(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat tabak roken zijn beste tijd wel heeft gehad mag duidelijk zijn, maar toch is het verrassend te noemen dat nu de Amerikaanse tabaksteler 22nd Century Group volledig afscheid neemt van de kankerstokjes en voortaan alleen nog maar hennep gaat kweken, bedoeld voor ‘gecontroleerde cannabinoïden productie’.

Van ‘minder schadelijke’ tabak naar hennep

Het was al uit onderzoeken bekend dat cannabis kan helpen om af te kicken van het roken van tabak. En door de steeds uitdijende cannabisrevolutie is er nu zowaar een tabaksfabrikant in Amerika die het voor gezien houdt wat betreft de teelt van tabaksplanten en volledig overstapt op het kweken van hennep. Die eer gaat naar het biotechnologische bedrijf 22nd Century Group uit New York.

Nou was dit al geen ‘normale’ tabaksfabrikant, wat ook hun bedrijfsslogan ‘Reduce the Harm Caused by Smoking’  aantoont. Maar zelfs die zoektocht naar en productie van minder giftige (o.a. nicotine-houdende) tabaksplanten geeft men nu vrijwillig op.

Planten met patent

Belangrijke stimulans voor 22nd Century Group, dat met een beurswaarde van meer dan 60 miljoen dollar ook niet echt een heel klein tokootje is, is de wetswijziging die in de VS twee jaar geleden is doorgevoerd: de ‘2014 US Farm Bill’. Sindsdien is de teelt van hennep weer toegestaan, mits kwekers zich houden aan de staatswetten met betrekking tot cannabis.

Wat is het plan van dit bedrijf met deze move? Op de website Merryjane leren we dat men ‘gepatenteerde planten wil gaan verbouwen op de vruchtbare tabaksgronden van de staat Virginia. Daar werkt 22nd Century Group al langer intensief samen met de University of Virginia. Samen ontwikkelde men daar meer dan 50 verschillende soorten tabak, allemaal genetisch gemodificeerd om minder verslavend te zijn. Hun speciale rooklijn bevat tabak die tot 97 procent (!) minder nicotine bevat dan andere sigaretten, terwijl de tabak wel zo ‘ruikt en smaakt als Virginia Red’…

Geen THC

Maar dat was eenmaal. Universiteit en bedrijf stappen uit het tabaksverhaal en gebruiken voortaan alle kennis die ze hebben opgebouwd voor de productie van hennep voor industrieel, landbouw en medicinaal gebruik. En in plaats van het nicotinegehalte te reguleren willen ze de controle over de productie van cannabinoïden in de plant, in het bijzonder die van THC.

Nu al staat er een flink hoofdstuk op de website van 22nd Century Group over cannabis/hennep…

Hun eerste doel is dus het ‘ontwerpen’ van hennep die consistent faalt om de primaire psycho-actieve stof van cannabis te produceren: THC. Dat is nog best lastig omdat de plant dat van nature wel wil doen, zeker in stressvolle situaties.

Cannabinoïden kweken in verschillende ratio’s

Maar de ambities reiken uiteraard verder dan dat. Er zijn al meer dan 100 cannabinoïden bekend van de cannabis/hennep-plant, inclusief de immens populaire CBD. Nu wordt er in de VS al nauwelijks hennep geteeld voor de productie van bijvoorbeeld textiel, voedsel of touw, die hennep importeren de Amerikanen vooral. Nee, de boeren daar telen hennep voor haar CBD, die gebruikt wordt in olie, lotions, pleisters, tincturen, edibles en nog veel meer (check het CBD-aanbod van de RollingStoned adverteerders maar eens, je zult versteld staan van wat er allemaal wordt aangeboden).

En dan hebben we dus ook nog cannabinoïden als CBN, CBG, CBC, THCV en nog veel meer. Als boeren op dit moment de gehaltes van die stoffen willen verhogen zijn ze aangewezen op traditionele teeltmethoden (terugkruisen vooral). En op wat blind geluk. Zo kan het jaren kosten om slechts één hennepplant te kweken met specifieke, commercieel waardevolle cannabinoiden-ratio’s. En dat is duur en duurt (te) lang…

Hennep design

Je begrijpt dat de universiteit en de (ex-)tabaksfabrikant niet zolang willen wachten. Zij combineren conventioneel kweken met genetische modificatie om zo het ‘hemp-design proces’ te versnellen. Er is nog wel een punt van zorg voor het allemaal zover is: de wet in Virginia.

Nu staat die hennepproductie alleen nog maar toe voor wetenschappelijk onderzoek. ‘Wanneer de wet in Virginia ook productie en verkoop toestaat, dan gaan we voor commerciële productie in de komende jaren of eerder’, zegt hoofdonderzoeker en biologie professor Michael Timko tegen Merryjane. ‘We willen kwekers ook niet van materiaal voorzien dat niet productief of toepasbaar is.’

[openingsfoto: David Maska/Shutterstock]
(advertenties)