(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op medicinaal gebied loopt Israël al jaren voorop, maar wat betreft recreatief cannabisgebruik was het nog huilen met de pet op. Maar zondag besloot de conservatieve regering van premier Netanyahu dat het blowen voor je plezier wordt gedecriminaliseerd. Voortaan word je niet meer vervolgd, maar krijg je hoogstens een geldboete.

‘Aan de ene kant openen wij onszelf voor de toekomst’, verklaarde premier Benjamin Netanyahu van Israël na de historische kabinetszitting zondag. ‘Aan de andere kant begrijpen we de gevaren en we zullen streven die twee zaken in balans te brengen.’

Geldboete in plaats van vervolging

Volgens het nieuwe beleid, dat nog wel moet worden goedgekeurd door het parlement, krijgen mensen die worden betrapt met wiet voortaan een boete in plaats van dat ze gearresteerd en vervolgd worden. Criminele aanklachten volgen alleen tegen degenen die herhaaldelijk worden gepakt. Het verkopen en kweken van (recreatieve) cannabis blijft echter verboden in Israël.

Premier Netanyahu van Israël: open staan voor de toekomst… [foto: mikhail/Shutterstock]

Minister van Justitie Ayelet Shaked reageerde ook op de kabinetsbeslissing: ‘Israël kan haar ogen niet sluiten voor de veranderingen die er over de hele wereld plaatsvinden ten aanzien van cannabis consumptie en zijn effecten’. Volgens de minister focust zijn land voortaan meer op voorlichting over de mogelijke schadelijke effecten van drugsgebruik.

Tienduizenden mediwiet patiënten

En dat wordt tijd ook, want op dit moment gebruiken al 25.000 Israëliërs legaal medicinale cannabis en is ook het recreatieve blowen wijdverbreid in het land. Volgens cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime gebruikt ongeveer 9 procent van de Israëliërs cannabis, al denken experts in het land zelf dat dit percentage aan de lage kant is ingeschat.

Een maand geleden nog demonstreerden duizenden burgers in Tel Aviv voor de legalisering van recreatieve cannabis, zie ons bericht ‘Duizenden Israeliërs demonstreren voor legale wiet‘. Daar waren ook politici bij aanwezig, onder wie een lid van premier Netanyahu’s regerende Likud partij. En het lijkt er dus op dat de regering naar de burgers heeft geluisterd, kom daar nog maar eens om in pakweg Nederland of België.

Nieuwe wet volgt de praktijk

Overigens is de praktijk al enige tijd niet meer zo repressief als we misschien denken, ondanks dat er in de wet stevige represailles staan op wietgebruik voor de lol. Volgens cijfers van de politie zijn er in 2015 in totaal 188 mensen gearresteerd wegens het bezit van recreatieve wiet, liefst 56 procent minder dan in 2010. En een flink deel daarvan heeft nooit een officiële aanklacht aan de broek gekregen…

[openingsfoto: Rawpixel.com/Shutterstock]
(advertenties)