eenheid van meststoffen.

Kalium speelt een onmisbare rol in de stofwisseling van (wiet)planten. Deze hebben het nodig om licht en koolstofdioxide om te zetten in energie (fotosynthese). Ook is Kalium nodig voor de aanmaak van eiwitten en verbetert het de algehele weerstand van de plant. Stress, insecten, schimmels en ziektes hebben door een goede Kaliumvoorraad minder snel grip op wietplanten. Tijdens de bloei verbruikt een wietplant extra kalium voor de ontwikkeling van de toppen die daardoor beter van kwaliteit worden.

Kalium is ook belangrijk in het proces van wateropname: osmose. Door Kalium kan de plant de celdruk op het juiste peil houden, het beschermt de plant tegen invloeden van droogte.

11817088_1566010863717545_5709545643150091558_nKaliumtekort

Een tekort aan Kalium kun je gemakkelijk voorkomen door gebruik te maken van goede basisvoeding. Gebruik uiteraard de juiste voeding voor de fase waarin je plant zich bevindt (groei- dan wel bloei). Omdat Kalium net als de twee andere hoofdelementen Stikstof en Fosfor verplaatsbaar is binnen de plant, tref je gevolgen van een tekort wederom het eerste onderaan de plant. De oudere bladeren verbleken en het bladgroen trekt eruit. De bladranden en punten worden roestig en zullen verdorren, stammen worden zwak en soms broos zodat ze snel kunnen breken. De bloei komt slecht op gang en toppen zien er niet goed uit.

Kaliumoverschot

Een kaliumoverschot zorgt ervoor dat nieuwe bladeren dunnere bladvingers aanmaken en tussen de nerven in verbleken. Bladpuntjes zullen verdorren en verbranden en internodes (ruimte tussen vertakkingen) blijven klein. Ook veroorzaakt een overschot aan Kalium weer tekorten aan andere stoffen zoals Magnesium, zink en ijzer. Van de lager gelegen bladeren krullen de punten omhoog en ontwikkelen vlekken. De pH in het medium gaat omlaag en wortelpunten sterven af.

 

 

(advertenties)