(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederland heeft dan wel de naam – al dan niet terecht – van wietproducent en mega-exporteur, maar Albanië kan er ook wat van. De wietboeren daar zijn met hun productie goed voor een derde (!) van het Bruto Nationaal Product van het land. En afgelopen week werd er een Albanees in Amsterdam gepakt met een busje tjokvol wiet, dus hoe zit dat nou met die nederwietexport?

De nederwiet exportfabel

Het is één van de hardnekkigste mythes/leugens/fabels die er over de wietbranche in Nederland leven: ons land zou 80 tot 95 procent van alle gekweekte wiet exporteren naar het buitenland. Reden voor veel tegenstanders, politie en justitie om zich tegen elke vorm van regulering te keren, want dat zou voor de georganiseerde drugscriminaliteit toch niks uitmaken… Jammer alleen dat die exportfabel verzonnen is door iemand van diezelfde politie (Max Daniel, waarschijnlijk om de budgetten voor zijn dienst veilig te stellen).

En hoe zit het dan met die transporten van flinke partijen wiet uit bijvoorbeeld Spanje richting Nederland, dat zou je dan toch niet hoeven zien als wij exporteur nr. 1 zijn?

Albanees in Amsterdam

Hoe dan ook, dat we tegenwoordig eerder wiet importeren dan exporteren blijkt ook wel weer uit een arrestatie vorige week in Amsterdam, die de politie overigens pas woensdag bekendmaakte. Op de A9 kregen de dienders een busje in de smiezen dat via de afslag Amstelveen uiteindelijk in de hoofdstedelijke wijk Buitenveldert werd klemgereden.

Politiefoto van de inhoud van het wietbusje van de Albanees in Buitenveldert…

Uit het vehikel rolde allereerste een 35-jarige bestuurder, een volbloed Albanees. Die had de hele bus volgeladen met pakketten wiet, in totaal liefst 674 kilo! Probeer je maar eens voor te stellen hoeveel wiet dat is als je weet dat je van 1 vierkante meter ongeveer 300 tot 400 gram cannabis kan oogsten als je binnen in perfecte omstandigheden onder lampen kweekt…

Balkanwiet voor… Nederland

Maar waarschijnlijker betreft het hier de roemruchte Albanese buitenwiet, die zo welig groeit in de bergen van de Balkanstaat (ondanks verwoede pogingen van politie en leger daar om de branche uit te roeien) en zijn weg vindt naar afzetmarkten in heel Europa, Nederland incluis wellicht.

De enorme partij wiet is volgens onze eigen politie goed voor een straatwaarde van zes miljoen euro, dus je begrijpt dat de Albanees die dit vervoerde voorlopig achter de tralies zit. En voor je denkt dat wij toch echt wel geweldige speurneuzen in dienst hebben, de hele handel kwam aan het (op)rollen door toedoen van een tip…

(advertentie)