(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Advocaat Maurice Veldman zit bovenop de actualiteit deze week, want woensdag vond er een politie-inval plaats boven de Utrechtse coffeeshop Zanzi. Niet toevallig een cliënt van onze columnist en daarom een dag later al het verbijsterende verhaal van een failliet gedoogbeleid, dwalende burgemeesters en overbelaste rechters.

Politie-inval boven coffeeshop

In Utrecht is woensdag coffeeshop Zanzi aan de Vleutenseweg tijdelijk gesloten. Er was bij de politie via bronnen informatie binnengekomen dat boven de coffeeshop wiet zou liggen. Daarop werd besloten de coffeeshop en de eerste verdieping binnen te vallen. Nadat de politie het perceel was binnen gevallen trof zij boven de coffeeshop in totaal zo’n 7 kilo cannabis aan (inclusief gruis en onverkoopbaar afval). Deze hoeveelheid was inclusief de voorraad in de coffeeshop. De cannabis was bestemd voor het bijvullen van twee coffeeshops.

Wietvoorraad voor 2 dagen

Zeven kilo cannabis is er gevonden, ofwel de voorraad voor 2 dagen voor 2 coffeeshops...

Zeven kilo cannabis is er gevonden, ofwel de voorraad voor 2 dagen voor 2 coffeeshops…

We hebben het dus welgeteld over de voorraad die in twee dagen wordt verkocht. Door aanhoudende overvallen, inbraken van huizen en auto’s bij zowel familie als personeel van de exploitant werd hij gedwongen om de cannabis boven zijn coffeeshop te bewaren. Dat had een gunstig effect op de openbare orde rond de coffeeshop. De kans op overvallen was nihil door de opslag boven de coffeeshop. In en rond de coffeeshop zijn altijd bewakers aanwezig.

Goed voor openbare veiligheid

In de coffeeshop werken wekelijks zes portiers die fulltime in de omgeving van de coffeeshop actief zijn om de openbare orde te handhaven. Er wordt door twee portiers per dag continu gesurveilleerd door de wijk met als gevolg dat het aantal inbraken in auto’s tot nul is gereduceerd. Buurtbewoners staan positief tegenover de coffeeshop. In totaal werken in de coffeeshop bijna 20 mensen.

De burgemeester heeft de eigenaar in het verleden twee parkeerplaatsen aangeboden en toonde zich altijd ingenomen met de coffeeshop. De coffeeshop bevindt zich buiten het centrum van Utrecht. Dit heeft tot gevolg dat meer dan 1000 klanten per dag niet naar het centrum hoeven te gaan, waardoor de druk op het woon- en leefklimaat en de openbare orde in het hart van de Domstad niet wordt verstoord door de stroom bezoekers van de coffeeshop.

De Utrechtse burgemeester houdt niet van dralen en sloot coffeeshop Zanzi ‘wegens onmiddellijk gevaar voor de openbare orde, veiligheid en gezondheid’. Dit wordt zonder enige motivering gesteld

Je zou zeggen dat de eigenaar alle reden had om de voorraad van twee dagen boven de coffeeshop te bewaren. De veiligheid werd daarmee gegarandeerd omdat er altijd voldoende bewaking is in en rond de coffeeshop. De eigenaar had besloten om de voorraad boven de coffeeshop te bewaren ter voorkoming van nog meer overvallen en diefstallen waarmee hij, zijn familie en zijn personeel in het verleden was geconfronteerd.

Coffeeshop Nemo in Rotterdam

Dit verhaal komt de lezer bekend voor. Coffeeshop Nemo in Rotterdam had precies dezelfde reden om de voorraad van twee coffeeshop boven Nemo te bewaren. Het was immers in beide gevallen de grote stroom bezoekers en de daarmee gepaard gaande continue aanvoer van cannabis die gevaar meebrachten voor overvallen. De exploitant heeft op deze wijze een belangrijke positieve bijdrage geleverd aan de openbare orde. Waarom sloot de burgemeester de coffeeshop dan luttele uren na het aantreffen van de cannabis?

Opnieuw mag de rechter zich buigen over een zinloze politie/burgemeesters-actie tegen coffeeshops

Opnieuw mag de rechter zich buigen over een zinloze politie/burgemeesters-actie tegen coffeeshops [foto: brickdisplaycase.com/Flickr]

In de Nemo zaak overwoog de rechter dat als een coffeeshop met een vergunning gebruikershoeveelheden cannabis mag verkopen deze coffeeshop ook in de gelegenheid moet worden gesteld om cannabis te bevoorraden. Ook het feit dat geen sprake was van overlast woog mee ten gunste van de Rotterdamse coffeeshop.

De burgemeester van Utrecht

Je mag verwachten dat burgemeesters dergelijke uitspraken ter harte nemen en de vingerwijzingen van de rechter in toekomstige beslissingen betrekt. Je wordt immers als burgemeester zelden teruggefloten door een rechter, zeker als het om coffeeshops gaat.

Niets is minder waar. De Utrechtse burgemeester houdt niet van dralen en sloot coffeeshop Zanzi ‘wegens onmiddellijk gevaar voor de openbare orde, veiligheid en gezondheid’. Dit wordt zonder enige motivering gesteld.

Straatdealers en rechters

Over een gevaar voor de openbare orde gesproken: het wemelt sinds gisteren van de straatdealers in en rond de Vleutenseweg in Utrecht. Meer dan 1000 bezoekers zijn gedwongen hun cannabis elders te halen. Deze zinloze schertsvertoning van de burgemeester zal de rechterlijke toets waarschijnlijk niet doorstaan. De tientallen uitspraken van strafrechters waarin coffeeshophouders niet langer worden gestraft voor het bijvullen van de handelsvoorraad werken inmiddels ook door in het bestuursrecht. Lees de Nemo uitspraak er maar op na. De Amsterdamse burgemeester kondigt deze maand een nieuw beleid aan over de achterdeurproblematiek waarin rekening wordt gehouden met de noodzaak cannabis bij te vullen.

Wij zullen de rechter vragen om de Utrechtse burgemeester terug te fluiten. Daarom heb ik om een voorlopige voorziening gevraagd. Wordt vervolgd.

(advertentie)