(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Israël pakt goed door met zijn plannen om een vooraanstaande producent van medicinale cannabis te worden op het wereldtoneel. Slechts anderhalve week nadat de regering het recreatieve wietbezit decriminaliseerde, geeft de overheid nu aan 37 boeren een voorlopige vergunning om mediwiet te gaan telen.

Van 8 naar 45 medicinale wietkwekers

Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar medicinale cannabis liepen de Israëliërs al langer voorop, het zal ook niet voor niets zijn dat THC in dit land is ontdekt in de jaren zestig van de vorige eeuw. En ook wat betreft recreatief wietgebruik lijkt de tijd van verbieden en straffen voorbij, zoals we tien dagen geleden nog schreven: ‘Israël decriminaliseert recreatieve cannabis‘.

Blijft over het kweken van wiet, dat was tot nu toe een ietwat ondergeschoven kindje in de Joodse staat, want er zijn slechts 8 niet al te grote kwekers actief. Maar zie, men pakt stevig door in het conservatieve (!) kabinet: donderdag werd bekend dat het ministerie van Volksgezondheid aan 37 landbouwers toestemming geeft om wietboerderijen te gaan bouwen.

Teelt voor binnen- en buitenland

Israël timmert flink aan de weg en wil een vooraanstaande producent van medicinale cannabis worden op de wereldmarkt [foto: Aleksey Klints/Shutterstock]

Hiermee hoopt Israël de medicinale cannabis revolutie op tempo te krijgen, want de economie van het land zou er wel bij varen als er ook flink wiet geëxporteerd kan worden naar het groeiend aantal landen dat legale mediwiet kent. Volgens een vertegenwoordiger van de boeren kan er ieder jaar ‘miljarden shekels’ mee worden verdiend (1 shekel is ongeveer 0,25 euro).

En ook niet onbelangrijk; er kan veel beter aan de binnenlandse behoefte aan medicinale cannabis worden voldaan!

Nu bouwen, binnenkort zaaien

Het opengooien van de medidiwietmarkt komt zes jaar nadat er binnen het ministerie van Volksgezondheid een speciale ‘Medical Cannabis Unit’ werd opgericht. Afgelopen juni werd er door de regering een resolutie aangenomen die diverse aspecten van de mediwiet branche reguleerde, inclusief de nu doorgevoerde uitbreiding van het aantal wiettelers met een licentie.

Overigens betekent dit besluit nog niet dat de gelukkige boeren vandaag al massaal de stekjes en zaden in de grond poten. De licenties zijn ‘onder voorbehoud’ uitgedeeld, er mag nu met de bouw van de wietplantages worden begonnen. Pas wanneer alle kwekerijen technisch klaar zijn en er ook aan alle landbouw- en veiligheidseisen is voldaan, kunnen de boeren een vergunning aanvragen voor de daadwerkelijke teelt van wiet zo verklaarde het ministerie.

Maar als de Israëliërs zo doorpakken als de laatste maanden, dan duurt het vast niet lang meer voordat de eerste dames bloeien onder die warme Midden-Oosten zon…

[openingsfoto: Anton Watman/Shutterstock]
Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)