(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

2016 wordt geen vrolijk jaar voor de voorheen zo florerende cannabisbranche in Albanië. Waar het land wellicht het Jamaica van Europa had kunnen worden als er gelegaliseerd was, bestrijdt de politie nu met man en macht de wiethandel, om zo een plekje in de EU te verwerven…

Koerswijziging Albanië

Ooit, in vroegere en betere tijden niet eens zo lang geleden bedroeg de omvang van de illegale wiethandel in Albanië de helft van het nationaal bruto product, ofwel zo’n 4,5 miljard euro. Maar sinds een jaar of drie heeft de regering besloten niet langer de andere kant op te kijken (hun zakken te vullen kan je ook zeggen), omdat het Balkanstaatje nu eenmaal dolgraag lid wil worden van de Europese unie. En hoe gaat dat dan? Met grof geweld worden hele cannabisregio’s aangepakt, soms met inzet van tanks en soldaten!

1,7 miljoen wietplanten in 8 maanden vernietigd

Schermafbeelding 2016-09-07 om 09.36.47

De politie van Albanië bezig met hun plantengenocide…

Deze week maakte een trotste politiebobo genaamd Altin Qato bekend dat alleen al in dit jaar tot dusver liefst 1,7 miljoen wietplanten zijn vermoord door de autoriteiten. Een gigantisch aantal – “een succes” – want het is drie keer zoveel als vorig jaar en dat was ook al niet best vanuit het standpunt van de wietplanten geredeneerd.

Dat de cannabisjongens in Albanië graag groot denken blijkt ook wel uit het geringe aantal arrestaties dat bij dit enorme aantal planten hoort: slechts 150 Albanezen zijn opgepakt, dus als je uitrekent wat er gemiddeld door 1 wietkweker wordt aangeplant gaat het je duizelen.

“Moeilijke taak”

Qato vertelde glimmend van trots zoals dat in de betere bananenrepublieken eraan toegaat dat het goede werk van zijn politiemannen “heel erg moeilijk is”. Dat komt dan omdat de wiettelers afgelegen berggebieden opzoeken en op land dat “geen eigenaar” heeft en dat volplempen met wietplanten. Hier zie je de politiebaas op een persconferentie over een wietbust:

De status van grote cannabisproducent is het land dus onderhand wel een beetje kwijt. Volgens de autoriteiten loopt hun verlies na drie jaar drugsoorlog inmiddels in de miljarden euro’s…

(advertenties)